| Пиштоли и револвери | |
|
+19mojsejko Stamenov JKD alexmkd tose Smrtnikot Goust Goran Apostoloski Legija91 leopard Zajcef volcko1 Зоран beowulf Momak od Gjorce Iko Alvar Генерал SIG 23 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Alvar
Број на мислења : 11128
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 31/12/2013, 15:37 | |
| ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 5/1/2014, 18:10 | |
| ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
SIG
Број на мислења : 6118
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 01:31 | |
| | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 01:53 | |
| Честитки за набавката, дефинитивно еден од најдобрите пиштоли во WW2. Инаку твоево парче ЈЕ произведено во 1943, и тоa во Mauser Werke (покрај во фабриката на Carl Walther, во екот на војната се произведуваат и во Mauser, како и Spreewerk). Повеќе инфо за твојот пиштол... и за Р38 воопшто можеш да најдеш на следниов форум: http://www.p38guns.com/Mauser.htmhttp://www.p38guns.com/BYF432ndvar.htmP.S. Ајде, ајде.. кажи што пари го зема? ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
SIG
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 02:06 | |
| Рамно 200 евра! Фала ти братче, поубав дупло да си купиш, и од овој ќе имаш пукање кога ќе се видиме! Знам дека ќе ти е многу мерак, а тек да видиш како јас очекувам! | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 02:09 | |
| Имаше едно другарче сличен (т.е наследство од татко му беше), го имам чачкано, расклопено... но немам гаѓано од него. За гаѓање здравје кога ќе се видиме... инаку слабост ми се постариве типови на пиштоли и револвери, особено од германска продукција. Цената е патем одлична! ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
SIG
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 02:11 | |
| Јас брат искрено не се надевав дека е олку очуван, цевката да ја видиш ќе речеш вчера излегол од фабрика, невероватно нешто за пиштол стар над 70 години, што ти е швабо упм! Инаку, ќеф ми беше П 08 да набавам, ама испадна за Валтеров. Инаку во споредба, овој имам читано дека е попоуздан и поробустен од Лугерот..иако во дозволата и на овој му пишува Лугер Валтер така некако мислам... А цената, што велиш, е багателна или реална? | |
|
| |
SIG
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 02:19 | |
| Не го видов коментарот за цената брат, извини. | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 02:23 | |
| - Frogfoot напиша:
- Јас брат искрено не се надевав дека е олку очуван, цевката да ја видиш ќе речеш вчера излегол од фабрика, невероватно нешто за пиштол стар над 70 години, што ти е швабо упм!
А замисли овие што се продукција 42-45 (значи произведени во екот на војната) важат за помалку квалитетни од оние што се од 38-ма до 42-ра. Тек кој финиш го имаат првите серии изработени во Carl Walther Waffenfabrik од Ulm. Но тие се и подалеку барани и доста поскапи парчиња... што е сепак битно ако си сериозен колекционер на кого му се битни тие работи (мене лично не ми се воопшто). - Frogfoot напиша:
- Инаку, ќеф ми беше П 08 да набавам, ама испадна за Валтеров. Инаку во споредба, овој имам читано дека е попоуздан и поробустен од Лугерот..иако во дозволата и на овој му пишува Лугер Валтер така некако мислам...
Р08 Parabellum е доста поскап како колекционерски примерок... но е и доста покомплициран од Walther-ов, со тоа и доста по-подложен на застои. Важи за "dirty gun", кој не поднесува многу прљавштина (како ѓубре, но пред се од барутните гасови). ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
SIG
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери 14/1/2014, 02:26 | |
| Овој е доста тежок..но убаво лежи во рака. Би сакал со П08 да направам една споредба кој е подобро ергономски решен, здравје ако имам можност некогаш.
П.С Зошто швабите ги произведувале и двата пиштоли во исто време? Кој го користел Валтеров а кој Лугерот? | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Пиштоли и револвери | |
| |
|
| |
| Пиштоли и револвери | |
|