Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

МВР - новости

Go down 
+36
IgorM
ace89
gunner
tose
ESN
assasian
Dejan N
Iko
Panter
JKD
РИС
alexmkd
dt71
marinium
Smrtnikot
Legija91
momo
shady3
macko23
Zajcef
dejand
Makedon
Gero
beowulf
Mrshajnoski
Subzero
Goust
Alvar
Wolf
filip555
Генерал
Зоран
meth
AlexGreat
Momak od Gjorce
SIG
40 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 27 ... 50, 51, 52 ... 75 ... 100  Next
АвторПорака
JKD

JKD

Број на мислења : 3140

МВР - новости - Page 51 Empty
ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty29/11/2013, 18:25

Зоран напиша:
JKD напиша:
Имам едно прашање,доколку знае некој нека ми одговори...како се станува инспектор ? какви надлежности,задачи,имаат инспекторите по станициве ? дали поминуваат обука,и ако да,каква ?и што оружје користат.
Со завршена пшолициска академија.
Плус ако се паднеш во тој сектор.
Како мислиш ако се паднеш ? појасни ми ако можеш поопширно,и што работат..дали искачаат на терен,или само испрашуваат приведени во станица ?
Вратете се на почетокот Go down
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty29/11/2013, 18:46

JKD напиша:
Зоран напиша:
JKD напиша:
Имам едно прашање,доколку знае некој нека ми одговори...како се станува инспектор ? какви надлежности,задачи,имаат инспекторите по станициве ? дали поминуваат обука,и ако да,каква ?и што оружје користат.
Со завршена пшолициска академија.
Плус ако се паднеш во тој сектор.
Како мислиш ако се паднеш ? појасни ми ако можеш поопширно,и што работат..дали искачаат на терен,или само испрашуваат приведени во станица ?
Тоа некој инсајдер ке ти каже.
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty29/11/2013, 23:10

Инспекторите се дел од Криминалистичката полиција. Согласно закон за да бидеш инспектор мора да имаш завршено високо образование ( не мора да биде полициска академија ). За нивните овластувања и начин на работа е комплицирано да се пишува. Најпросто кажано тие се оние кои ги водат истрагите, мозокот на секоја истрага. Сите информации за конкретен случај доаѓаат кај нив и тие врз основа на нив одлучуваат за преземање или не преземање на одредени мерки.

Дали излегуваат на терен? Нормално дека да. Не можеш да бидеш добар инспектор ако не се мешаш меѓу народот, затоа што информациите се кај народот. Не може инспекторот да чека да му ги сервираат сите докази и информации на маса и тој само да потпише. Друго излегување на терен е при вршење на претрес кога постојат основани сомневања дека некаде може да се пронајдат траги, предмети кои потекнуваат или со нив е извршено кривично дело. Инспекторот раководи со претресот. Ова е кратко објаснување.

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty29/11/2013, 23:33

Генерал напиша:
Инспекторите се дел од Криминалистичката полиција. Согласно закон за да бидеш инспектор мора да имаш завршено високо образование ( не мора да биде полициска академија ). За нивните овластувања и начин на работа е комплицирано да се пишува. Најпросто кажано тие се оние кои ги водат истрагите, мозокот на секоја истрага. Сите информации за конкретен случај доаѓаат кај нив и тие врз основа на нив одлучуваат за преземање или не преземање на одредени мерки.

Дали излегуваат на терен? Нормално дека да. Не можеш да бидеш добар инспектор ако не се мешаш меѓу народот, затоа што информациите се кај народот. Не може инспекторот да чека да му ги сервираат сите докази и информации на маса и тој само да потпише. Друго излегување на терен е при вршење на претрес кога постојат основани сомневања дека некаде може да се пронајдат траги, предмети кои потекнуваат или со нив е извршено кривично дело. Инспекторот раководи со претресот. Ова е кратко објаснување.
\
No mnogu detalno
fala ti drugar.
Smrtnikot

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty30/11/2013, 00:18

Еве нешто и од моето знаење, ако грешам поправете ме. Криминалистичката полиција не спаѓа во униформираната полиција т.е. е неуниформирана. Обично се смета дека детективите се стручно оспособени, односно дипломирани криминалисти (што не мора да значи). Криминалистот (детективот) ги почитува криминалистичките принципи и во својата работа ги употребува методите кои криминалистиката ги има како наука, со цел за успешно извршување на своите задачи. Меѓутоа доколку ги земеме во предвид методите кои ги има криминалистиката тие се делат на методи од природните науки, изворно криминалистички методи и посебни методи, утврдуваме дека криминалистот треба да има познавање од повеќе науки како психологија, психо-патологија, физика, математика(иако не се изучува на факултет), логика итн. Ова е еден мал вовед.

