Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност

Go down 
+19
KikoTE
Полицајка
krvopijec
kikoto
BABUN
Smrtnikot
Hero
Alvar
shady3
Legija91
Stamenov
meth
beowulf
Зоран
Zajcef
Momak od Gjorce
Subzero
Генерал
SIG
23 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 21  Next
АвторПорака
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 17:13

Никаде не го споредував сегашниот Факултет за безбедност со поранешната Полициска Академија. Тоа се два различни субјекти.

Најпрво велиш дека нема разлика меѓу овој факултет и другите факултети во Македонија и го оправдуваш ставот на министерката, а сега правиш споредба меѓу овој факултет и странските. Да расчистиме веднаш: Овој факултет е најкомпетентен за потребите на МВР. Точно е дека се потребни одредени подобрувања и нови програми и активности. А за тоа зошто нема логорувања, гаѓање итн најдобро знае истата таа министерка која го игнорира овој Факултет.

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 17:23

JKD нема врска факултетот за безбедност со Безбедност и финансиска контрола, барем јас мислам така...можеби грешам scratch 
Вратете се на почетокот Go down
Генерал

Генерал

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 17:40

Безбедност и финансиска контрола е заеднички студии на Факултетот за безбедност и Факултетот за туризам од Охрид. Значи дел од предметите се од безбедносна наука а дел од финансиска.

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 20:55

Генерал напиша:
Никаде не го споредував сегашниот Факултет за безбедност со поранешната Полициска Академија. Тоа се два различни субјекти.

Најпрво велиш дека нема разлика меѓу овој факултет и другите факултети во Македонија и го оправдуваш ставот на министерката, а сега правиш споредба меѓу овој факултет и странските. Да расчистиме веднаш: Овој факултет е најкомпетентен за потребите на МВР. Точно е дека се потребни одредени подобрувања и нови програми и активности. А за тоа зошто нема логорувања, гаѓање итн најдобро знае истата таа министерка која го игнорира овој Факултет.

Па јас како што знам Генерале,поправи ме ако грешам,се работи за истиот факултет,со различно име ? мене поентата ми беше дека,како што треба да изгледа еден ваков тип на факултет,кој би требало да дава идни полициски службеници,факултетот за безбедност не е воопшто тоа,можеби теоријата е таа,но во пракса немаат ништо ни приближно со она што го имаат странските,или ај да не идеме далеку,еве Србите и Хрватите...и поради тоа јас кажав,дека можеби поради тој факт,се прифатени сите факултети под еднакво за влез во МВР...бидејќи ја немаат онаа потребна теорија за еден таков факултет,го немаат тоа искуство што би требало да го имаат,и со тоа имаат мала предност во однос на другите.

а доколку сакаше да ми објасниш дека времето на полициска академија,и ова сега со факултет за безбедност се различни,се согласувам,во споредба со она што го има на јутуб и она што ми го кажуваат...
JKD

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 20:56

Frogfoot напиша:
JKD нема врска факултетот за безбедност со Безбедност и финансиска контрола, барем јас мислам така...можеби грешам scratch 

Има има,ете и Генерал ти кажа.
Генерал

Генерал

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 22:15

JKD напиша:
Генерал напиша:

Па јас како што знам Генерале,поправи ме ако грешам,се работи за истиот факултет,со различно име ? мене поентата ми беше дека,како што треба да изгледа еден ваков тип на факултет,кој би требало да дава идни полициски службеници,факултетот за безбедност не е воопшто тоа,можеби теоријата е таа,но во пракса немаат ништо ни приближно со она што го имаат странските,или ај да не идеме далеку,еве Србите и Хрватите...и поради тоа јас кажав,дека можеби поради тој факт,се прифатени сите факултети под еднакво за влез во МВР...бидејќи ја немаат онаа потребна теорија за еден таков факултет,го немаат тоа искуство што би требало да го имаат,и со тоа имаат мала предност во однос на другите.

а доколку сакаше да ми објасниш дека времето на полициска академија,и ова сега со факултет за безбедност се различни,се согласувам,во споредба со она што го има на јутуб и она што ми го кажуваат...

Полициска Академија беше посебен субјект за кого постоеше и посебен закон. Значи беше формирана со Закон за Полициска Академија. Од ова може да се заклучи за каков сериозен субјект стануваше збор. За разлика од неа за другите факултети ова не е случај. Факултетот за безбедност е само правен наследник на Полициската Академија ама има друг концепт.

Во другиот дел си потполно неразбирлив. Најпрво велиш дека поентата ти била како треба да изгледа факултетот, потоа споредуваш со странски факултети па за на крај да зборуваш дека нема потребна теорија ( што апсолутно не е точно ).

Сега ќе ти дадам еден совет и повеќе нема да дебатирам. Никогаш не суди за нешто што не го знаеш. Не се води цврсто по своите ставови доколку не се базираат на факти и аргументи. Или со други зборови: Не зборувај за нешто што не го знаеш.

