| БСС - Баталјон на Специјални Сили | |
|
+28t34t55 KikoTE leopard MISFIT viko55 Macedonian09 1 Braveheart993 Legija91 momo Goust Александра090 semperfi Mrshajnoski Macedonian Knight РИС Alvar Спенсер Зоран Gjole^Stolarot ESN assasian Panter SIG dzole JKD икс IgorM 32 posters |
|
Автор | Порака |
---|
MISFIT
Број на мислења : 281
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 28/7/2018, 20:58 | |
| - ESN напиша:
бСН знам дека се води како Special forces,на блузите и на дуксерите одзади на грбот пишува special forces.SMU во америка се 3 единици и тоа CAG,Devgru,24 STS,и некој пат статус на tier one има и 75th rrc,ама тие најчесто одат како attachment na tier one единиците. Тоа е тоа што викам дека е дефект заради неспособни лица, "Special Forces Wolves" не постои во реалност, него им звучело кул па така пишале. Баталјон за Специјални Намени во превод е Special Purpose Battalion, а името Волци бидејки е неофицијално(го нема во ниеден документ)(пример: Green Berets), туку така не знае народот, може да се додаде во наводници. Мене лично ми е незгодно и клише да кажам дека работам во Волци, иако сите што ме знаат така викаат, а јас ја викам едноставно бСН. Special Forces моментално е една единица во светот, US Army Special Forces(такозвани Зелени Беретки заради лесно претпознатливата беретка, меѓу другите пример: ODA). Таа има многу специфична задача и се разликувс од сите единици во начинот на работа. Сите останати се Special Operations Forces вклучувајки не и нас. На маиците може и така да биде Special Operations или Special Operations Forces. Ама зборуваме за Американска номенклатура. Кај нас пример постои само"Специјална единица", на Руски пример Спецназ. Меѓутоа се вметнува полека американскиот начин на класифицирање. Кај нас е најавена трансформација во баталјон за Специјални Сили(бСС) според некој си НАТО систем. Не ме прашувај зошто, ни мене ми нема логика... Не сакам повеќе да откривам ќе видите сами со време. ______________________ To us and those like us, damn few.
| |
|
| |
ESN
Број на мислења : 1594
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 28/7/2018, 22:37 | |
| Се тоа го знам друже,тоа бСС е како дел од тоа што велеше дека следува во пСО? ______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
| |
|
| |
икс
Број на мислења : 81
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 31/7/2018, 15:43 | |
| Дечки, имам едно прашање во врска со идната структурата на ПСО. Кружат гласини во арм дека ренџерите ке се растураат.Јас лично не верувам дека ке дојде до класично растурање , но штом се збори можно е да има некаква трансформација на единицата, согласно нато стандарди. Дали имате вие некакви информации? | |
|
| |
Macedonian09
Број на мислења : 105
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 31/7/2018, 16:17 | |
| - икс напиша:
- Дечки, имам едно прашање во врска со идната структурата на ПСО.
Кружат гласини во арм дека ренџерите ке се растураат.Јас лично не верувам дека ке дојде до класично растурање , но штом се збори можно е да има некаква трансформација на единицата, согласно нато стандарди. Дали имате вие некакви информации? Дечко, и да има некој такви информации нема да ти ги каже тебе/нас т.е на целокупната јавност бидејќи тие информации се најверојатно односно минимално се класифицирани како строго доверливи информации. Информациите од јавен карактер ги имаш на страната на МО. Се останато што се пишува/зборува е шпекулација или рекла-казала муабет. | |
|
| |
Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 1/8/2018, 00:50 | |
| СЕ е непишано се пишува во нова формација колку чети колку што која чета иде у ИРЦС се пишува. ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
MISFIT
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 9/8/2018, 16:31 | |
| ______________________ To us and those like us, damn few.
| |
|
| |
MISFIT
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 9/8/2018, 16:52 | |
| ______________________ To us and those like us, damn few.
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 9/8/2018, 17:48 | |
| | |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 9/8/2018, 17:51 | |