Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност

Go down 
+19
KikoTE
Полицајка
krvopijec
kikoto
BABUN
Smrtnikot
Hero
Alvar
shady3
Legija91
Stamenov
meth
beowulf
Зоран
Zajcef
Momak od Gjorce
Subzero
Генерал
SIG
23 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 17 ... 21  Next
АвторПорака
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty10/10/2013, 23:19

Генерал напиша:
Правилникот не го донесува ЕСЗ туку Министерот за внатрешни. Е сега колку корист имаат  ЕСЗ од ова е дискутабилно.
По сугестија од единицата,
Вратете се на почетокот Go down
tose

tose

Број на мислења : 160

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty10/10/2013, 23:21

за во двете единици треба да имаш најмалку 2год.работен стаж во МВР
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty10/10/2013, 23:27

tose напиша:
за во двете единици треба да имаш најмалку 2год.работен стаж во МВР
И препорака од к-дир или не.
Stamenov

Stamenov

Број на мислења : 58

ПишувањеПредмет: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty8/11/2013, 07:41

Позз дечки ме интересира ако некој може да ми каже со колкав просек отприлика треба до средно да се мине за да се запишиш на факултетот??

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty10/11/2013, 12:08

Stamenov напиша:
Позз дечки ме интересира ако некој може да ми каже со колкав просек отприлика треба до средно да се мине за да се запишиш на факултетот??
Епа вака, доколку имаш добри врски нема потреба од бркање просек. Доколку немаш врски ќе ти треба просек над 4 за во државна квота, а за во квота со кофинасирање можеш да влезеш и со просек 3 доколку нема многу конкуренција. Разликата е во тоа што во државна квота плаќаш 200 евра, а во квота со кофинансирање плаќаш 400 евра. Конкуренцијата од година во година мислам дека е се послаба, бидејќи луѓето сфаќаат дека факултетот за безбедност всушност продуцира кадри со неизвесна иднина кои ќе бидат пациенти на бирото за вработување. Нормално, ако отидеш таму не очекувај дека сите знаат зошто се таму, 70% од студентите немаат поим зошто го избрале тој факултет. Smile
JKD

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty5/12/2013, 23:50

Гледам дека нема активност на темава,па ајде да ми кажете ако знаете,дали сеуште е вака на полициска академија,или барем дали малце наликува на клипов ? https://www.youtube.com/watch?v=2YwiAV0QeNw
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty6/12/2013, 00:24

Ова што го гледаш на видеово се нарекува логорување и е дел од наставата. Во 4-те години на студирање студентот мора да помине 2 логорувања. Логорувањата траат по 7 дена. Тоа значи дека во 4 години студирање имаш 14 дена оваква обука. Другото е теорија и Специјално физичко образование каде за секоја година се изучува по нешто ( Џудо, карате, физички активности итн. ). На видеото се првата генерација на Полициска Академија и единствените дипломирани под нејзе. По нив се запишаа уште 3 генерации на Полициска Академија но дипломираа на Факултетот за безбедност. Што се однесува до логорувањата тие сеуште се дел од програмата но не можам да кажам за нивниот квалитет. Она што го знам е дека сегашниве логорувања се изведуваат на терен, поточно некаде кај Лазарополе. Порано тие се изведуваа во објектите на Полициската Академија ( додека беа на располагање на ПА ). Имав среќа да ги запознаам овие момци од правата генерација и тврдам дека се екстремно спремни дечки во секоја смисла на зборот. За тогашните инструктори на тие логорувања, кои патем доаѓаа од МВР т.е тоа се истите оние кои ги обучуваат оние кои се примени на конкурсите за полицајци, можам да дадам само пофални зборови. Секој од нив е пред се голем човек, а и си ја знаат работата. За сега не слушам добри абери од таму ама ќе оставам резерва за ова мислење.

Се надевам дека помогнав.

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty6/12/2013, 01:17

Генерал напиша:
Ова што го гледаш на видеово се нарекува логорување и е дел од наставата. Во 4-те години на студирање студентот мора да помине 2 логорувања. Логорувањата траат по 7 дена. Тоа значи дека во 4 години студирање имаш 14 дена оваква обука. Другото е теорија и Специјално физичко образование каде за секоја година се изучува по нешто ( Џудо, карате, физички активности итн. ). На видеото се првата генерација на Полициска Академија и единствените дипломирани под нејзе. По нив се запишаа уште 3 генерации на Полициска Академија но дипломираа на Факултетот за безбедност. Што се однесува до логорувањата тие сеуште се дел од програмата но не можам да кажам за нивниот квалитет. Она што го знам е дека сегашниве логорувања се изведуваат на терен, поточно некаде кај Лазарополе. Порано тие се изведуваа во објектите на Полициската Академија ( додека беа на располагање на ПА ). Имав среќа да ги запознаам овие момци од правата генерација и тврдам дека се екстремно спремни дечки во секоја смисла на зборот. За тогашните инструктори на тие логорувања, кои патем доаѓаа од МВР т.е тоа се истите оние кои ги обучуваат оние кои се примени на конкурсите за полицајци, можам да дадам само пофални зборови. Секој од нив е пред се голем човек, а и си ја знаат работата. За сега не слушам добри абери од таму ама ќе оставам резерва за ова мислење.

