Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Специјални единици - разно, фото & видео

Go down 
+22
JKD
Iko
Smrtnikot
lider1
su50fighter
Legija91
tose
BMG
Wolf
Mrshajnoski
ZaMakedonija
koki_sk
beowulf
Тигар
Momak od Gjorce
Генерал
Profesionalec
SIG
filip555
Зоран
Goust
Alvar
26 posters
Отиди на страна : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19 ... 34  Next
АвторПорака
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11101

Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty26/6/2012, 23:28

Вратете се на почетокот Go down
Тигар

Тигар

Број на мислења : 29

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty15/7/2012, 13:21

ЕЛИТНИ ЕДИНИЦИ (1)
Специјалните сили на САД ( познати како Зелени баретки)
Тие се обучуваат со врзани очи, јадат стаорци за појадок и ги убиваат сите лоши типови. Тие се специјални сили, елитните светски единици на командоси. Но кои од нив се најопасни?

Зелените беретки може да се смеат кога ќе го спомнете Рамбо, но овој надчовечки манијак не е далку од вистината.
Во 1952 година очекувајќи неизбежен судир со Црвената армија, во Форт Брег беше создаден првиот центар за Специјалните сили во Северна Каролина. Оттогаш најопасните командоси на Америка прават растур низ целиот свет.

Селекција и обука

Само армиските специјалисти со ранг на наредник или некој повисок ранг може да се пријават за обуката на квалификација во Форт Брег. Фазата на проценка и селекцина трае три катастрофални недели. Ова е типичната дневна рутина: најмалку 25 километри марширање, минување низ курс на препреки од 2,2 километри што опфаќа вертикални препреки и пливање во вода со полна воена опрема. По завршување на програмата, регрутите мораат да ја поминат најстрашната обука Sвезда - тоа е ноќен курс за навигација низ смртоносен терен во должина од 16 километри. Потоа бордот врши проценка кој ќе продолжи понатаму.
Во втората фаза регрутите се делат на курсеви за специлалци кои се разликуваат по должината. Така на пример, специјалците за оружје се обучуваат 24 недели. До крајот на обуката тие ќе научат како да направат ракетен фрлач од две парчиња дрво и една батерија. Една од омилените вежби на инструкторите е "Тестот со купчето" во која пет парчиња оружје се целосно разглобени на делови и се фрлаат на едно купче. Потоа регрутот треба за 30 мнитуи да ги состави оружјата.
Веќе во третата фаза преживеаните регрути ги комбинираат нивните индивидуални вештини со останатите регрути во вежбата наречена Робин Сејџ. Војниците ги испуштаат со падобрани во националната шума во Северна Каролина каде што дејствуваат според одерено сценарио и имаат одредена цел - непријателските домородци. Оние што успешно ќе ја завршат оваа фаза се квалификуваат да ја носат зелената беретка (била воведена од претседателот Кенеди во 1961 година и била дел од униформатаа контрабандите).

Достигнувањата на овие единици

За време на Војната на заливот, уште пред почнувањето на воздушните напади, Специјалните единици вршеле длабинско извидување и надгледување во непријателските редови, земале заробеници, изведувале борбени акции на пребарување и спасување, мисии на разузнавање и ненадејни напади. Тие успеале да влезат во окупиран Кувајт и да стигнат до Багдат при што ги ловеле советските сили.

Приказна од бојното поле

"Бев на задача во Сиера Леоне кога по една многу исцрпувачка борба со бунтовниците беше прогласена општа евакуација.
Кога се појавивме на одреденото место за евакуација, најдовме 90 исплашени, здрави бунтовници седнати во нашиот хеликоптер кои сакаа за дезертираат. Во хеликоптерот имаше место само за 60 лица, бевме при крај со горивото, а веќе се стемнуваше. Требаше веднаш да заминеме од местото, но хеликоптерот не можеше да се подигне од тлото поради вишокот тежина. Тоа беше многу напната ситуација. Поголемиот број од типовите беа тешко вооружани. Оној што беше најблиску до мене се насмеа кога им реков да се симнат од леталото. И нормално, го грабнав за кошулата и го плеснав на земја. Тој стана, исплука крв и ми се приближи со вперена пушка. Јас отскокнав и го клоцнав по градите пред да успее да пука, но тогаш околу мене се собраа 30-мина од неговите гневни соборци.
Нивниот командир истапи и рече дека ќе ме убие. Не беше првпат така да ми се закануваат, но чув како сите ги откочуваат пишките. Тогаш ми текна да им кажам дека ако побрзаме може однесеме една група, па да се вратиме по останатите. Тој се согласи. Неколку минути потоа заминавме оттаму и веќе не се вративме.
Поручник, А.Г. Хок (35) 10-годишен ветеран од Специјалните сили

