Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Kако ја замислувате АРМ во иднина

Go down 
+16
loran11
Mrshajnoski
Smrtnikot
Генерал
патриот
Dejan N
JKD
Iko
Legija91
Зоран
РИС
beowulf
Alvar
tonin
SIG
Momak od Gjorce
20 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18  Next
АвторПорака
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty18/8/2015, 22:48

Муабетот беше за опремеа друже,+ јас реков “што отприлика и треба на АРМ,но листата е долга...“
Вратете се на почетокот Go down
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11102

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty18/8/2015, 22:50

Од таа другата листа, се! Smile

edit: гледајќи го денешново примопредавање на генераливе, не е лошо и некои справи за вежбање да се донираат. Wink

Број на мислења : 10

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty18/8/2015, 22:52

аман храна и мазут нема??? Sad
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty18/8/2015, 22:59

Војниците бараат поголема плата, целосни оброци, нова опрема и хумани услови!
http://www.mkd.mk/makedonija/vojnicite-baraat-pogolema-plata-celosni-obroci-nova-oprema-i-humani-uslovi

Цитат :
„Пред неколку месеци баравме поголема плата, а наместо тоа добивме повеќе салата. Не може исхраната да се сведува на тоа - човекот во кујна да не може да обезбеди еден единствен оброк за војниците, па мора да комбинира од два различни. Друга ситуација: Не може во постојани објекти на Армијата да нема струја и вода, а редовно таму се присутни вработени. Луѓето не можат да одржуваат ниту лична хигиена, ниту хигиена на објектите.

ШОКАНТНО писмо од војници на АРМ сместени во метални контејнери на – 20 степени во Ѓорче: Условите во кои живееме не се човечки!
http://www.dokaz.mk/shokantno-pismo-od-vojnitsi-na-arm-smesteni-vo-metalni-kontejneri-na-20-stepeni-vo-gorche-uslovite-vo-koi-zhiveeme-ne-se-chovechki/

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty18/8/2015, 23:08

Друже не знам што ти е чудно,АРМ располага со буџет од деведее и курур милиони евра годишно(цената варира поради тоа што на секој ребаланс,прв буџет што го јаде е на армијата),од кој деведесет и кусур посто оди само за плати и останати трошкови,За набавки,модернизации,и ремонти не прашувај.За споредба Словенија има буџет од 260 милиони евра,и тоа во овие економски кризни години,во 2010 имаa околу 500 милиони евра,но пак имаат за три пати поголем буџет од нашиот
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty19/8/2015, 04:39

На АРМ од опрема и оружје и треба:
Најсовремена опрема за пСО ( комплет индивидуална опрема - шлемови, панцири, тактички елеци, ..)
Современа индивидуална опрема за останатите единици ( модернизација на М70, веќе пишував за ова)
Оклоп ( транспортери - точкаши)
Транспортен авион - ( средна големина )
Борбени авиони - 4 - 8 на број.
MRAP ( Mine resistant ambush protected) - возила
Модрнизација на сегашните воздухоплови и набавка на неколку хеликоптери.

Ова не е дел од АРМ но е од огромно значење: Инвестиција во наменската индустрија.

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty20/8/2015, 23:42

Кубурам со интернет деновиве затоа не сум активен...

Најпрво добредојде за новиот член, и поздрав за интересот!

Мислам дека вреди да се испочитува секој кој на било каков начин, материјален или нематеријален сака да и помогне на АРМ или било која безбедносна служба.

Нема да набројувам конкретно што е од највисок приоритет бидејќи не сум во АРМ, но како и останатите тука ја пратиме ситуацијата на дневна база долги години и ги знаеме главните болки. И тука ќе се сложам со Алвар, целиме премногу високо. Иако не ја знам сериозноста на намерата на нашиот колега, сепак ја почитувам и баш би сакал од толку години чмаење по форуми и молење Бога за донации (иако знаеме дека од донации не се живее) да се најде еден како него, па макар и минимално да помогне. Ќе биде единствен случај кај нас, и херој на сите оние како нас.

Кога било кој, би успеал да обезбеди елементарни средства за работа на војниците почнувајќи од КВАЛИТЕТНИ комплети на војнички чорапи, чизми, кога би донирал боја да се искречат (да се замени и дограма) сите користени објекти во кои секојдневно престојуваат, да донира уште барем по еден комплет на маскирна униформа, и сето тоа ако успее да го направи преку домашни компании од наменската индустрија (или тоа што од неа останало), значително ќе го подигне моралот и на војниците, а и суштински ќе обезбеди подобро функционирање.

Не знам на кој начин ова е изведиво, но верувам дека тука имаме доволно ентузијасти што воопшто не би жалел време за тоа да го истражат барем тој дел и да му ја олеснат работата на донаторот.

Поздрав!
debarska

debarska

Број на мислења : 83

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty31/10/2015, 11:20

дали му е на некој познато последна набавка која е за АРМ во овие 10 год мислам последно е набавката од холАндија на возила и опрема за инзинеријата а од кога Грујо е на власт не се сеќавам дека е нешто набавено или никаква информација не е објевена за јавноста
Некако сите имаме чувство дека имаме полициска дрзава.
АРМ е на маргините, назалост. околу нас сите дрзави се опремуваат колку со мозат а ние катастрофа имаме опрема само безбедно да се иселиме -оклопни возила зa февге
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty31/10/2015, 17:48

30-тина турски дефендери пред 5-6 години.

А да, и нови униформи. Smile

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty31/10/2015, 18:30

Alvar напиша:
30-тина турски дефендери пред 5-6 години.

А да, и нови униформи. Smile

Хамери , Бровинг митролези , транпортни средства , врски ..и ред нешта што не боидат очи.

ПишувањеПредмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина   Kако ја замислувате АРМ во иднина - Page 16 Empty

Kако ја замислувате АРМ во иднина
Вратете се на почетокот 
Страна 16 of 18Отиди на страна : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18  Next
 Similar topics
-
» Војник на иднината - како го замислувате?