Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

АРМ - новости

Go down 
+34
leopard
Vojdan
Legija91
Smrtnikot
darkness
macko23
kocov
Phalanx
Zajcef
beowulf
Goust
Iko
andrej
Mrshajnoski
Subzero
filip555
Генерал
Зоран
dejand
Alvar
meth
shady3
Makedon
Davormkd
Волчко
tonin
Тачка
Wolf
Desperado
Profesionalec
Momak od Gjorce
1
AlexGreat
SIG
38 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 37 ... 70, 71, 72 ... 85 ... 100  Next
АвторПорака
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11099

АРМ - новости - Page 71 Empty
ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 10:26

Зоран напиша:
Alvar напиша:
Имаме израелски Elbit Skylark I.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elbit_Skylark

Искрено, по мене подобар систем од Raven-от.

Во кој поглед.
Времето кое го минува во воздух.

Па во поглед на време поминато во воздух (Raven 60-90 мин. - Skylark 120 мин.), радиусот им е горе долу ист... околу 10км.
Но Skylark-от има предна купола со вграденa камера која ротира во сите правци, Raven-от ја нема, барем не на базичната верзија која сеуште ја користат американците. Таа опција ја доби на новиот Raven RQ-11B. ТТ карактеристиките останаа исти со претходната верзија RQ-11.

Но последната верзија на Skylark I (значи не на поголемиот Skylark II)... Skylark I LE, има значително подобрени перформанси.
Време поминато во воздух од 3 часа (180 мин), радиус на оперативно дејство од 20-40 километри.
Башка нашите војници веќе имаат обука на истиот... така да, јас сепак би го одбрал повторно Skyalark-от кога би купувал ново UAV.

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 10:43

Alvar напиша:
Зоран напиша:
Alvar напиша:
Имаме израелски Elbit Skylark I.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elbit_Skylark

Искрено, по мене подобар систем од Raven-от.

Во кој поглед.
Времето кое го минува во воздух.

Па во поглед на време поминато во воздух (Raven 60-90 мин. - Skylark 120 мин.), радиусот им е горе долу ист... околу 10км.
Но Skylark-от има предна купола со вграденa камера која ротира во сите правци, Raven-от ја нема, барем не на базичната верзија која сеуште ја користат американците. Таа опција ја доби на новиот Raven RQ-11B. ТТ карактеристиките останаа исти со претходната верзија RQ-11.

Но последната верзија на Skylark I (значи не на поголемиот Skylark II)... Skylark I LE, има значително подобрени перформанси.
Време поминато во воздух од 3 часа (180 мин), радиус на оперативно дејство од 20-40 километри.
Башка нашите војници веќе имаат обука на истиот... така да, јас сепак би го одбрал повторно Skyalark-от кога би купувал ново UAV.

Веројатно за тоа и такава млака реакција од наша страна .
Ако се по гугла лесно ке се види дека имаме 6 вакави летала од Израел.
Скајларк 2 се лансира од комбе така дда и таа е доста интересна за експалатација.

За тоа на нашиве портали им нема рамни во полу и неточни информации
од влакно коноп !

http://bukvar.mk/cluster/sad-obuchuva-vojnici-na-arm-za-bespilotni-letala?clusterid=EwWl6WrTAH8rUE73CcwA78

Вратете се на почетокот Go down
darkness

darkness

Број на мислења : 80

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 11:09

Зоран напиша:
darkness напиша:
Дали знае некој кога ке има конкурси за во АРМ?

Ako imash Sluzhben vesnik pishuva koga se.

Линк од службениот весник каде што го пишува тоа ке може ли?

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 11:21

darkness напиша:
Зоран напиша:
darkness напиша:

Кога АРМ ќе распише конкурс тој ќе излезе во службен весник. Моментално нема конкурс и затоа нема ништо во службен весник. Е сега, кога ќе има конкурс тоа со сигурност никој не може да ти каже.

darkness

Број на мислења : 80

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 11:23

Генерал напиша:
darkness напиша:
Зоран напиша:
darkness напиша:

Кога АРМ ќе распише конкурс тој ќе излезе во службен весник. Моментално нема конкурс и затоа нема ништо во службен весник. Е сега, кога ќе има конкурс тоа со сигурност никој не може да ти каже.