(продолжува)

Еве нешто за зелените беретки. Имам уште 5 текста за елитните специјални единици во светот, случајно ги најдов во компјутер, набрзо ќе ги поставам и нив... Very Happy

Гостин

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty16/7/2012, 00:08

tigri напиша:
ЕЛИТНИ ЕДИНИЦИ (1)
Тие се обучуваат со врзани очи, јадат стаорци за појадок и ги убиваат сите лоши типови. Тие се специјални сили, елитните светски единици на командоси. Но кои од нив се најопасни?

Зелените беретки може да се смеат кога ќе го спомнете Рамбо, но овој надчовечки манијак не е далку од вистината.
Во 1952 година очекувајќи неизбежен судир со Црвената армија, во Форт Брег беше создаден првиот центар за Специјалните сили во Северна Каролина. Оттогаш најопасните командоси на Америка прават растур низ целиот свет.

Селекција и обука

Само армиските специјалисти со ранг на наредник или некој повисок ранг може да се пријават за обуката на квалификација во Форт Брег. Фазата на проценка и селекцина трае три катастрофални недели. Ова е типичната дневна рутина: најмалку 25 километри марширање, минување низ курс на препреки од 2,2 километри што опфаќа вертикални препреки и пливање во вода со полна воена опрема. По завршување на програмата, регрутите мораат да ја поминат најстрашната обука Sвезда - тоа е ноќен курс за навигација низ смртоносен терен во должина од 16 километри. Потоа бордот врши проценка кој ќе продолжи понатаму.
Во втората фаза регрутите се делат на курсеви за специлалци кои се разликуваат по должината. Така на пример, специјалците за оружје се обучуваат 24 недели. До крајот на обуката тие ќе научат како да направат ракетен фрлач од две парчиња дрво и една батерија. Една од омилените вежби на инструкторите е "Тестот со купчето" во која пет парчиња оружје се целосно разглобени на делови и се фрлаат на едно купче. Потоа регрутот треба за 30 мнитуи да ги состави оружјата.
Веќе во третата фаза преживеаните регрути ги комбинираат нивните индивидуални вештини со останатите регрути во вежбата наречена Робин Сејџ. Војниците ги испуштаат со падобрани во националната шума во Северна Каролина каде што дејствуваат според одерено сценарио и имаат одредена цел - непријателските домородци. Оние што успешно ќе ја завршат оваа фаза се квалификуваат да ја носат зелената беретка (била воведена од претседателот Кенеди во 1961 година и била дел од униформатаа контрабандите).

За време на Војната на заливот, уште пред почнувањето на воздушните напади, Специјалните единици вршеле длабинско извидување и надгледување во непријателските редови, земале заробеници, изведувале борбени акции на пребарување и спасување, мисии на разузнавање и ненадејни напади. Тие успеале да влезат во окупиран Кувајт и да стигнат до Багдат при што ги ловеле советските сили.

Приказна од бојното поле

"Бев на задача во Сиера Леоне кога по една многу исцрпувачка борба со бунтовниците беше прогласена општа евакуација.
Кога се појавивме на одреденото место за евакуација, најдовме 90 исплашени, здрави бунтовници седнати во нашиот хеликоптер кои сакаа за дезертираат. Во хеликоптерот имаше место само за 60 лица, бевме при крај со горивото, а веќе се стемнуваше. Требаше веднаш да заминеме од местото, но хеликоптерот не можеше да се подигне од тлото поради вишокот тежина. Тоа беше многу напната ситуација. Поголемиот број од типовите беа тешко вооружани. Оној што беше најблиску до мене се насмеа кога им реков да се симнат од леталото. И нормално, го грабнав за кошулата и го плеснав на земја. Тој стана, исплука крв и ми се приближи со вперена пушка. Јас отскокнав и го клоцнав по градите пред да успее да пука, но тогаш околу мене се собраа 30-мина од неговите гневни соборци.
Нивниот командир истапи и рече дека ќе ме убие. Не беше првпат така да ми се закануваат, но чув како сите ги откочуваат пишките. Тогаш ми текна да им кажам дека ако побрзаме може однесеме една група, па да се вратиме по останатите. Тој се согласи. Неколку минути потоа заминавме оттаму и веќе не се вративме.

