Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

БСС - Баталјон на Специјални Сили

Go down 
+28
t34t55
KikoTE
leopard
MISFIT
viko55
Macedonian09
1
Braveheart993
Legija91
momo
Goust
Александра090
semperfi
Mrshajnoski
Macedonian Knight
РИС
Alvar
Спенсер
Зоран
Gjole^Stolarot
ESN
assasian
Panter
SIG
dzole
JKD
икс
IgorM
32 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 28 ... 52, 53, 54 ... 69 ... 85  Next
АвторПорака
MISFIT

MISFIT

Број на мислења : 281

БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty
ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty28/7/2018, 20:58

ESN напиша:

бСН знам дека се води како Special forces,на блузите и на дуксерите одзади на грбот пишува special forces.SMU во америка се 3 единици и тоа CAG,Devgru,24 STS,и некој пат статус на tier one има и 75th rrc,ама тие најчесто одат како attachment na tier one единиците.
Тоа е тоа што викам дека е дефект заради неспособни лица, "Special Forces Wolves" не постои во реалност, него им звучело кул па така пишале. Баталјон за Специјални Намени во превод е Special Purpose Battalion, а името Волци бидејки е неофицијално(го нема во ниеден документ)(пример: Green Berets), туку така не знае народот, може да се додаде во наводници.
Мене лично ми е незгодно и клише да кажам дека работам во Волци, иако сите што ме знаат така викаат, а јас ја викам едноставно бСН.

Special Forces моментално е една единица во светот, US Army Special Forces(такозвани Зелени Беретки заради лесно претпознатливата беретка, меѓу другите пример: ODA). Таа има многу специфична задача и се разликувс од сите единици во начинот на работа. Сите останати се Special Operations Forces вклучувајки не и нас.
На маиците може и така да биде Special Operations или Special Operations Forces.
Ама зборуваме за Американска номенклатура. Кај нас пример постои само"Специјална единица", на Руски пример Спецназ.
Меѓутоа се вметнува полека американскиот начин на класифицирање.
Кај нас е најавена трансформација во баталјон за Специјални Сили(бСС) според некој си НАТО систем. Не ме прашувај зошто, ни мене ми нема логика... Не сакам повеќе да откривам ќе видите сами со време.

ESN

Број на мислења : 1594

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty28/7/2018, 22:37

Се тоа го знам друже,тоа бСС е како дел од тоа што велеше дека следува во пСО?

икс

Број на мислења : 81

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty31/7/2018, 15:43

Дечки, имам едно прашање во врска со идната структурата на ПСО.
Кружат гласини во арм дека ренџерите ке се растураат.Јас лично не верувам дека ке дојде до класично растурање , но штом се збори можно е да има некаква трансформација на единицата, согласно нато стандарди. Дали имате вие некакви информации?
Вратете се на почетокот Go down
Macedonian09

Macedonian09

Број на мислења : 105

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty31/7/2018, 16:17

икс напиша:
Дечки, имам едно прашање во врска со идната структурата на ПСО.
Кружат гласини во арм дека ренџерите ке се растураат.Јас лично не верувам дека ке дојде до класично растурање , но штом се збори можно е да има некаква трансформација на единицата, согласно нато стандарди. Дали имате вие некакви информации?

Дечко, и да има некој такви информации нема да ти ги каже тебе/нас т.е на целокупната јавност бидејќи тие информации се најверојатно односно минимално се класифицирани како строго доверливи информации. Информациите од јавен карактер ги имаш на страната на МО. Се останато што се пишува/зборува е шпекулација или рекла-казала муабет.
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty1/8/2018, 00:50

СЕ е непишано
се пишува во нова формација
колку чети
колку што која чета иде у ИРЦС се пишува.

MISFIT

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty9/8/2018, 16:31

https://www.facebook.com/bsnvolci/videos/2042541559149949/

Показна вежба на пСО пред командантот на НАТО

MISFIT

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty9/8/2018, 16:52

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155684045977157&id=119869762156

Објава на FB страната на Американската амбасата во Македонија.

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty9/8/2018, 17:48

ФОТО ВЕСТ:Oд активностите на припадниците на пСО, за време на посетата на генерал Скапароти
http://www.arm.mil.mk/vesti/pso/2018/08/pso_vezba.html

Генерал Скапароти во касарната „Илинден“
https://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleGalleryTest/134400445/1?month=8&year=2018&day=9&desc=0

Показна вежба на армиските специјалци за пофалба
https://www.mkd.mk/galerii/pokazna-vezhba-na-armiskite-specijalci-za-pofalba#1
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty9/8/2018, 17:51

Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty9/8/2018, 18:02

Величковски му број на Скапароти колку одликувања има Laughing

БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 QS12Ojj
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили   БСС - Баталјон на Специјални Сили - Page 53 Empty

БСС - Баталјон на Специјални Сили
Вратете се на почетокот 
Страна 53 of 85Отиди на страна : Previous  1 ... 28 ... 52, 53, 54 ... 69 ... 85  Next
 Similar topics
-
» Воени сили во Светот (воени сили за кои нема посебна тема)
» Баталјон за врски на АРМ
» Баталјон за почести - Гарда
» Баталјон на Воена Полиција
» Ренџери - Извидувачко Разузнувачки баталјон