Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 8/5/2022, 01:27
______________________ Si vis pacem, para bellum
MISFIT
Број на мислења : 281
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 26/5/2022, 16:46
Дали има некој што ги разбира убаво снајперскиве пушки? Ме интересира конкретно споредбата помеѓу М76 и СВД во способност
______________________ To us and those like us, damn few.
Alvar
Број на мислења : 11102
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 26/5/2022, 20:33
Ќе направам копи-пејст на еден мој пост од друг форум... но во принцип тоа е.
М76 (М91) како и романската PSL (Puşcă Semiautomată cu Lunetă model 1974) не се идентична копија на СВД, со оглед дека тогашниот СССР не беше при воља да им ги предаде тех. нацрти за производство на овие 2 држави. Обете пушки (М76/PSL) се пропорционално зголемени АК/АКМ, со истиот принцип на работа како и автоматските пушки... додека СВД исто функционира на принцип со позајмица на гасови, но со повратен механизам со краток трзај (short stroke), т.е. внатрешните делови се целосно поинакви (видео).
M76
M91
PSL
СВД
Alvar
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 26/5/2022, 20:39
Еве уште неколку одлични видеа каде може да се споредат обете пушки:
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 27/5/2022, 01:15
MISFIT напиша:
Дали има некој што ги разбира убаво снајперскиве пушки? Ме интересира конкретно споредбата помеѓу М76 и СВД во способност
Jас колку што имам прилика да прам муабет,Драгуновот е поспособен од М76,највеќе поради зрното и должината на цефката,на М76 фали да се направи унапредено снајперско зрно,а на двата системи им фали модерна оптика
MISFIT
Број на мислења : 281
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 27/5/2022, 10:11
Momak od Gjorce напиша:
MISFIT напиша:
Jас колку што имам прилика да прам муабет,Драгуновот е поспособен од М76,највеќе поради зрното и должината на цефката,на М76 фали да се направи унапредено снајперско зрно,а на двата системи им фали модерна оптика
Ме интересираше пошто јас бев учесник на Гран При-то за бВП со М76 и неможевме да извадиме ни приближни резултати со ПЕП што беа со Драгунови. Не сум имал контакт со Драгунов до сега и не очекував толкава разлика...
______________________ To us and those like us, damn few.
Alvar
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 27/5/2022, 10:41
Доколку е навистина голема разликата во погодоци веројатно има удел и муницијата. Или обете екипи користевте обична (митролеска) муниција?
И за едната и за другата пушка си има посебна муниција за прецизна стрелба, колку е достапна во нашиве институции не би знаел.
Momak od Gjorce
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 27/5/2022, 14:19
Самата тежина на зрното 7,9мм и неговата брзина и стабилност од цефката го прави понепрезицно од она 7,62х54 на СВД,дури ЈУ снајперското зрно е тешко ,мора да се развие уште полесно зрно,така ми кажувале луѓе
Сега со набафката на нови снајпери во 7,62x51 кје треба да ги шиете,ако добиете сите од нив пто не верувам
Alvar
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 27/5/2022, 15:47
Да видиме што ќе (ни) одберат.
Momak od Gjorce
Предмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам 27/5/2022, 16:40
По документот објавен се иде на L129A1 7,62x51мм и L115A3 во 338