(продолжува)

Еве нешто за зелените беретки. Имам уште 5 текста за елитните специјални единици во светот, случајно ги најдов во компјутер, набрзо ќе ги поставам и нив... Very Happy

А за овие што ќе се каже

The Spetsnaz GRU have a reputation for having very brutal training courses. During Soviet times, Spetsnaz GRU operatives would have to complete training that included the following.
Weapons Handling
Rappelling
Explosives Training
Marksmanship
Counter-Terrorism
Airborne Training
Beatings (By instructors and by peers.)
Hand-to-Hand Combat
Climbing (Alpine Rope Techniques.)
Diving
Underwater Combat
Long-Range Marksmanship
Emergency Medical Training
Demolition

[You must be registered and logged in to see this image.]
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty16/7/2012, 17:53

Тигар

Тигар

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty16/7/2012, 20:30

HolyTemple напиша:
tigri напиша:
ЕЛИТНИ ЕДИНИЦИ (1)

Селекција и обука

Приказна од бојното поле

(продолжува)

А за овие што ќе се каже

The Spetsnaz GRU have a reputation for having very brutal training courses. During Soviet times, Spetsnaz GRU operatives would have to complete training that included the following.
Weapons Handling
Rappelling
Explosives Training
Marksmanship
Counter-Terrorism
Airborne Training
Hand-to-Hand Combat
Diving
Underwater Combat
Long-Range Marksmanship
Demolition

Има и за нив ама полека , по ред одам Very Happy

Тигар

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty16/7/2012, 20:34

ЕЛИТНИТЕ ЕДИНИЦИ (2)
Специјалните сили на Британија - САС
Тие се обучуваат со врзани очи, јадат стаорци за појадок и ги убиваат сите лоши типови. Тие се специјални сили, елитните светски единици на командосите. Но кои од нив се најопасни?

Немојте на овие специјалци да им зборувате за Џејмс Бонд; 007 е г. Бин во споредба со вистинските борбени машини. САС е архетип за поголемиот број на специјални сили во светот. Создавањето на единицата била идеја на поручник Дејвид Стирлинг кој во 1940 година замислил да основа регимент на високо обучени оперативци за тајни напади на непријателските сили на Осовината (1936-45 - коалиција на земји во Втората Светска војна предводена од Германија, Италија и Јапонија). Но, кога се обидел планот во писмена форма да го предложи во Штабот на блискоисточната команда, го одбиле. Непоколебливиот Стирлинг минал низ бодликавата жица и упаднал во канцеларијата на генерал-мајорот Нил Ричи, шефот на единиците. Тој му дал зелено светло.

Селекција и обука

Еден Британец може да се пријави за САС обука, откако ќе отслужи воен рок од 36 месеци. Првиот месец денот им почнува во 4 часот наутро и завршува најрано во 22:30 часот, а она време измеѓу го минуваат во марширање низ планините во Велс каде што како регрути учат да се движат во темница или на дожд служејќи се со рачно нацртани мапи. Потоа работите стануваат сериозни како постепено се се зголемува тежината на товарот што се носи и далечината на која е маршира и на крајот кулминира со маршот на издржливоста, патека од 55 километри до највисоките врвови на планините носејќи најмалку 23 килограми тежина со се оружјето. Се случува новите регрути, па дури и еден САС припадник да починат во оваа фаза од обуката. Како што еден офицер забележал: "Смртта е начин на кој природата ви вели дека сте паднале на испитот на САС".
Оние коишто ќе преживеат, наредните 14 недели ги поминуваат учејќи како да ракуваат со секое можно оружје што постои на светот во случај да треба непријателот да го тепаат со неговото оружје. Тивкото следење, тивкото убивање, колење, експлозиви и прва помош се некои од вештините што се учат во текот од овие три месеци.
За време на обуката за борби и опстанок, регрутот мора да преживее хранејќи се со стаорци, ежови, и сето она што може да го најде во џунглите, и цело време треба да избегнува да биде фатен од непријателските единици. Дури и ако преживее една недела без да го фатат, потоа мора да му се предаде на Центарот за сослушување каде што поголемиот дел од времето ќе го помине во окови, со вреќа преку главата, и ќе слуша како ги тепаат затворениците, како тие повраќаат и при сето тоа тука ќе биде стравувањето дека тој може да биде следниот.
Оној што нема да се спобудали во оваа фаза, продолжува понатаму на 4-неделна екстремна обука со падобрани и на крајот официјално станува член на САС. Единицата не носи специјална униформа за да може да патува инкогнито. Единствената претпознатлива специфика се баретките со беж боја и беџовите на кои има претставено ками со крилја, што ретко се гледаат надвор од касарната.

