Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

АРМ - новости

Go down 
+34
leopard
Vojdan
Legija91
Smrtnikot
darkness
macko23
kocov
Phalanx
Zajcef
beowulf
Goust
Iko
andrej
Mrshajnoski
Subzero
filip555
Генерал
Зоран
dejand
Alvar
meth
shady3
Makedon
Davormkd
Волчко
tonin
Тачка
Wolf
Desperado
Profesionalec
Momak od Gjorce
1
AlexGreat
SIG
38 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 22 ... 41, 42, 43 ... 71 ... 100  Next
АвторПорака
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11099

АРМ - новости - Page 42 Empty
ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyЧет 7 Јун 2012 - 18:11

АРМ - новости - Page 42 GRwJw

АРМ - новости - Page 42 LRHNb

АРМ - новости - Page 42 ZMGjV

АРМ - новости - Page 42 MtvnN

АРМ - новости - Page 42 9kJyI

АРМ - новости - Page 42 FJD3F
Вратете се на почетокот Go down
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyПет 8 Јун 2012 - 11:25

Македонскиот хирушки тим од мисијата ИСАФ доби норвешки одбранбен медал

Норвешки одбранбен медал денеска беше доделен на Медицинскиот хируршки тим од Република Македонија, составен од шест лица, кој беше дел од силите ИСАФ во првата половина од 2010 година, заедно со тимовите од Норвешка, од САД и од Летонија, во кампот Мејманах, во состав на норвешкиот тим за реконструкција на провинцијата Фаријаб.

Орденот му беше врачен на лидерот на тимот, пензионираниот полковник др. Златко Пендовски од страна на акредитираното воено аташе на Кралството Норвешка во Република Македонија, Есбен Ас. На останатите припадници на медицинскиот тим им беа врачени плакети за учество во мисијата.

Не постои поголема чест за еден министер од оваа што денеска се приредува благодарение на нашите амбасадори на мирот во Авганистан, потенцира во обраќањето министерот за одбрана Фатмир Бесими, укажувајќи оти од потпишувањето на договорот со Кралството Норвешка и АРМ од 2008 година со досегашните пет ротации покажавме дека располагаме со стручни експерти не само од одбраната, туку и од областа на медицината.

- Нашите мировници имаат висок степен на професионализам и интегритет, а тие се нашиот најголем аргумент за прием во НАТО и за промовирање на Македонија како држава која инвестира во глобалниот мир, рече Бесими изразувајќи благоданост до Норвешка за укажаната доверба и соработката во сите сфери од заеднички интерес. Тој посебно ја истака улогата на Норвешка во модернизацијата и развивањето на АРМ во современа Армија и изрази надеж дека во најскора иднина ќе бидеме како две НАТО армии успешни во креирањето на светскиот мир и слободни нации.

Министерот за одбрана изрази благодарност и до членовите на Медицинскиот тим кои го добија медалот за нивните дејствија од најхуман аспект - да се спасуваат човечки животи.

Според военото аташе на Кралството Норвешка во Република Македонија, Есбен Ас, македонскиот тим извршувал извонредни задачи и хируршки постапки.

- На 2 мај 2010 година 9 од 16 норвешки војници беа повредени во битка. Извонредната хируршка интервенција на медицинскиот тим го спаси животот на тешко повредениот поручник, истакна меѓу другите високи оценки за професионализмот на македонскиот медицински тим военото аташе Ас.

Пензионираниот полковник др. Пендовски информира дека македонскиот медицински тим имал вкупно 65 потешки оперативни зафати и над 100 - тина полесни зафати. Според него, во норвешката база многу брзо стекнале доверба во нивните професионални способности.

- Најголем мотив за нас беше да ја претатавуваме макеоднската нација и народ достоинствено со работа и со труд, а сите задачи кои ни беа поставени ги извршувавме најдобро што можевме. Се истакнувавме и со нашата дружељубивост, но бевме опкружени со Норвежани - професионалци кои ни станаа многу добри приајтели, изјави Пендовски.

