| Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
|
+16loran11 Mrshajnoski Smrtnikot Генерал патриот Dejan N JKD Iko Legija91 Зоран РИС beowulf Alvar tonin SIG Momak od Gjorce 20 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 12/9/2014, 17:06 | |
| - HolyTemple напиша:
- Генерал напиша:
- Во МВР ситуацијата е далеку од идеална. Нова униформа немаат добиено не памтам од кога. Заборавив кога беше времето кога секој месец добиваа по нешто ( кошули, пантолони, капи итн. ). Сега сето тоа е мисловна именка. Возилата што се набавија е добар потег, но како што знам истите ги купија на кредит па така да нема тука ништо со големиот буџет. Од тука следува прашањето - каде одат парите?
Во програмата на ВМРО читав дека за МВР сакаат да го внесат западниот систем кој со години се применува во западните земји а во Србија од претходната година, а тоа е да се отворат специјални продавници или да се земат некои од постоечките Арми Шопови, и секој полицаец да добие ваучер од одредена ограничена сума на пари, и ако му е оштетена стандардната униформа или опремата и веќе не за користена да оди да купи нов комплет, дали кошула, панталони, јакна, футрола, опасач итн, и парите за купените работи или да му ги рефундираат во министерството или да му ги дадат пред купувањето. Со тоа до некаде ќе се избегнат сомнителните тендери за набавка на опрема и полициските службеници ќе ги гледаме барем без дупки на униформата и опасачите и футролите нема да бидат избледени и искинати од носење. Лично ја познавам личноста која сакаше да го предложи овој проект пред МВР ( за одредена сума се разбира ), но се консултираше со погрешни луѓе и сега проектот излезе од друга страна. Но тоа е друга работа. Тоа што МВР веќе неколку години не им набавило основни средства за работа - униформи нема никаква врска со овој проект. Сега постои валиден правилник кој е во употреба и треба да се почитува. ______________________ Потта штеди крв!
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 12/9/2014, 18:05 | |
| - HolyTemple напиша:
На wikipedia пишува дека буџетот на АРМ изнесува 134 000 000 (http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_the_Republic_of_Macedonia), а не 93 000 000 како што викаш ти.
Што да заборавам? Википедија,информациите на википедија можат но и не смее да си земат како здраво за готово,зашто таму може секој да напише што сака,и плус тие се со сигурност стари и не ажулирани | |
|
| |
Smrtnikot
Број на мислења : 1272
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 12/9/2014, 18:26 | |
| Значи не ви треба Википедиа и слични страни на кој што секој може да си напише што сака. Буџетот на РМ се објавува јавно и тоа може да го види секој кој е заинтересиран, на некој од владините сајтови. ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
|
| |
Гостин Гостин
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 12/9/2014, 19:06 | |
| Јас не успеав да го најдам износот на буџетот на АРМ ни на страната на МО ни на страната на АРМ. Најдете го каде пишува и поставете линк
|
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 12/9/2014, 20:30 | |
| Буџетот е долг и има доста страни за листање,но ако сакаш еве ти го,но евети еден текст за него каде се е убаво објаснато | |
|
| |
Гостин Гостин
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 13/9/2014, 15:53 | |
| - Momak od Gjorce напиша:
- Буџетот е долг и има доста страни за листање,но ако сакаш еве ти го,но евети еден текст за него каде се е убаво објаснато
На првиот линк пак не го најдов, а на вториот само 115 000 евра за опремување (колку нови чизми да им купат само), а за реформи 1,7 милиони, само незнам што ќе реформираат, наспроти буџетот на МВР. Агенцијата за разузнавање ќе добие 2 ипол милиони. Пред некоја година прочитав баш исто дека буџетот на Управата за безбедност и контраразурзнавање ќе има буџет од 45 милиони евра. Ако го најдам тоа ќе го постирам. Инаку Момак фала за линковите. |
|
| |
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 13/9/2014, 16:29 | |
| Најмалку пари добива ДБК или УБК како и да е...ваљда пошто пари стигаат од други страни | |
|
| |
Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 13/9/2014, 16:46 | |
| - JKD напиша:
- Најмалку пари добива ДБК или УБК како и да е...ваљда пошто пари стигаат од други страни
Ако 45 милиони е најмалку тогаш ок. Наспроти „големите“ 2.5 милиони за АР. ______________________ Потта штеди крв!
| |
|
| |
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 13/9/2014, 17:26 | |
| - Генерал напиша:
- JKD напиша:
- Најмалку пари добива ДБК или УБК како и да е...ваљда пошто пари стигаат од други страни
Ако 45 милиони е најмалку тогаш ок. Наспроти „големите“ 2.5 милиони за АР. АР ? Армија ? не е толку за УБК сигурно,2.5 милиони е нивниот буџет... | |
|
| |
SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 13/9/2014, 18:05 | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
| |
|