Во април 1980 година, иранските терористи кои водеа борба против власта на Хомеини ја зазедоа иранската амбасада во Лондон и зедоа 26 заложници. Речиси веднаш по тоа, САС изгради идентична реплика на амбасадата за да вежба во неа. Тие добија зелено светло откако 11-те недели на преговори завршија без успех. Тогаш 24 специјалци облечни во црно и вооружени со полуавтоматски пушки МП5 од "Хеклер и кох" упаднаа во објектот низ прозорците и sидовите. Тие убија и погодија петмина терористи, а шестиот го фатија жив. Ниеден заложник не беше убиен за време на 46 минутната операција.

Приказна од полето на акција

"На мојата прва акција во 1990-тите години вршевме надзор на упориштата на ПИРА (Провизорната ирска репубичка армија) во Северна Ирска.
"По неколку дена, мојот партнер Пол одлучи да ми покаже каде се наоѓа локалниот паб на еден од командирите на ПИРА. Кога стигнавме во областа во близина на "Фолс Роуд", видов нешто од што ме облеа студена пот. Педесетина метри пред нас имаше поставено илегален контролен пункт за возила што го чуваа три вооружени, маскирани лица. Беше предоцна за да се вратиме назад. Се приближив до контролниот пункт најбавно што можев без да изгледам сомнително.
"Пол шепотеше да останам мирен и да се сетам на обуката. Десетици пати се вежбав за ваква ситуација, но сега вистински се случуваше. Ме запре еден од вооружените лица и рече да го отворам прозорецот. Ме праша кој сум. Се насмевнав и со гест што стотици пати го имав извежбано, испукав два куршума во него. Пол брзо излезе од автомобилот и пукаше во другите двајца терористи. Една секунда подоцна јас го направив истото. По 10 секунди влеговме во авотмобилот , набрзина свртивме и избегавме од таму. Подоцна дознавме дека сме ги убиле сите тројца терористи.
Енди Вирал (35), седумгодишен ветеран на САС
(продолжува)

Еве нешто и за британциве Very Happy

beowulf

Број на мислења : 765

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty16/7/2012, 23:25

Alvar напиша:

Интересна работа ова препукувањето со талибанците. Very Happy
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty17/7/2012, 12:01

Примети околу 2:20 како куршум мава во насипот... пола метро над главата на типот. Twisted Evil
Тигар

Тигар

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty17/7/2012, 17:48

ЕЛИТНИТЕ ЕДИНИЦИ (3)
Специјалните сили на Франција - ГИГН
Тие се обучуваат со врзани очи, јадат стаорци за појадок и ги убиваат сите лоши типови. Тие се специјални сили, елитните светски единици на командосите. Но кои од нив се најопасни?

Иако Франција се тепала како девојче за време на Првата и Втората Светска војна, оттогаш многу работи се изменија.
Најголемиот поттик за формирањето на една од врвните антитерористички единици, ГИГН (Гроупе д Интервентион де ла Гандармерие Натионале - Национална жандармериска група за интервенција) бил нападот на Палестинците на амбасадата на Саудиска Арабија во Париз во 1973 година. Оттогаш ГИГН интервенирала во 650 инциденти во кои биле инволвирани герилци, терористи и било какви други негативни дејствија во нејзината историја на постоење од 26 години. Во тоа време исто така спасиле и 500 заложници и извршиле двојно толку апсења.

Селекција и обука

Пред Французинот да влезе во редовите на ГИГН, мора да има минимум 5 години искуство во жандармеријата (оддел во силите на полицијата). Оние што доброволно ќе се пријават, минуваат низ основниот курс за квалификација каде што кандидатите мораат да покажат отпорност на солзавец и мора да покажат дека умеат да се справат со диви кучиња. Но најважната квалификација е да умеат да пукаат за да неутрализираат, без да убијат. Само 10 отсто од кандидатите ја минуваат првичната фаза на квалификација.
Припадникот на ГИГН следните 10 месеци ги минува во обука за падобранство, возење со голема брзина, борба гради во гради и спуштање со јаже од големи височини. Но, обуката секогаш на крајот завршува со пукање. Една од уникатните елементи на обуката е тоа што во секој нов член облечен во панцир се пука со магнум 357 за да се навикне на шокот ако биде погоден на терен. Војникот минува минимум два часа на ден во обука со огнено оружје, рутина што продолжува долго откако ќе се стекне со правото да го викаат оперативец на ГИГН. Инаку, оперативците на ГИГН се сметаат за најдобри во светот кога станува збор за ракување со оружје.