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 22:24

JKD напиша:
Smrtnikot напиша:
Криминологија и криминална политика ти е нов смер кој е воведен од 2013, како и смерот Безбедност. Моментално на веб сајтот нема никакви информации за неа, меѓутоа мислам дека имаат 5 предмети и не е многу тешко. Е сеа 1ва година предметите се скоро истите за сите смерови (1-2 различни во секој смер), како и да е самото име ти кажува дека тој смер ја изучува криминологијата како наука и е малку по теоретски за разлика од Криминалистика. Тоа е тоа. Smile

А иначе разговарав со една девојка што е на факултетов,на криминалистика смер,и ми кажа дека им било укинато логорувањето и правеле напори да им го вратат,немале никакви гаѓања со оружје,едина пракса им била одење по станици и пишување белешки ако добро ја сфатив,и оделе по касарни да плакнат очи на оружје,и да идат на терен со полицајците да застануваат возила и да легитимираат...имале спорт бокс и карате и тоа било тоа.И ете зашто министеркава наша кажува дека сите имаат иста предност од секој факултет за вработување во МВР...пошто предноста на тие што се на факултетов не е драстично поголема од друг факс...

Инаку мислев дека безбедност е исто што и безбедност и финансиска контрола...значи немаш никакво инфо за овие ? и добро да,самото име кажува,но сепак сигурно има и уште некој збор-два околу нив...Smile

Девојката те излажала. Во прва година нема логорување, ниту пак гаѓање, тоа е мислам во втора година и не е укинато! Криминалистите имаат предмет СФО (специјално физичко образование) дури во вториот семестар. Праксикантите не се овластени за никакво запирање и легитимирање на возила, тоа го извршуваат полициски службеници. Праксикантите најпрво се запознаваат со секој оддел во униформираната и криминалистичката полиција, а дури потоа доколку има можност, би им било дозволено во живо да проследат увид на лице место и патролна или позорна дејност. Не ми е јасно што очекувате вие? Обука за командоси? Дај бе одјебете ги глупите ТВ Серии и погледнете реално на работите.
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 22:30

Smrtnikot напиша:
JKD напиша:
Smrtnikot напиша:
Криминологија и криминална политика ти е нов смер кој е воведен од 2013, како и смерот Безбедност. Моментално на веб сајтот нема никакви информации за неа, меѓутоа мислам дека имаат 5 предмети и не е многу тешко. Е сеа 1ва година предметите се скоро истите за сите смерови (1-2 различни во секој смер), како и да е самото име ти кажува дека тој смер ја изучува криминологијата како наука и е малку по теоретски за разлика од Криминалистика. Тоа е тоа. Smile

А иначе разговарав со една девојка што е на факултетов,на криминалистика смер,и ми кажа дека им било укинато логорувањето и правеле напори да им го вратат,немале никакви гаѓања со оружје,едина пракса им била одење по станици и пишување белешки ако добро ја сфатив,и оделе по касарни да плакнат очи на оружје,и да идат на терен со полицајците да застануваат возила и да легитимираат...имале спорт бокс и карате и тоа било тоа.И ете зашто министеркава наша кажува дека сите имаат иста предност од секој факултет за вработување во МВР...пошто предноста на тие што се на факултетов не е драстично поголема од друг факс...

Инаку мислев дека безбедност е исто што и безбедност и финансиска контрола...значи немаш никакво инфо за овие ? и добро да,самото име кажува,но сепак сигурно има и уште некој збор-два околу нив...Smile

Девојката те излажала. Во прва година нема логорување, ниту пак гаѓање, тоа е мислам во втора година и не е укинато! Криминалистите имаат предмет СФО (специјално физичко образование) дури во вториот семестар. Праксикантите не се овластени за никакво запирање и легитимирање на возила, тоа го извршуваат полициски службеници. Праксикантите најпрво се запознаваат со секој оддел во униформираната и криминалистичката полиција, а дури потоа доколку има можност, би им било дозволено во живо да проследат увид на лице место и патролна или позорна дејност. Не ми е јасно што очекувате вие? Обука за командоси? Дај бе одјебете ги глупите ТВ Серии и погледнете реално на работите.
Таква обука имало во 1998 . мој познат ми кажуваше.

Генерал

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 22:39

Порано како било, било. Сега е така како што е. Не е идеално но никако не може да се негира квалитетот на Факултетот. Обука имаше и овде. Имаше тимови за ЈРМ и „Специјална единица“. На логорувањата се работи редовно запирање на возила, присилно запирање на возила, упади во објекти итн. На предметот Специјално физичко образование се работат сценарија каде што студентот се става во одредена ситуација која мора да ја реши. Имаш предмет Криминалистичка техника на кој практично се работи на собирање отпечатоци од прсти, мулажирање, обележување на пари итн. На сите овие работи само се добива основата и доколку некогаш се вработат ќе може да ги продлабочуваат овие знаења. Готови командоси и специјалци од таму не испаѓаат.

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty16/1/2014, 22:42

Таа институција во 1998 се викала Полициска академија, сега е Факултет за Безбедност. Сепак 90% од студентите на безбедност, не можат да сфатат дека за успешен криминалист е потребно интелектуален капацитет, а не мускули и палка во раце. Не ја спорам физичката спремност, напротив тоа би било добра комбинација. Меѓутоа сите што имаат мислење како JKD и министерката, не само што ги деградираат поранешните, сегашните и идните студенти на факултетот за безбедност туку и плукаат на криминалистиката како самостојна наука. Не ми е јасно, мислите дека некој архитект или економист би бил добар криминалист, а обратното не е возможно.. Жално е колку сте ограничени.

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 16 Empty

Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност
Вратете се на почетокот 
Страна 16 of 21Отиди на страна : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17 ... 21  Next
 Similar topics
-
» Тероризам - дискусија
» Воената Академија на АРМ - дискусија
» Топ 10 најмоќни армии на светот - дискусија
» УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање
» НАТО членки и Сојузнички сили