Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

АРМ - новости

Go down 
+34
leopard
Vojdan
Legija91
Smrtnikot
darkness
macko23
kocov
Phalanx
Zajcef
beowulf
Goust
Iko
andrej
Mrshajnoski
Subzero
filip555
Генерал
Зоран
dejand
Alvar
meth
shady3
Makedon
Davormkd
Волчко
tonin
Тачка
Wolf
Desperado
Profesionalec
Momak od Gjorce
1
AlexGreat
SIG
38 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 47 ... 90, 91, 92 ... 95 ... 100  Next
АвторПорака
Legija91

Legija91

Број на мислења : 1330

АРМ - новости - Page 91 Empty
ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty11/8/2013, 17:40

Остај да беа арамии, зборот ми беше да беа обични арамии полицијата ке направеше нешто, сето тоа беше сврзано со локалната власт.. нејкам да зборувам тука Smile

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty11/8/2013, 19:30

Legija91 напиша:
Остај да беа арамии, зборот ми беше да беа обични арамии полицијата ке направеше нешто, сето тоа беше сврзано со локалната власт.. нејкам да зборувам тука Smile
Не вреди... Smile
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty12/8/2013, 12:18

За роденденот сите војници во нови униформи!

о Денот на АРМ, 18 август, целата македонска војска ќе биде облечена во нови маскирни униформи. Оваа новина ексклузивно за ВЕЧЕР, во интервјуто кое го објавивме во викенд-изданието, ја откри првиот човек на АРМ, генерал-мајор Горанчо Котески. На прашањето ќе ја видиме ли за празникот целата војска подновена, генералот Котески одговори:
- Изработката на униформата не се одвиваше според предвидената динамика, не по вина на МО и АРМ. Но овој проблем веќе е надминат и очекувам дека деновиве ќе почне задолжувањето на војниците со нова униформа. Всушност, јас веќе наредив на Денот на армијата, 18 август, секој припадник на АРМ да биде задолжен и облечен во новата борбена униформа.

Како што дознаваме, досега околу 70 отсто од војниците веќе имаат задолжено нова борбена униформа, која има автентичен крој и дезен по кои припадниците на АРМ ќе бидат препознатливи. Всушност, шарата на униформата е национално обележје на војниците и многу е важно што добивме наш, препознатлив македонски дезен. Сошиени се во тетовската фабрика Тетекс.
- Проблем беа униформите кои беа нарачани со нестандардни величини, но и тоа се надмина така што облека по мерка ќе добијат и оваа категорија војници, вели генералот Котески.
Во АРМ се користат три видови борбени униформи со дигитален принт. Основната е со стандардна темнозелена нијанса, прилагодена за нашето поднебје. Втората е пустинска, која ја носат припадниците на контингентите за мисијата ИСАФ во Авганистан, А третата е универзална, комбинација на претходните две, погодна за урбани средини.

-Веќе две години по ред мировниците ги испраќаме со новата борбена униформа, по што се веќе препознатливи меѓу нивните колеги од армиите кои учествуваат во најголемата мисија на НАТО. Кога зборуваме за униформите, она што треба да се истакне е дека до крајот на годинава, заедно со Министерството, се прават напори да ја промовираме и новата службена униформа, која ќе ја носат офицерите и подофицерите, изјави во интервјуто за ВЕЧЕР, генерал мајор Котески.
Во изминатиов период, војниците беа опремени и со нови чизми, така што и тој проблем во моментов е решен.

Војниците и старешините се задоволни што старите избледени и нестандардизирани униформи ќе ги заменат со нови, што за нив претставува чекор напред во подигањето на моралот и на војничкиот стандард. Процесот за обнова на униформите започна уште во 2006 година.

