Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 13:17
Alvar напиша:
Генерал напиша:
Makedon напиша:
Јас само ќе те надополнам, би подржал евентуално партнерство во случај на големо албанското прашање, а за албанско прашање во Македонија и те како сме моќни да се справиме!!!
Велам заеднички настап затоа што факт е дека Косовските и Македонските Албанци се координирани и заеднички настапуваат па сметам дека соодветен одговор би бил исто така координиран настап на нашите и Србските безбедносни сили.
Невозможно, кој би бил бенифитот за Србија од тоа партнерство со Македонија? Ако сакаме да се справиме со Албанскиот национализам и експанзионизам тоа треба да си го сториме самите... дома. Тоа што не сме способни да го сториме истото е друго прашање. Во овој случај јас би ги заобиколил Србите во широк лак. Не дека имам нешто против нив како народ, но нив оваа состојба во МК им помага да го потенцираат проблемот кој го имаат во северниот дел на Косово, прикажувајќи ги Албанците во регионов како дестабилизаирачки фактор (изјавите на Дачич, како реакција на оние од Тачи) .. со цел на полесно остварување на нивните цели, а тоа е поделба на Косово и ставање на северниот дел од покраината во рамките на Српската држава. Во оваа игра ние немаме што да бараме, тоа си е проблем на Србија. Ако се крстиме во нив дека ќе ни помогнат при некој иден конфликт... турете и пепел на државава уште сега. Треба еднаш да ни влезе во нашата букова глава дека секој си го гледа својот сопствен интерес, така отсекогаш било.. така и ќе биде.
Размислувам од чисто стратегиски и тактички аспект. Сите знаеме дека терористите во 2001 добиваа помош од Косово и обратно, Косовските терористи добиваа помош од Македонска територија. Тука го гледа бенефитот за двете страни не само за Србија. И тие и ние сме доволно подготвени (Воено, а не политички) да се справиме со еден таков проблем, но далеку полесно и побрзо би било доколку тоа се изведе координирано. Во таков случај терористите нема да можат да се префрлуваат и групираат од една во друга држава туку ќе бидат развлечени по 100-тици километри фронт што на нив секако нема да им одговора. Другото е тоа дека нема да имаат отстапница, т.е доколку изведеме било каква офанзива нема каде да се повлечат или да добијат засилување. Истото се однесува и за Србија.
______________________ Потта штеди крв!
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 16:34
Не спорам дека логистички и двете држави имаат капацитет (барем здружено) да се справат со воена закана од Косово, но спорен ми оној другиот елемент, политичкиот.
Alvar
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 18:22
Генерал
Број на мислења : 2343
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 18:28
Alvar напиша:
Гладна кокошка просо сонува...
Alvar
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 18:38
Можеби, но ова е став на претставник од владеачка партија. Еве сега слушам дека Македонија ќе го слави јубилејот 100 години Албанско знаме. Средства ќе се обезбедат од буџетот на РМ. Значи јас и ти, сите Македонци од државава ќе одвоиме пари од наша уста за да се слави знамето на туѓа држава.. која патем не не ни признава под уставно име, да не говориме што сонува за пола територија од државава во нејзини рамки. Ова се сличува кога личните интереси и интересите на коалицијата се ставаат пред националните.
Генерал
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 18:41
Alvar напиша:
Можеби, но ова е став на претставник од владеачка партија. Еве сега слушам дека Македонија ќе го слави јубилејот 100 години Албанско знаме. Средства ќе се обезбедат од буџетот на РМ. Значи јас и ти, сите Македонци од државава ќе одвоиме пари од наша уста за да се слави знамето на туѓа држава.. која патем не не ни признава под уставно име, да не говориме што сонува за пола територија од државава во нејзини рамки. Ова се сличува кога личните интереси и интересите на коалицијата се ставаат пред националните.
Немој да мислиш дека мене не ми смета и не ме боли, само јас имам друг пристап кон ова прашање...
Волчко
Број на мислења : 88
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 21:42
Џабе тука правиме празен муабет до дека народон не свати дека од нив зависат политичарите ништо не правиме.Народот е воглавно глуп ќути и трае во денешно време мислам дека за ова треба да се прават масивни штрајкови,протести вакво нешто да има во албанија мислиш они ќе дозволат ова ?
______________________ Success is how high you bounce when you hit bottom.
Генерал
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 21:47
Волчко напиша:
Џабе тука правиме празен муабет до дека народон не свати дека од нив зависат политичарите ништо не правиме.Народот е воглавно глуп ќути и трае во денешно време мислам дека за ова треба да се прават масивни штрајкови,протести вакво нешто да има во албанија мислиш они ќе дозволат ова ?
Се во свое време.
Волчко
Број на мислења : 88
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 22:08
Генерал напиша:
Волчко напиша:
Се во свое време.
Па нели е крајно време веќе колку време со нас се зафркаваат,исмејуваат и малтретираат и ние трпиме тоа е жално и срамота за државата.Море би вратил социализам или фашизам,а не демократија секој планинец да се зафрлава убаво си било порано немало македонци,срби,хрвати,црногорци,словенци,босанци сите биле југословени а не ова денес едне се пишал македонец,друг бугари трет србин четврт албанец ова е МАКЕДОНИЈА или ?
______________________ Success is how high you bounce when you hit bottom.
Генерал
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 20/3/2012, 22:13
Волчко напиша:
Генерал напиша:
Волчко напиша:
Се во свое време.
Па нели е крајно време веќе колку време со нас се зафркаваат,исмејуваат и малтретираат и ние трпиме тоа е жално и срамота за државата.Море би вратил социализам или фашизам,а не демократија секој планинец да се зафрлава убаво си било порано немало македонци,срби,хрвати,црногорци,словенци,босанци сите биле југословени а не ова денес едне се пишал македонец,друг бугари трет србин четврт албанец ова е МАКЕДОНИЈА или ?
Народот сам одлучува кога е време. Е сега Македонецот одсекогаш имал малку подолг фитил, но полнењето секогаш било големо. За разлика од нас ги имаме Србите кои имаат краток фитил и секој месец прават некои демонстрации но нивното полнење е далеку послабо. Ако ме разбра што сакам да кажам