На 26 декември 1994 година третиот ден од киднапирањето во кое загинаа тројца од 177 заложници, авионот на "Ер Франс" А300 слета во Марсеј за да наполни гориво. Неколку минути пред тоа, идентичен авион со 40 оперативци на ГИГН слетаа на близната аеродромска писта. Алжирските киднапери бараа 27 тони гориво, наместо вообичаените 10 кои се доволни за да стигне во Париз, заради што многумина се посомневаа дека сакаат авионот да го запалат над градот.
Во 17:17 часот командосите влегоа во авионот и се најдоа во вкрстен оган при што загинаа првите 4 припадници на ГИГН. Две единици на ГИГН влегоа во задниот влез на авионот и ги извлегоа заложниците додека терористите се наоѓаа во пилотската кабина. Употребувајќи магнуми 357, МП5-ки и шок бомби оперативците на ГИГН чуле некој како вика: "Престанете да пукате! Овде сите се мртви!" Пилотот и копилотот ги користеле телата на мртвите терористи за да се заштитат во престрелката. Осумнаесет минути по почетокот на нападот, командирот на единицата мајор Денис Фавиер јавил до кулата: "Операцијата е завршена".

"Кога ќе помислите на антитерористички единици, обично мислите на командоси коишто упаѓаат во авиони и пукаат како луди, но нас н&ицирц; учат на принципот "пукање со еден истрел" - тоа значи, уништување на непријателот со еден прецизен истрел. Ако има голем број заложници, настојуваме да елиминираме колку е можно повеќе непријатели со симултан снајперски плотун. Токму тоа се случи во февруари 1976 година кога сомалиски терористи фатија 30 француски ученици во училишен автобус.
"За време на тој инцидент, јас бев еден од 10-те снајперисти испратени на терен. Зазедовме позиција и со часови чекавме додека не се укажа вистинската прилика. Мојот командир во храната што ја донесоа за децата стави благ раствор на агенс за успивање. Се надевавме дека со тоа ќе ги успиеме децата и безбедно ќе ги извлечеме. Успеавме во акцијата, но тоа се случи дури по 8 часа чекање на снајперските позиции од каде што можевме без проблем од прва да ги скинеме првите 4 терористи. Речиси, веднаш потоа се покажаа петтиот и шестиот терорист, така што едниот од нив го погодив со еден истрел. Последниот се обиде да избега низ задниот дел од автобусот, но локалните единици го убија во силен оган.
Да не бевме обучени да бидеме трпеливи и да го чекаме вистинскиот момент, знам дека жртвите ќе беа огромни".
Антоан Делмас*, статус - строго доверлив
*Името му е изменето

Тигар

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty17/7/2012, 17:51

HolyTemple напиша:
tigri напиша:
ЕЛИТНИ ЕДИНИЦИ (1)

Селекција и обука

Приказна од бојното поле

(продолжува)

А за овие што ќе се каже

Weapons Handling
Rappelling
Explosives Training
Marksmanship
Counter-Terrorism
Airborne Training
Hand-to-Hand Combat
Diving
Underwater Combat
Long-Range Marksmanship
Demolition

ЕЛИТНИТЕ ЕДИНИЦИ (4)
Руските специјални сили СПЕЦНАЗ

Во 1974 година СССР формираше своја сопствена елитна единица. Таа набрзо стана брутално ефикасна. Некои ги споредува руските СПЕЦНАЗ (СПЕТСиалноsе НАЗрание - единици за специјална намена) со британските Зелени баретки или со британските САС, но било кој, што е оддалеку запознаен со начинот на кој се вршеше регрутација во Студената војна и тактиките на обука, знае дека нема шанси да се дозволи таква интензивност на Западот. Во 1974 Јури Андропов ја основаше тајната воена СПЕЦНАЗ Група Алфа кој требаше да дејствува независно од Црвената Армија и да изведува секакви мисии без оглед дали се легални или не.

