Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Kако ја замислувате АРМ во иднина

Go down 
+16
loran11
Mrshajnoski
Smrtnikot
Генерал
патриот
Dejan N
JKD
Iko
Legija91
Зоран
РИС
beowulf
Alvar
tonin
SIG
Momak od Gjorce
20 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 14 ... 18  Next
АвторПорака
Гостин
Гостин

Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 19:59

АР е одделно од УБК?
Вратете се на почетокот Go down
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 20:36

Да.
РИС

Број на мислења : 2557

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 21:20

Па 110 000 евра за опремување и не е мала пара кога би ги додале и оние 1,7 милиони евра за реформи и кога би имале многу блиски политички односи со Германија би можеле како Чиле да им купиме на старо од сеуште добри за денешни прилики борбени возила на пешадијата МАРДЕР . Чиле си купи 146 парчиња по единечна цена од 50 000 ЕВРА . Wink
https://www.youtube.com/watch?v=0s6Gehf4fMY
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 21:49

Да они направија многу добар дил со швабите,но тоа беше ако не се лажам во 2009 кога цената на воениот пазар и не беше толку вискоа колку денес,плус нормално да им дадат таква цена кога чиле веке мислам дека и предходно имаше вакви возила,но и бројката од 146 возила сепак има своја улога околу цената,плус купија и околу 60 тенкови Леопард 2 кои подоцна ги ремонтираа и модернизираа во германија.

Значи чисто сумјам дека на нас би ни била понудена истата цена.Еве и да се по 50 000 евра,кога на секој од четирите механизирани пешадиски батаљони им се купат по 11 возила,фкупно 44(одејки по тоа дека веке два батаљона имаат по 11 оклопни возила на пешадијата гасеничари (БМП-2 и МТ-ЛБ)),тоа би било некада околу 2 200 000 евра.Што реално е ефтино и прифатливо.

Јас би одел на оваа карта но сумата би одела погоре,рачунајќи дека овие возила се „стари“,односно се доста издрнкани од страна на германсата војска.Што подразбира детален и темелен ремот во блиска иднина,и набавка на резервни делови за во иднина,преобука на кадарот за одржување,управување,и користење на овие возила,и итн.

Сега баш шабиве пред некое време на индоезија им шитна 42 комада Мардер1А3,но неможам да најдам колу платија за нив,зашто ги земаа во пакет со 103 комада леопард 2 и уште 11 други оклопни инжењерски возила за сума од 290 650 000 долари
РИС

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 22:11

Па напишав дека за да се купи војна техника од Германија треба да имаш МНОГУ БЛИСКИ ПОЛИТИЧКИ ОДНОДСИ . Wink
А тоа дека старата техника на Германија е издрндана не би се сложил ,ако тие немаат редовен сервис и одржување незнам кој има . Wink
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 22:13

А за да имаш блиски полтички односи, треба да купиш и воена техника Wink
РИС

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 22:31

Ептем добра забелешка Wink
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 22:32

Па тоа е муабетот,они за продавање продаваат на сите,но не на сите под иста цена,еве на пример на Полска им шитнаа 120 комада Лео 2 за 180 милиони евра,што е живо џабе,+ тоа им платија транспорт,обука,ремонт,муниција,и добија на поклон уреди за комуникација,пешадиско наоружање,камиони за транспорт и еден куп опрема
РИС

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty13/9/2014, 22:46

Па ништо , што небива , небива , едино да се тркне до Русија и доземе БМП-2 и по пат да се модернизираат . Wink
http://topwar.ru/21909-bmp-2m-tri-proekta-s-odnim-imenem.html
патриот

патриот

Број на мислења : 16

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty16/9/2014, 13:33

Како може Словенија,Хрватска да купуваат да си ги опремуваат армиите само ние не,да не беше 2001 конфликтот немаше ништо да имаме,незнам што се чека стварно не ми е јасно.
А најмизерно се чуствувам кога ке се соберат цела делегација на криволак и се перчат у стилот "Македонија има мала современе армија" и уште да додаде некој која се базира на донации
Зашто ?
Зашто?
Зашто?
Гледам погоре се расправате ова она,вака не така... ама тоа е убаво си реков Гоце Делчев вооружил 6000 комити,а ние во сопствена држава неможеме да вооружиме современо 6000 војника
Ако ги собереме парите од 10 споменика ке добиеме добра бројка за опремување

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 10 Empty

Kако ја замислувате АРМ во иднина
Вратете се на почетокот 
Страна 10 of 18Отиди на страна : Previous  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 14 ... 18  Next
 Similar topics
-
» Војник на иднината - како го замислувате?