|
|
| Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност | |
|
+19KikoTE Полицајка krvopijec kikoto BABUN Smrtnikot Hero Alvar shady3 Legija91 Stamenov meth beowulf Зоран Zajcef Momak od Gjorce Subzero Генерал SIG 23 posters | |
Автор | Порака |
---|
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 16/1/2014, 23:07 | |
| - Генерал напиша:
- JKD напиша:
- Генерал напиша:
- Никаде не го споредував сегашниот Факултет за безбедност со поранешната Полициска Академија. Тоа се два различни субјекти.
Најпрво велиш дека нема разлика меѓу овој факултет и другите факултети во Македонија и го оправдуваш ставот на министерката, а сега правиш споредба меѓу овој факултет и странските. Да расчистиме веднаш: Овој факултет е најкомпетентен за потребите на МВР. Точно е дека се потребни одредени подобрувања и нови програми и активности. А за тоа зошто нема логорувања, гаѓање итн најдобро знае истата таа министерка која го игнорира овој Факултет.
Па јас како што знам Генерале,поправи ме ако грешам,се работи за истиот факултет,со различно име ? мене поентата ми беше дека,како што треба да изгледа еден ваков тип на факултет,кој би требало да дава идни полициски службеници,факултетот за безбедност не е воопшто тоа,можеби теоријата е таа,но во пракса немаат ништо ни приближно со она што го имаат странските,или ај да не идеме далеку,еве Србите и Хрватите...и поради тоа јас кажав,дека можеби поради тој факт,се прифатени сите факултети под еднакво за влез во МВР...бидејќи ја немаат онаа потребна теорија за еден таков факултет,го немаат тоа искуство што би требало да го имаат,и со тоа имаат мала предност во однос на другите.
а доколку сакаше да ми објасниш дека времето на полициска академија,и ова сега со факултет за безбедност се различни,се согласувам,во споредба со она што го има на јутуб и она што ми го кажуваат... Полициска Академија беше посебен субјект за кого постоеше и посебен закон. Значи беше формирана со Закон за Полициска Академија. Од ова може да се заклучи за каков сериозен субјект стануваше збор. За разлика од неа за другите факултети ова не е случај. Факултетот за безбедност е само правен наследник на Полициската Академија ама има друг концепт.
Во другиот дел си потполно неразбирлив. Најпрво велиш дека поентата ти била како треба да изгледа факултетот, потоа споредуваш со странски факултети па за на крај да зборуваш дека нема потребна теорија ( што апсолутно не е точно ).
Сега ќе ти дадам еден совет и повеќе нема да дебатирам. Никогаш не суди за нешто што не го знаеш. Не се води цврсто по своите ставови доколку не се базираат на факти и аргументи. Или со други зборови: Не зборувај за нешто што не го знаеш. Моја грешка,сум згрешил,не мислев на теорија туку на ПРАКСА.И незнам што не сум јасен,кога ќе земеш факултетот за безбедност,во споредба со исти таков факултет од Србија/Хрватска,има огромна разлика во ПРАКСАТА,а во теоријата незнам пошто тоа не е прикажано. и фала на совет,но мислам дека нема што да негирам,ако тоа го кажуваат сите студенти на тој факултет,дека не е тоа што треба да биде...а за друго во животот,ќе ми служи знам. | |
| | | JKD
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 16/1/2014, 23:27 | |
| - Smrtnikot напиша:
- JKD напиша:
- Smrtnikot напиша:
- Криминологија и криминална политика ти е нов смер кој е воведен од 2013, како и смерот Безбедност. Моментално на веб сајтот нема никакви информации за неа, меѓутоа мислам дека имаат 5 предмети и не е многу тешко. Е сеа 1ва година предметите се скоро истите за сите смерови (1-2 различни во секој смер), како и да е самото име ти кажува дека тој смер ја изучува криминологијата како наука и е малку по теоретски за разлика од Криминалистика. Тоа е тоа.
А иначе разговарав со една девојка што е на факултетов,на криминалистика смер,и ми кажа дека им било укинато логорувањето и правеле напори да им го вратат,немале никакви гаѓања со оружје,едина пракса им била одење по станици и пишување белешки ако добро ја сфатив,и оделе по касарни да плакнат очи на оружје,и да идат на терен со полицајците да застануваат возила и да легитимираат...имале спорт бокс и карате и тоа било тоа.И ете зашто министеркава наша кажува дека сите имаат иста предност од секој факултет за вработување во МВР...пошто предноста на тие што се на факултетов не е драстично поголема од друг факс...
