Кога служев јас ме префрлија во Илинден, у касарната имше греење само 1 час од 7 сабајле до 8 кога доаѓаа офицерите, у павиљонот каде што спиевме вратата не се затвараше , искршени прозори , тоалетите катастрофа , само еден нужник на 40 војника , огледало немаше да се бричиме , и во тоалетите немаше прозори , таа зима исто беше -20 , а ние со пустинска опрема
______________________ Не прашуваме колку се , туку каде се !!
Alvar
Број на мислења : 11099
Предмет: Re: АРМ - новости 10/1/2015, 11:48
Сите сме го јаделе студот во АРМ. Павиљоните беа ужас и јас кога служев, не верувам дека се поарни и денес.
______________________ Si vis pacem, para bellum
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: АРМ - новости 10/1/2015, 14:19
Да не испадне дека се жалам плачам ко пи*ка,но тоа биле најладни денови во мојот живот.Незнам дали некој знае за какви контењери се работи(освен Лео),тие се идеални за лето и пролет зошто се со внатрешна изолација и секој контењер е опремен со клима,внатре спијат само двајца војници,со по два шкафови,не касети туку баш шкафови.Но за зима се кошмар.Прозор климите работат до некој си -7 степени,потоа престануваат да вртат и целата вода во нејзе замрзнува.
Температурите преку ноќ паќаа до -15/17 степени,а преку ден ако се сеќавате лани беше најгустата магла у последниве години во Скопје,што значи ни сонце не не грееше барем преку ден да ги одмрзне климите за колку толку да биде млако во собата,или пак да ги згрее лименките(контењерите),а и во таа недела два три дена немаше струја во Општина Петровец,само командата имаше струја со помош на голем агрегат.По обичај сегдека има три кебиња,во петровец има две и тоа едното мое беше буѓосано,што значи имав едно кебе на располагање.Среќа што имафме џемпер и зиври па можефме да ги облечеме,другиот дел од униформата ни беше прјав поради тоа што не ни даваа да ја носиме дома да ја испереме а ни они не ни ја переја,послтелнината ни ја менуваа на еден месец што значи не можефме да си дозволиме да ја испрјаме.Една недела без спиење.Другите денови беше милина да се спие во нив,но се до -7 степени.
Не дека во другите касарни не е исто,но во павијоните два пати во денот пуштаа централно греење,има дрва,и има оџаци за ќумбе пампурче,но не и во НАТО контењерите.Таков студ не сум осетил ни кога логорувафме во шатори иако сибаше ветер и врнеше дош а шаторските крила ни беа партали,можеби зашто сум се очеличил што викаше Бабун,ја мекнеам на вакви температири,како и да е искуство +
Еве една слика од внатрешноста во позиција легни готопс
Momak od Gjorce
Предмет: Re: АРМ - новости 11/1/2015, 16:19
JKD
Број на мислења : 3140
Предмет: Re: АРМ - новости 11/1/2015, 16:28
Момак,а какви се условите во тие контејнери во лето,пошто викаш дека имаат клима,веројатно се понови ?
и на кајгана пишаа дека наводно февруари-март ќе има конкурс за БСН.
Momak od Gjorce
Предмет: Re: АРМ - новости 11/1/2015, 16:45
Па ти пошува горе,не се баш нови,но се добро сочувани,само што ние не мрднуваме со мал прст да ги досредиме,во тие јас што бев не работеа бојерите немафме топла вода,капеше вода од едниот бојер,преку ноќ ни замрзнуваше и купатилото ни беше како лизгалница,скоро 40% од неонките беа прегорени,треба да се сервисираат климите,итн,значи у главно ситници но нема логистика и така ке пропаѓаат како многу работи во АРМ
Гостин Гостин
Предмет: Re: АРМ - новости 13/1/2015, 11:08
Објавен оглас за вработување на 125 професионални војници
Министерството за одбрана денес објави јавен оглас за прием на 125 професионални војници. Министерот за одбрана Зоран Јолевски истакна дека целата процедура за избор на професонални војници ќе се одвива во четири фази.
Во првата фаза кандидатите ќе мора да поднесат документи до подрачните единици на МО. Во втората фаза ќе бидат извршени здравствени прегледи, а во третата кандидатите ќе подлежат на психофизички тестови.
Четвртата фаза која не е елиминациона, за оние кандидати кои ќе поминат, ќе следува селективен курс кој ќе трае 24 дена, по што ќе следува интервју.
Се очекува изборот на професионални војници да заврши до крајот на март оваа година или почетокот на април.
Ова значи дека кој ќе го помине селективниот влегува во спецназ, а кој не, во пешадија или?
Momak od Gjorce
Предмет: Re: АРМ - новости 13/1/2015, 15:48
Tие што ке го поминат селективниот ке одат во специјаните единици...Значи министерот тоа што го спомнуваше пред месец дена за 24 дневен селективен беше за специјалци,како и што констатирафме уште тогаш...
assasian
Број на мислења : 304
Предмет: Re: АРМ - новости 13/1/2015, 16:32
Бев во МО преска , ми рекоа уште кај нив не стигнал јавен оглас
______________________ Не прашуваме колку се , туку каде се !!