Грешка смо се разбрале јас претходно разбрав дека пишувало во службен весник

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 12:14

Колку е еден Скајларк 1 каков што имаме, и колку парчиња поседуваме?

Мое мислење е дека во АРМ и МВР треба да има десетици вакви БПЛ кои ке се користат во акции со висок ризик, не се којзнае колку скапи (иако се) но..подобро тоа отколку заседа со неколкумина мртви.
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty10/3/2013, 13:55

Frogfoot напиша:
Колку е еден Скајларк 1 каков што имаме, и колку парчиња поседуваме?

Мое мислење е дека во АРМ и МВР треба да има десетици вакви БПЛ кои ке се користат во акции со висок ризик, не се којзнае колку скапи (иако се) но..подобро тоа отколку заседа со неколкумина мртви.

^ 6 parchinja po nekade 100.000 evra !

SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty20/3/2013, 21:02

Mrshajnoski

Mrshajnoski

Број на мислења : 237

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty21/3/2013, 00:24

НАШИТЕ UAV СЕ ДОБИЕНИ СО ДОНАЦИЈА!!!! ( како и се останато)
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11099

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty22/3/2013, 15:12

Генералот Котески го понуди „Криволак“ за обука на српската војска

Македонскиот армиски полигон ќе се користи и за заедничка обука помеѓу припадниците на двете армии, особено во подготвителниот период пред упатување во мировни мисии, информира ГШ на АРМ.

Во официјална посета на Армијата на Република Македонија престојува висока делегација на Војската на Србија, предводена од началникот на ГШ генералот Љубиша Диковиќ. Делегацијата во ГШ на АРМ беше пречекана со високи воени почести, а домаќин е началникот на ГШ на АРМ генерал-мајорот Горанчо Котески.

На средбата како што информира ГШ на АРМ станало збор за унапредување на билатералната воена соработка. Потоа за размена на искуствата со АРМ од учеството во мисиите надвор од Република Македонија, за примена на Концептот за оперативните способности на декларираните единици, како и за заемно користење на капацитетите за обука во двете армии.

По официјалната средба, генералите Котески и Диковиќ ја нагласија одличната соработка помеѓу двете армии за која се сложија дека се развива во нагорна линија и дека во наредниот период ќе се интензивира.

„Генералот Котески истакна дека на средбата на гостите од Република Србија им е понудено користењето на армискиот полигон, ,Криволак“, како за изведување обука за потребите на Војската на Србија, така и за заедничка обука помеѓу припадниците на двете армии, особено во подготвителниот период пред упатување во мировни мисии. Тој ја потврди соработката со центарот за атомско-биолошка и хемиска одбрана (АБХО) во Република Србија, во кој ќе продолжат да се обучуваат стручни кадри на АРМ, но и ја истакна можноста за обука на припадници на АРМ за специјалности кои на АРМ и се неопходни за одржување на одредени борбени технички средства во соодветни центри за техничка служба на Војската на Србија“, информира ГШ на АРМ.

Генералот Диковиќ не го криеше задоволството од соработката со АРМ, при што истакна дека двете армии имаат можност за проширување на соработката на повеќе полиња и дека Војската на Србија е заинтересирана за употреба на ,,Криволак“, но и за поддршка на веќе започнатите проекти за регионална соработка.

Двајцата началници, ја искажале заложбата за поддршка на проектите што се во доменот на обуката на регионално ниво, при што посебно било истакната и иницијативата на Кралството Норвешка за формирање на Балкански воено-медицински сили.

По средбата во ГШ на АРМ, делегацијата на Војската на Србија посетата ја продолжи во касарната ,,Илинден“, каде што ќе биде презентиран полкот за специјални операции на АРМ.
http://www.mkd.mk/makedonija/politika/generalot-koteski-go-ponudi-krivolak-za-obuka-na-srpskata-vojska

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 71 Empty

АРМ - новости
Вратете се на почетокот 
Страна 71 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 37 ... 70, 71, 72 ... 85 ... 100  Next
 Similar topics
-
» МВР - новости
» АРМ - новости
» МВР - новости
» АРМ - новости
» Воени новости