Селекција и обука

За време на Студената војна, Советите не пополнуваа формулари за вклучување во единиците на СПЕЦНАЗ. СПЕЦНАЗ ги избираше нив. Воените старешини ги набљудуваа мажите од сите можни професии и потоа си избираа за напорната долгогодишна служба во единиците.
До ден денешен поголемиот број од регрутите коишто се на обука во тајните единици, не се свесни дека се потенцијални припадници на СПЕЦНАЗ, дури и кога се по неколку месеци или години навлезени во процесот. Белешки од поранешен припадник на СПЕЦНАЗ, Владимир Василиев:"Дури и откако ќе ве изберат за оваа обука, никој не ви кажува дека тоа е нешто специјално с&ицирц; додека не стигнете до одредено ниво... но без оглед колку високо ќе стигнете, никогаш не ја знаете целата работа".
Од сите специјални сили на светот, СПЕЦНАЗ е можеби неспоредлива со останатите во менталната обука за изострување на сетилата. Војниците со часови седат со врзани очи с&ицирц; додека не ги разберат вежбите и принципите на кои ги подучува инструкторот без помош на сетилото за гледање, или со часови минуваат во мрачни соби во кои не се гледа прст пред око.
Физичката обука се граничи со сурова и неверојатна казна. "При некои од тие вежби мора да издржиме неподносливи болки", вели Василиев. "Инструкторите ви ја држат раката свиткана зад грб с&ицирц; додека не почнете да врескате. Потоа, како ова да не било доволно, некој ќе земе нож и ќе почне д ве боде со него. Н&ицирц; ставаа пред избор на две екстремни работи - да ни ја скршат раката или да н&ицирц; исечат со нож".
Сите војници на СПЕЦНАЗ ја учат борбената вештина наречена "система". Стручните лица сметаат дека тоа е најдобрата техника за одбрана од напад со нож или борба со повеќе противници - во суштина тоа е најцелосен начин да се осакати или да се убие човек. Благодарение на затворениците во работните логори војниците имаат непресушен извор на противници коишто можат да ги клоцаат, да ги тепаат или да ги злоупотребуваат.

Во 1985 година терористи влегоа во советската амбасада во Бејрут, киднапираа неколку руски службеници и бараа советскиот сојузник Сирија да ги прекине обидите за истерување на Плаестинците кои го подржуваа Арафат од Либан.
Советскиот претседател Горбачов веднаш издејствува Сирија да ги прекине своите операции, но киднаперите беа бавни во ослободувањето на заложниците. СПЕЦНАЗ веднаш стапија во акција, заминаа за Бејрут и од екстремистите побараа за 48 часа да ги ослободат руските службеници. Кога терористите го надминаа дадениот краен рок, СПЕЦНАЗ киднапираа четворица од киднаперите, на еден му ја исекоа главата и му ја пратија во ќеса на командантот на терористите, велејќи дека нема да се воздржуваат во акцијата. По ова заробениците беа брзо ослободени.

"Во средината на 80-тите години еден опасен затвореник во медицинската единица на градскиот затвор фатил докторка, &иацуте; држел нож под грло и почнал да ја влече кон првата излезна врата. Се активирал внатрешниот аларм, а до мојата единица стигна повик за итна интервенција. Додека убиецот се движел со заложникот низ ходниците, пристигна единицата и еден од нашите луѓе го замени стражарот на другата страна од излезните врати. Криминалецот викна да му се отворат вратите велејќи дека е подготвен да ја заколе докторката. Нашиот човек го маскираа за да изгледа постар, му ставија перика и дебели очила. Тој почна да се жали дека ова му е прв ден на работа и дека не знае што да прави. Барајќи низ џебовите, извади пиштол, го држеше со два прста тресејќи се и со испружена рака му го понуди на затвореникот. Потоа за една секунда го сврти пиштолот во рака и му ја разнесе главата".
Владимир Василиев (35), 10-годишен ветеран на СПЕЦНАЗ

(продолжува)

Еве што пишува и за русите.Страшни се!! Twisted Evil Twisted Evil Very Happy

ПишувањеПредмет: Re: Специјални единици - разно, фото & видео   Специјални единици - разно, фото & видео - Page 5 Empty

Специјални единици - разно, фото & видео
Вратете се на почетокот 
Страна 5 of 34Отиди на страна : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19 ... 34  Next
 Similar topics
-
» Специјални единици на Југословенските војски 1931-1945
» „Бадем„ (Egoc) и „Единица 504„ - Израелски специјални воени единици
» Фото : Македонија - 2001
» Фото:Воената Академија низ историјата
» Видео:АРМ ретро