| БСС - Баталјон на Специјални Сили | |
|
+28t34t55 KikoTE leopard MISFIT viko55 Macedonian09 1 Braveheart993 Legija91 momo Goust Александра090 semperfi Mrshajnoski Macedonian Knight РИС Alvar Спенсер Зоран Gjole^Stolarot ESN assasian Panter SIG dzole JKD икс IgorM 32 posters |
|
Автор | Порака |
---|
MISFIT
Број на мислења : 281
| |
| |
MISFIT
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 10:57 | |
| Ама морам да прашам како стигна до неа? ______________________ To us and those like us, damn few.
| |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 11:54 | |
| - Јавач на апокалипсата напиша:
- М21 ја користат само Рб, ама не е популарна пушка во пСО бидејки тежи околу 4,5кг. А на мисиите порано се користеле М95, а не М21.
И да, имаат пикатини шини, но се без оптики како и М4ките во Рб. И по мое мислење, како и на експерти во областа, HK416 е мајка за специјални операции. Добредојде! М21 ја имам разгледано на отворените денови на АРМ во парк, и навистина е ќутук тешка... додека дечките таму пак беа ептен задоволни од М90, барем мене така ми кажаа. Ми се чини и дека АРМ е најголем корисник на М90 бидејќи истата и не е произведена во поголеми количини, имаше напис за пушката во некои српски новини за оружје. HK416 навистина е одлично решение за SF единици, па дури и за опремување цели армии... ако ти е долга чергата (Норвешка, Франција, USMC), арно ама, кажи и на Рада дека само пушката чини околу 2500-3000 евра, плус оптика 1000 до 2000 евра, па ласерски обележувач 1000 до 2000 евра, лампа околу 500 евра... и има косата на глава да и се исправи. P.S. Еве го написот, во "Калибар" бил. http://www.kalibar.rs/code/navigate.php?Id=108&editionId=52&articleId=206 - Цитат :
- Upravo oko adekvatnosti AP M21 u uslovima konkretne terenske upotrebe, nedavno je došlo do konstruktivne rasprave prilikom kontakta sa pripadnicima makedonskih jedinica posebne namene. Oni već nekoliko godina intenzivno koriste ovu pušku, pa pored neskrivenih simpatija za neka rešenja - svi smatraju boljim starije "Zastavine" jurišne puške ovog kalibra M80 i M90! Kako naše oružane snage nisu uvrstile u naoružanje starija oružja tog kalibra (sem male količine automata M85), bili smo više nego zainteresovani čime naše južne komšije mogu da argumentuju svoje tvrdnje. Kao i nama, tokom svakog konkretnog susreta s M21, smeta im loše profilisan prednji sintetički rukohvat, mala površina oslonca za rame na kundaku, "klaparanje" poklopca sanduka i ne baš najsrećnije rešeni nišani. Prema njihovim rečima, svi dobro poznati kvaliteti stare, dobre AP M70 su zadržani na M80/M90 seriji, pa poznata ergonomija i balistički superioriniji metak daju željene rezultate.
Има нешто и овде: http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=6695.0 ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
MISFIT
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 16:28 | |
| Прво благодарам на добредојде ама јас сум ви бивши член MISFIT, ти и уште неколку души ме знаете бев доста активен ама ме снема за селекција. Една мала тајна: По номенклатура во АРМ ознаката и е M95 на M90. Затоа некаде ќе најдеш разлики. А интересна работа, секаде сме познати само во својата држава не... | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 16:44 | |
| Аха, епа честитки тогаш од мене што си ја поминал селекцијата и сега си припадник на бСН. Нека проба админстраторот или глобалниот модератор да ти го врати стариот профил ако може... ради континуитет. P.S. Не знаев за ознаката на М90/М95 во АРМ, интересно, tnx! ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
MISFIT
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 17:24 | |
| Благодарам А за профилот, убаво би било, сепак имав некои 500 мислења со мој потпис, се надевам повеќето конструктивни , ама и не е страшно, никогаш не е лошо да почнеш одново. Бар јас си ги познавам старите мислења по начинот на фолозофирање Да не го тупам многу прашувајте што сакате за оваа или било која друга тема, со нови знаења и искуства имам многу да споделам. Се разбира тоа што смеам | |
|
| |
Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 17:40 | |
| so ksmet momak dobre dojde pak. ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
ESN
Број на мислења : 1594
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 3/7/2018, 23:26 | |
| Мисфит честитки за успешно поминатата селекција.Инаку сликата не ја најдов јас туку Момакот од Ѓорче ја имаше најдено и тој ја стави тука ______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
| |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 4/7/2018, 01:45 | |
| - Јавач на апокалипсата напиша:
- Една мала тајна: По номенклатура во АРМ ознаката и е M95 на M90.
______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
MISFIT
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили 4/7/2018, 11:42 | |
| - 1 напиша:
Ова не е од АРМ слика. Ваков тактички елек нема во бСН. Има во Рб ама ПАПовки се извадени од употреба долго пред да се формираат Рб. А за оптиката нема ваква за М76 во АРМ. Веројатно Срби се. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: БСС - Баталјон на Специјални Сили | |
| |
|
| |
| БСС - Баталјон на Специјални Сили | |
|