Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 14:07
Momak od Gjorce напиша:
За шлемот можам да кажам и да го потврдам токму истото што го напиша Лео и Алвер,три месеци го должев.При најмал пад нанесената боја му се јупеше,кај мене дури почнаа и кевларските влакна да паќаат,при трчање мрда лево дено горе доле,и ти го отежнува истото.Кога идевме на гаѓање,кога завземаш ставот за гаѓање (лешечки,само со овој гаѓавме).шлемот ти паѓа нанапред и ти ги поклопува очите,и при секој трзај од пушката ти се поместува,а ако го затегнеш до крај ке се угушиш и устата ке неможеш да ја отвориш.Башка што мојот беше два броја поголем...Но следнава класа нема да гледа „стари“ шлемови,последниот дек кога имавме свеченност по завршување на обуката,командантот виде дека на сите шлемовите ни се пуздер,кој без знаменце кој без амблем и нареди да се извадат„нови шлемови“.Кога ги редевме шлемовите во оружара,имаше некој уште во фабричка стиропор заштитна обвивка...
За моментот со паѓањето нанапред решението е во затегнувањето на внатрешниот ремен. Значи не оно кој оди на брадата туку внатре имаш уште еден кој се затега одзади. Инаку и мене воопшто не ми се допаѓаат овие шлемови.
______________________ Потта штеди крв!
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 14:25
Само едно обично ременче има овој шлем,дури не е ни такво ко што е прикажано на сликата најгоре...
JKD
Број на мислења : 3140
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 14:43
Momak od Gjorce напиша:
Можам да приметам имаат солени цени,ги заприметив ранците зашто сум во план да набавам еден во скоро време...
Има слични ранци на Ебај идат накај 15/20 долари,кинески но со добар квалитет,јас сум у план да го земам овој подоле,кошта негде 20 долари,што е многу по ефтино за разлика од овие горе...
За што би ти служел овој ранец ? и ваквите како овој...? планинарење ?
Momak od Gjorce
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 14:45
Би го користел во 100 прилики да не ги набројувам сега,е сеа ја тој што сакам да го земам е 30л а оној на клипот е со капацитет 50л
JKD
Број на мислења : 3140
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 15:39
Momak od Gjorce напиша:
Би го користел во 100 прилики да не ги набројувам сега,е сеа ја тој што сакам да го земам е 30л а оној на клипот е со капацитет 50л
Ме интересира онака,пошо не сум упатен воопшто во овие води... јас освен за планинарење не гледам за што друго би го користел...љубопитен сум,не дека вреѓам зошто ти е таков ранец,да не ме сфатиш така
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 16:12
Momak od Gjorce напиша:
Не е 50..јас сакав да земам ваков ранец од мил-тек и читав доста за него, уствари ова е најголемата верзија, и забуна е дека има и од 50л и од 30л, значи овој од 30 и нешто литри, точно околу 36 мислам беше, е најголем. Имаше и други кои дојдоа до забуни но кажаа дека овој е најголемиот.
Alvar
Број на мислења : 11102
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 16:18
Знам дека ова за нас е во доменот на научна фантастика... но чисто илустративно да видите каква е иднината на овој дел од опремата. (т.е да појаснам, голем дел од побогатите армии веќе прејдоа на овие системи... така да и не е баш иднина и SF)
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 19:15
[You must be registered and logged in to see this link.] јас го имам овој од бонстил го купив 60$ и овој помал 50$ [You must be registered and logged in to see this link.] ако имаш некој таму може да ти донесе а за шлемовите....ке има и во МК такви...би требало во скоро време слични мислев
Momak od Gjorce
Предмет: Re: Воена опрема и каде да се набави 3/2/2014, 20:15
Frogfoot напиша:
Momak od Gjorce напиша:
Не е 50..јас сакав да земам ваков ранец од мил-тек и читав доста за него, уствари ова е најголемата верзија, и забуна е дека има и од 50л и од 30л, значи овој од 30 и нешто литри, точно околу 36 мислам беше, е најголем. Имаше и други кои дојдоа до забуни но кажаа дека овој е најголемиот.