Инаку, во 20 години независност и 10 години придонес кон светскиот мир, Македонија низ досеегашните ротации во меѓународните мисии продефилира со колу 3.000 мировници кои ги достигнаа највисоките стандарди. Од мисиите во Ирак, македонските мировници добија 120 медали, 1.270 од Авганистан и 144 од придонесот во мисијата Алтеа. За извонредни достигнвуањањ се доделени и почесни медали на 4 македонските мировници за мисијата „Слобода за Ирак“ и на 6 други во ИСАФ

http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/73602-Makedonskiot-hiruski-tim-od-misijata-ISAF-dobi-norveski-odbranben-medal

Број на мислења : 39

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyСаб 9 Јун 2012 - 12:11

Дали знае некој дали во наредните години се планира купување на ново модерно оружје или пак модернизација на веќе постоечкото . И што стана со новите хеликоптери кои треба да бидат донесени оваа година - дели ке ги купуваме или не ///.. Sleep Sleep Sleep Sleep
Subzero

Subzero

Број на мислења : 213

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyСаб 9 Јун 2012 - 15:56

Со скратен буџет тешко дека ќе ги набават годинава.А за другата незнам, ама и тогаш тешко. Е дури за
по другата да се надеваме може тогаш ќе земат. Ама може.......
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyСаб 9 Јун 2012 - 18:00

Годинава би требало да дојдат хеликоптерите за школото за воени пилоти, е сега дали ќе дојдат или до в година ќе чекаме незнам но колку што знам тие се платени.

За борбени хеликоптери ќе се изначекаме, исто и за ОТ.
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyСаб 9 Јун 2012 - 22:56

Frogfoot напиша:
Годинава би требало да дојдат хеликоптерите за школото за воени пилоти, е сега дали ќе дојдат или до в година ќе чекаме незнам но колку што знам тие се платени.

За борбени хеликоптери ќе се изначекаме, исто и за ОТ.

Не викај 2 пати оп една добра донација!
Mrshajnoski

Mrshajnoski

Број на мислења : 237

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyНед 10 Јун 2012 - 13:41

pa neli hilihopterite se mi-24 sto treba da se donesat vo skoloto za obuka na piloti ako ne se lazam?
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyНед 10 Јун 2012 - 13:57

Mrshajnoski напиша:
pa neli hilihopterite se mi-24 sto treba da se donesat vo skoloto za obuka na piloti ako ne se lazam?

Bell 206 за обука на пилоти,не можеш одма да ставиш не искусни пилоти во Ми-24 мора прво да поминат низ обука на школски хелихоптер,(покрај и школскиот авион (Zlin 242) и симулаторот за Ми-24)порано одеа нашите пилоти во обука по другите земји мислам дека беше Хрвацка,а сега ке можат дома да се обучуваат...
SIG

SIG

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyНед 10 Јун 2012 - 16:44

За обука на Ми-24, се обучени за времето на конфликтот кога ги набавивме. Сега ќе можеме и ние да обучуваме во симулаторите кои треба да пристингат од Израел, значи за Ми-24 и Ми-17, додека во Хрватска наш пилот Роберт Митровски се стекна со лиценца за да биде обучувач за Белл-206, односно овие кои ќе пристигнат од Израел.

Доколку сакате да продолжиме дискусија за оваа тема можеме во „Воздухопловна Бригада„ не тука.
SIG

SIG

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 EmptyПон 11 Јун 2012 - 23:58

АРМ - новости - Page 42 545120_407323919306190_1219110119_n
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 42 Empty

АРМ - новости
Вратете се на почетокот 
Страна 42 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 22 ... 41, 42, 43 ... 71 ... 100  Next
 Similar topics
-
» МВР - новости
» АРМ - новости
» МВР - новости
» АРМ - новости
» Воени новости