Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Kако ја замислувате АРМ во иднина

Go down 
+16
loran11
Mrshajnoski
Smrtnikot
Генерал
патриот
Dejan N
JKD
Iko
Legija91
Зоран
РИС
beowulf
Alvar
tonin
SIG
Momak od Gjorce
20 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 18  Next
АвторПорака
Гостин
Гостин

Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty12/3/2015, 22:46

MISFIT напиша:
ЕМП?

Незнам, кој систем го користеле, гледав документарец дека Русите имаат и таква бомба, кога ќе ја пуштат меѓу воена техника, цела електроника им ја гори.
Вратете се на почетокот Go down
Mrshajnoski

Mrshajnoski

Број на мислења : 237

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty17/3/2015, 01:26

90%mehanika so 10% elektronika, se drugo so povekje elektronika za vojovanje e nelogicno i to e samo da raboti intusrijata i da se bildaat federalnite rezervi.
Od fundamentalnostite na elektronikata, dokolku dojde do elektro magnetni zracennja radijacija i slicno elektronikata ke vunkcionira kako vojnik so 5promili alkohol vo krvta. I gledam samo pisuvate 20 ova 50 ona 15421 treto a ne znaete ceni ne e samo da se kupi tuku i polse i narednite 40 godini
Stamenov

Stamenov

Број на мислења : 58

ПишувањеПредмет: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty18/3/2015, 19:09

Јас сум повеќе ''old school" во врска со овие работи,повеќе механика одколку технологија,јасно е дека технологијата е потребна од ден на ден се повеќе ама овоа со проектот на индиската армија е претерано.

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty18/3/2015, 20:18

Веројатно иделе на тоа-има се,може се Very Happy
Legija91

Legija91

Број на мислења : 1330

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty18/3/2015, 23:09

JKD напиша:
Веројатно иделе на тоа-има се,може се Very Happy

Па ако вака ѓи користат капацитети , не им се може.Таа земја со огромен птонецијал и огромни капацитети, не само воено, економски може да направи вистински бум.Се тоа само со прав памет и лидер.

Инаку, и ја сум олд скул, ама што ти вреди т-72ка, немодернизирана, што ти вреди ми-24ка немодернизирана ? бмп-немодернизирано ? Ќе направи штета, али не толкава како модернизирана, треба да се држи чекор со технологијата иако е невозможно барем малку од малку да се следи.

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty18/3/2015, 23:25

Ако зборуваме лично за нас мислам дека најголем акцент треба да се стави на кадрите,бидејќи ние немаме и тешко дека во догледно време би имале капацитети да се спротиставиме на војна од типот на држава-држава,5 авиони да ни пуштат за 2 саати ќе уништат сите објекти од витално значење,после што ќе кажат тоа ќе правиме.Но помала е заканата од таква војна,отколку од војна слична на 2001,или уште полошо преселена по населби,општини и слично...според мене треба да се инвестира прво во обука на единиците од секој тип на војна во урбана средина,да се инвестира во оружје,опрема,техннологија за таа намена и оклопни возила за таа намена.Прво тоа,потоа да се модернизира она што го имаме од останати возила и тенковите и хеликоптерите,и мислам дека не би требало да ни фали нешто за таква борба,пошто тие борби се водат гради во гради,џабе ти е артилерија,не можеш да го гаѓаш тетово со артилерија,на пример,или гостивар.
loran11

loran11

Број на мислења : 21

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty19/3/2015, 00:19

ne postoi drzava суверена а да нема сопствена армија која ги гарантира границите и која е закана за секој потенцијален агресор-
Македонија има полициска а не воена дрзава
власта сака да се штити од народот а не од агресија од надворешен непријател
ако немаме авијација треба да се набави ако немаме орузје треба да се купи
една дрзава суверена треба да изнајди нацин за набавка и стратегија на употреба на орузјето. македонија има капацитети нема волја-нема интерес.
ако некоја замја не нападни и ни уништи витални објекти тоа не е победа или окупација
за да се слуци тоа третата земја треба да влези во насиот главен град и да ја разоруза насата војска тогас се подразбира капитулација
loran11

loran11

Број на мислења : 21

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty19/3/2015, 00:30

да одговорам на темамта
иако армијата сакам да ја гледам во иднина-
реформирана во сите свои структури
од територијална, цивилна, резервна ,професионална чак и школско образовна армија
со современа опрема и не како партнер нечија за да се чуствува згризена како под неције крило. туку пред се суверена,- на македонија а потоа на било кој блок
реално не мозам да предвидам до кога ке постои оваа стагнација и пад.
и посакувам на власт да дојде некој кој е поборбен про армиски настроен, па да прочита барем 1 од темите на сајтот или да прошета помегју војската и распраша што е потребно за правилно функциониранје на арм.
ако продолзиме вака
место секоја година по малку да се опремуваме и модернизираме
наеднас немози е прескапоќ
ке станиме
воен ОТПАД и ке имаме само една единица Волци за да ги исполнува владините зелби во трети земји
Hyperion

Број на мислења : 10

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty18/8/2015, 03:46

Дали е можно приватни фирми да донираат пари (надвор од државен буџет) исклучиво наменски за набавка на нова опрема за АРМ?
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty18/8/2015, 11:28

Moже
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 13 Empty

Kако ја замислувате АРМ во иднина
Вратете се на почетокот 
Страна 13 of 18Отиди на страна : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 18  Next
 Similar topics
-
» Војник на иднината - како го замислувате?