Во 2006 се размислувало за допуна на флотата со +2 сухои,а истата година беа приземјени,и 24ки за МВР
Број 1751 сабота, 18 март 2006
Македонската армија до заби се вооружува со украинско оружјеУкраина ќе изгради воена фабрика во Македонија, а неофицијално се дознава дека од Киев ќе се набават два нови авиони "сухој", еден "антонов" и два "ми-24"
Украина ќе изгради воена фабрика во Македонија и ќе ги модернизира македонските авиони, хеликоптери и речиси сета друга воена опрема на АРМ, соопшти украинското Министерство за одбрана. Неофицијално дознаваме дека Скопје од Киев ќе добие два нови "сухој", еден транспортен авион од моделот "антонов", два хеликоптери "ми-24" и големи количества конвенционално оружје и муниција.
По средбата меѓу македонскиот генерал Методиј Стамболиски и министерот за одбрана на Украина, генералот Владимир Петрович Шкидченко, вчера во Киев, официјално не бил парафиран никаков купопродажен договор за оружје, но не се прецизира дали можеби станало збор за нова донација на украинско оружје за Македонија. Во отсуство на официјални информации од македонското Министерство за одбрана, се шпекулира дека АРМ сепак од Киев ќе добие на подарок ново количество оружје - авиони, хеликоптери, артилериски орудија и огромно количество ситна воена опрема.
Очевидците тврдат дека вчера два украински транспортни авиони слетале во воениот дел на аеродромот во Скопје и оти од нив се истоварувала воена опрема. Владата вчера изјави дека не и е познато дека МВР купува борбени хеликоптери. Според портпаролот Трендафилов, најверојатно МВР е заинтересирано за транспортни хеликоптери.
- Во овој момент нема таква набавка на хеликоптери, но јас сепак не сум најдобар извор за коментирање на посетата на началникот на Генералштабот на АРМ, Методија Стамболиски, во Украина.
МВР не располага со воздухоплови и ако му требаат, мислам дека тие тогаш повеќе би биле заинтересирани за набавка на транспортни хеликоптери - изјави Трендафилов.
"Дневник" од извори во државниот врв дозна дека познат македонски бизнисмен веќе неколку месеци преговара со Русија за набавка на четири хеликоптери од моделот "ми-24" за МВР. Договорите биле пред финализација, а на полицијата и останало само да го реши проблемот на летачкиот персонал и придружните дејности за опслужување на леталата. http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=1751&stID=9193---
Број 1750 сабота, 18 март 2006
Нови летечки тенкови за војската, но и за полицијата?АРМ купи два нова хеликоптери "ми-24", но МВР исто така наумило да набави најмалку четири такви моќни воздухоплови
Македонското Воено воздухопловство во оперативна употреба стави уште два нови хеликоптери од моделот "ми-24", кои пред неколку дена слетаа на воениот аеродром во Скопје. Неофицијално дознаваме дека и полицијата е заинтересирана да купи најмалку четири од популарните летечки тенкови.
Станува збор за хеликоптери од класата "К", кои служат за авиоснимање и за поддршка и наведување на артилериска стрелба. Хеликоптерите се набавени од заводите во украинскиот град Виница, а Министерството за одбрана ја потврди набавката. Заедно со двете нови летала, АРМ во моментов има ескадрила од 12 вида на хеликоптерот "ми-24", четири хеликоптери "ми-8" и три "ми-17".
Висока воена делегација, предводена од началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковникот Методи Стамболиски, се очекува денеска да се сретне со министерот за одбрана на Украина, Олександар Козмук. Официјално е соопштено дека целта на дводневната посета на Украина е "интензивирање на воената и на военотехничката соработка меѓу армиите на двете земји".
Министерството за одбрана не соопшти никакви детали за евентуалната нова набавка на оружје и воена опрема од Украина. Упатените велат дека нови набавки или донација на оружје и опрема од Украина може да има дури по средбата на двајцата министри, закажана за денеска рано наутро.
Според протоколот, генералот Стамболиски треба да се сретне и со министерот за надворешни работи Анатолиј Зленко, како и со началникот на Генералштабот на армијата на Украина, генерал-полковникот Шуљак Петро Иванович.
Неофицијално, од извори во државниот врв, дознаваме дека и Министерството за внатрешни работи интензивно преговара да купи неколку борбени хеликоптери од Украина. Преговорите се во завршна фаза, а конкретни детали за набавките се уште нема.
http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=1750&stID=9183