Инаку мислев дека безбедност е исто што и безбедност и финансиска контрола...значи немаш никакво инфо за овие ? и добро да,самото име кажува,но сепак сигурно има и уште некој збор-два околу нив... Девојката те излажала. Во прва година нема логорување, ниту пак гаѓање, тоа е мислам во втора година и не е укинато! Криминалистите имаат предмет СФО (специјално физичко образование) дури во вториот семестар. Праксикантите не се овластени за никакво запирање и легитимирање на возила, тоа го извршуваат полициски службеници. Праксикантите најпрво се запознаваат со секој оддел во униформираната и криминалистичката полиција, а дури потоа доколку има можност, би им било дозволено во живо да проследат увид на лице место и патролна или позорна дејност. Не ми е јасно што очекувате вие? Обука за командоси? Дај бе одјебете ги глупите ТВ Серии и погледнете реално на работите. девојката е втора година на факултетот.Кои глупи серии ?ако не е укинато тоа логорување и ако имаат гаѓања тогаш е ок,но ако само од пракса го имаат тоа што ми го кажа девојкава,тогаш за тебе тоа е добро и не мислиш дека треба да се подобри ?факултетот би требало да ти ги даде основите во таа работа што сакаш да ја работиш,а ако ти мислиш дека би станал инспектор или специјалец без еден испукан куршум,тогаш незнам што да ти кажам. | |
| | | Smrtnikot
Број на мислења : 1272
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 17/1/2014, 03:09 | |
| Ех значи... Ти си кажа и сам дека го делиш мислењето на министерката во еден од претходните постови, а министерката го игнорира тој факултет. Е сеа, таквите како тебе, министерката и остала багра ги деградирате сите поранешни, сегашни и идни студенти со вашето мислење и со тоа ја негирате криминалистиката како наука и полициската професија. Доколку секој може да работи на одредена позиција, тогаш тоа и не би требало да се смета за некоја професија нели? Патем Факултетот за безбедност каков е таков е и треба да имаат предност при вработување во МВР, сите оние кои посветиле 4 години од својот живот на науките како Криминологија, Криминалистика, Кривично право итн. Што се однесува до факултетот за безбедност од аспект на подобрување на условите во него, тоа ќе се случи кога тие што се задолжени за тоа, ќе престанат да го игнорираат. Патем, сепцијалец или инспектор не се станува преку ноќ. Чисто онака, колку да знаеш. | |
| | | Stamenov
Број на мислења : 58
| Предмет: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 24/1/2014, 20:55 | |
| Поздрав момци...!! Би сакал да ви поставам едно прашање! иако можеби е малку чудно. Како вие замислувате добар полицаец и дали е вредно да се бориме за таа работа денес???? Пред вие да одговарате,би сакал јас да ви одговорам што јас мислам. Уште како мал не ме биваше за многу работи,сум пробал се...секаков спорт и не успеав во нешто да бидам најдобар како што моите врсници беа..се трудев стварно многу се трудев ама не биваше ништо се додека една ден не седнав да размислувам што ќе бидам во иднина.И решив..си реков ќе станам полицаец...ама ќе станам најдобар...почнав со тренинзите..сам си направив тренинзи трчав на стадионот,вежбав секоја божја ден преку летото,а зимото вежбав кик бокс..и уште вежбам..си поставив цел во животот и за таа цел сум спремен се да дадам.Е сега замене добар полицаец не значи да имаш добри врски,да се пробиваш лесно,да земеш пендрак во раце и да имаш добри мускули.Според мене полицаец е оно кој ги извршува сите наредби,кој и служи на народот и државата,да е спремен и физички и психички..да знае зошто станал полицаец и да е подготвен да даде се во таа работа. Може ќе помислите малку што се занесува овој ама јас тоа искрено го мислам.А што се однесува за факултето за безбедност каков и да е не смее да се потцени затоа што на крај краева од него испаѓаат правите професионалци. Поздрав уште еднаш. ______________________ Воената победа се завршува со карневал во црнина...!!!!
| |
| | | SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 24/1/2014, 21:04 | |
| Чесно размислуваш! | |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 24/1/2014, 22:46 | |
| Убаво размислување. Мило ми е што гледам дека сеуште има дечки кои ја сакаат оваа професија но не за плата туку заради самата професија. Работи, труди се и најважно - издржи. Ќе дојде времето кога ќе се почитуваат правите вредности. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 25/1/2014, 00:54 | |
| - Генерал напиша:
- Убаво размислување. Мило ми е што гледам дека сеуште има дечки кои ја сакаат оваа професија но не за плата туку заради самата професија. Работи, труди се и најважно - издржи. Ќе дојде времето кога ќе се почитуваат правите вредности.