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=2D6181B1D00E7E408B3B0A4CA4FB8CB4

Зашто уште треба да се збори за ова,недај боже да купиме транспортери ај што 15 години ке пишуваат по весници,10 години ке ги плаќаме,и 50 години ке се фалат со тоа...
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty12/8/2013, 12:57

Мене ме интересира која е таа третата униформа погодна за војување во урбани средини, а да е од наше производство.
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty12/8/2013, 13:02

Frogfoot напиша:
Мене ме интересира која е таа третата униформа погодна за војување во урбани средини, а да е од наше производство.
Вајда мисли на оваа најдесно,личи на комбинација од двете...

АРМ - новости - Page 91 Macedonian_ARMY_New_CAMO
Iko

Број на мислења : 503

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty12/8/2013, 13:02

Polni 7 godini slushavme rechisi postojani drndanja za operacionalizacija na edna pishljiva maskirna uniforma...i toa za mizerno mal aktiven sostav od se na se 7500 pripadnici...bukvalno - dve formaciski brigadi vo normalni armii...Rolling Eyes

I sea kje se iznaslushame ushte koj znae kolku za toj "fenomenalen uspeh" - nebare sme vovele satelitski vodeni aero-solni bombi so termo-barichka boeva glava...Rolling Eyes

Drugi zemji...vo period od 5-6 godini...proektirale, razvile i vovele vo upotreba strateshki bombarderi, nosachi na avioni, nuklearni podmornici i slichno...pa pak ne se "akale od zemja" so tie enormni uspesi nego mudro si kjutele i rabotele...

Ama ne i nie...do toa mizerno deredze sme doterani deneska vo pogled na vojskata, da edno vakvo neshto (shto vo normalni zemji ne se ni spomenuva bidejkji e najosnovna dnevna vojnichka potreba) - kje se predstavuva kako enormen uspeh...koja beda sme stanale - toa e chudo edno...Evil or Very Mad

Belkim sea i kje gi okrechat kasarnite, kje kupat novi vojnichki chorapi i obuvki i konechno namesto slobodni denovi kje pochnat da davaat dnevnica za dopolnitelniot trud na pripadnicite na ARM...bar se nadevam kje go storat toa vo idnite 10 godini...pred SITE vojnici da apliciraat da sluzhat vo Bugarskite ili bilo koi drugi stranski vooruzheni sili...Evil or Very Mad
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty12/8/2013, 13:09

Друже 7 години,не 5...

А за слободниве денови,нека не те чуди но и во ЕБР прават исто,тесно и е таму,па така да,но во споредба они имаат далеку подобри стандарди од АРМ...
Iko

Број на мислења : 503

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty12/8/2013, 13:21

Koregirav...mahinalno se prebaciv na 2008-ma koga gi prezentiraa - a ne na 2006-ta koga gi najjavija...Rolling Eyes
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty13/8/2013, 11:20

Министерот за одбрана Џафери без придружба од униформирани армиски офицери ќе се поклони во Слупчане

http://grid.mk/read/news/505589869/4297701/ministerot-za-odbrana-djaferi-bez-pridruzhba-od-uniformirani-armiski-oficeri-ke-se-pokloni-vo-slupchane
Smrtnikot

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty13/8/2013, 12:54

Министерот Џафери се поклони пред споменикот на УЧК во Слупчане

Талат Џафери, министерот за одбрана, денеска се поклони пред споменикот на УЧК во кумановското село Слупчане.

Заедно со него истото го стори и вицепремиерот Муса Џафери. Двајцата беа во Слупчане да ја одбележат дванаесетгодишнината од потпишување на Охридскиот договор по конфликтот во 2001 – ва година.

http://www.mkd.mk/makedonija/politika/minsterot-dzhaferi-se-pokloni-pred-spomenikot-na-uchk-vo-slupchane-foto
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: АРМ - новости   АРМ - новости - Page 91 Empty

АРМ - новости
Вратете се на почетокот 
Страна 91 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 47 ... 90, 91, 92 ... 95 ... 100  Next
 Similar topics
-
» МВР - новости
» АРМ - новости
» МВР - новости
» АРМ - новости
» Воени новости