Тоа е теоријата, во праксата барем во помалите СВР постојат големи отстапувања од ова, барем колку што сум запознаен
JKD

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty30/11/2013, 00:39

Фала многу,уште да пишевте дали и каква обука имаат,и што оружје носат со нив кога искачаат на терен ? и плата дали се знае ? еден другар кој што чичко му е полицаец(постар човек) ми кажа дека зимал над 22 илјади денари...што мене не ми се веруваше.Обичен полицаец,да не се сфатиме погрешно Smile и друга работа ме интересира кога сме кај парите...слушнав дека им даваат и за хранарина пари,ако знаете колку им даваат за тоа ?
Smrtnikot

Smrtnikot

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty30/11/2013, 01:05

JKD напиша:
Фала многу,уште да пишевте дали и каква обука имаат,и што оружје носат со нив кога искачаат на терен ? и плата дали се знае ? еден другар кој што чичко му е полицаец(постар човек) ми кажа дека зимал над 22 илјади денари...што мене не ми се веруваше.Обичен полицаец,да не се сфатиме погрешно Smileи друга работа ме интересира кога сме кај парите...слушнав дека им даваат и за хранарина пари,ако знаете колку им даваат за тоа ?
Со оглед на тоа што работата на криминалистот повеќе се сведува на ментална активност и познавање од различни области, мислам дека физичката спремност не е толку важна, да не речам запоставена. Сепак на факултетот за безбедност во насоката Криминалист се изучуваат одредени зафати од делот на самоодбрана по предметот ФЗО, практична настава во полиција (5-10 дена, 2 пати годишно), логорување, пукање итн. иако ретко кој од дипломираните студенти од тој факултет се вработил како инспектор, барем од последните 3-4 генерации. Инаку за паричен надоместок не знам и никогаш не ме ни интересирало тоа. Уствари зошто те интересира? Ако сакаш добро платена професија не ја барај во делот на безбедносните сили. Всушност, доколку си премногу млад, прво размисли кон која наука или професија имаш страст, односно со што понатаму во животот би сакал да се занимаваш, потоа запрашај се зошто би сакал тоа да го работиш (страст, пари, итн...). Муабетот ми беше, платата е менлива категорија.. Smile
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty30/11/2013, 10:31

Оружјето е стандардно. Она што го има МВР - ЦЗ 99, ХС 2000, Глок 17. Платата е нешто поголема од обичен полицаец. Конкретна бројка не можам да ти кажам затоа што секој зема различно. Платата се пресметува врз основа на основицата, поминат стаж, прекувремени работни часови итн. Ако те интересира повеќе можеш да ги прочиташ Законот за внатрешни работи, Законот за полиција, Правилникот за начинот на вршење на полициските работи. Пиши на google и ќе ти излезат во пдф формат сите.

Alvar

Број на мислења : 11097

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty30/11/2013, 12:35

Колку сум видел (ако ги носеле пооткриени секако Smile ) претежно носат Glock 17. Веројатно подеднакво ги носат и овие другите.
Гледам и сообраќајциве носат Glock 17-ки, а имам видено еден на мотор што носеше и Glock 26. Smile

Smrtnikot

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty30/11/2013, 12:44

Да не спомнеше генерал, никогаш немаше да помислам дека полициски службеници носат HS 2000 како службен пиштол...
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: МВР - новости   МВР - новости - Page 51 Empty

МВР - новости
Вратете се на почетокот 
Страна 51 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 27 ... 50, 51, 52 ... 75 ... 100  Next
 Similar topics
-
» АРМ - новости
» АРМ - новости
» МВР - новости
» АРМ - новости
» Воени новости