X 2 Таквите момци се стожерот на државата. ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | JKD
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 25/1/2014, 03:11 | |
| - Stamenov напиша:
- Поздрав момци...!!
Би сакал да ви поставам едно прашање! иако можеби е малку чудно. Како вие замислувате добар полицаец и дали е вредно да се бориме за таа работа денес???? Пред вие да одговарате,би сакал јас да ви одговорам што јас мислам. Уште како мал не ме биваше за многу работи,сум пробал се...секаков спорт и не успеав во нешто да бидам најдобар како што моите врсници беа..се трудев стварно многу се трудев ама не биваше ништо се додека една ден не седнав да размислувам што ќе бидам во иднина.И решив..си реков ќе станам полицаец...ама ќе станам најдобар...почнав со тренинзите..сам си направив тренинзи трчав на стадионот,вежбав секоја божја ден преку летото,а зимото вежбав кик бокс..и уште вежбам..си поставив цел во животот и за таа цел сум спремен се да дадам.Е сега замене добар полицаец не значи да имаш добри врски,да се пробиваш лесно,да земеш пендрак во раце и да имаш добри мускули.Според мене полицаец е оно кој ги извршува сите наредби,кој и служи на народот и државата,да е спремен и физички и психички..да знае зошто станал полицаец и да е подготвен да даде се во таа работа. Може ќе помислите малку што се занесува овој ама јас тоа искрено го мислам.А што се однесува за факултето за безбедност каков и да е не смее да се потцени затоа што на крај краева од него испаѓаат правите професионалци. Поздрав уште еднаш. Вреди друже,јас мислам дека вреди.Незнам која возраст си,јас сум 17 години 3та година,и уште од мал сум сакал да го работам тоа...но се поради некои околности,се фатив со кошарката на оро,но секогаш ми беше желба да станам специјалец...одсекогаш сум се дивел на нив,па решив во 5то оделение да почнам да вежбам по дома,бидејќи ги гледав дека се спремни и јаки момци,а јас бев класично дете,кое што пиеше по 2 литри кока кола на ден,јадеше многу милки,чипсови...и за среќа,стапив во контакт со мој постар братучед,тренер во јапонска боречка вештина и студент на ДИФ,и ме упати во здравите води...од тогаш,па до денес исто како и тебе,се спремам и сигурен сум дека ќе се исплати секоја капка пот потрошена на спремање..има мноооогу деца што сакаат да станат специјалци,но малкумина се спремаат вистински,и го сакаат тоа вистински.Нормално,тоа носи и исмејување од другите,но тоа ми е само мотив + | |
| | | Stamenov
Број на мислења : 58
| Предмет: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 25/1/2014, 13:54 | |
| Иста возраст сме брат и јас сум 17 3 година...и мило ми е што исто размислуваме и се надевам дека во иднина ќе има повеќе како нас кои навистина ќе ја ценат и сакаат работата а што се однесува до тренинзите и спремањата никогаш нема да се откажам од мојата цел.!! ______________________ Воената победа се завршува со карневал во црнина...!!!!
| |
| | | JKD
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност 25/1/2014, 16:44 | |
| - Stamenov напиша:
- Иста возраст сме брат и јас сум 17 3 година...и мило ми е што исто размислуваме и се надевам дека во иднина ќе има повеќе како нас кои навистина ќе ја ценат и сакаат работата а што се однесува до тренинзите и спремањата никогаш нема да се откажам од мојата цел.!!
Добиваш ли ладни погледи и смеења кога ќе кажеш што сакаш да работиш ? јас од пред некое време,прекинаа да ме сфаќаат на шала другите,роднините тоест,бидејќи на другари и слично воопшто не ни зборам,бидејќи све е отидено у неповрат,но како мал увек ми се смееле и биле као,што ќе ти е тоа,ќе си работиш кај татко ти у фирма...аама ете,сфатија дека не е детска желба тоа,туку животна | |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност | |
| |
| | | | Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |
|