Се надевам дека помогнав.
Оф...ја па се израдував,глеам таму прават нешо ко тактики,како да влагаат у објект и слично...мислев дека постојано има такви вежби...видов и тоа за џудо,џудото според мене е супер вештина,ама останатово што го гледав...спарингот како го прават,ударите како ги изведуваат,односно каратево...катастрофа.Подобро би било вештина како ЏКД(не дека ја тренирам јас,но мислам дека би била каде каде по добро применета неголи ова) или пак џудо и некоја по екстремна вештина.Незнам што вештиини учат во специјалниве единици,но мислам дека е истиов принцип,џудо и карате...каратето според мене,за оваа функција е тотален промашај,а и за секој оној кој сака да учи нешто реално,практично,применливо на улица.Но друга тема е тоа.

Значи,ова опремава што ја гледам,пукањава,пушкиве,пиштоливе,вежбиве,се само 14 дена во 4 години ?лошо...
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty6/12/2013, 11:46

Џудото и каратето како техники се останати од претходниот систем ( Југословенскиот ) и се провлекуваат и сега. Но времето покажа дека има далеку подобри и попрактични боречки вештини. Со тек на време и тука ќе мора да се промени нешто по тоа прашање. За мене најдобра боречка вештина е Бразилското џиу џицу. Што се однесува до службите за безбедност, е тука неприкосновена е израелската Крав Мага ( која е настаната за потребите на Израелската армија, а подоцна основачот Ими Лихтенфелд ја прилагодува и за полициските сили ).

Од она што мене ми е познато за Факултетот за безбедност можам да кажам дека таму има врвни професори, со огромно знаење и пред се со огромно практично искуство ( повеќето имаат работено или сеуште работат во МВР, Финансиската полиција итн. ). Кој сака може многу да научи. Друг е проблемот што голем дел од наставата е теорија.

JKD

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty6/12/2013, 12:04

Генерал напиша:
Џудото и каратето како техники се останати од претходниот систем ( Југословенскиот ) и се провлекуваат и сега. Но времето покажа дека има далеку подобри и попрактични боречки вештини. Со тек на време и тука ќе мора да се промени нешто по тоа прашање. За мене најдобра боречка вештина е Бразилското џиу џицу. Што се однесува до службите за безбедност, е тука неприкосновена е израелската Крав Мага ( која е настаната за потребите на Израелската армија, а подоцна основачот Ими Лихтенфелд ја прилагодува и за полициските сили ).

Од она што мене ми е познато за Факултетот за безбедност можам да кажам дека таму има врвни професори, со огромно знаење и пред се со огромно практично искуство ( повеќето имаат работено или сеуште работат во МВР, Финансиската полиција итн. ). Кој сака може многу да научи. Друг е проблемот што голем дел од наставата е теорија.
Да,и крав магата исто е многу добра за таа работа..имаше едно време обид на нашиот главен тренер да смени нешто во тој систем,да го убаци ЏКД-то како боречка вештина за специјалциве,но не успеа...иако многу подобро ќе беше да го прифатеа тој предлог,па макар после тоа сменеа на крав мага...но за крав мага имаме само еден тренер,Илија Илиев,но тешко дека тој би се нафатил на такво нешто,постојано да обучува бидејќи има и своја школа+ е цело време надвор од државава...така да тешко изводлива е крав магата..а за ЏКД,моментално има повеќе инстурктори,со големи врски со врвни светски познати инструктори.

И ме радува штом е така на Полициска,бидејќи стварно сакам да научам многу работи.
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност   Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност - Page 13 Empty

Дискусија за студиите на Факултетот за безбедност
Вратете се на почетокот 
Страна 13 of 21Отиди на страна : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 17 ... 21  Next
 Similar topics
-
» Тероризам - дискусија
» Воената Академија на АРМ - дискусија
» Топ 10 најмоќни армии на светот - дискусија
» УБК - Управа за Безбедност и Контраразузнавање
» НАТО членки и Сојузнички сили