|
|
| Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
|
+16loran11 Mrshajnoski Smrtnikot Генерал патриот Dejan N JKD Iko Legija91 Зоран РИС beowulf Alvar tonin SIG Momak od Gjorce 20 posters | |
Автор | Порака |
---|
патриот
Број на мислења : 16
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 16:19 | |
| Тоа и ми беше поентата зашто никој не се определи на тоа да се опремува армијата,мислам дека сме единствена официјална армија каде "калашников" се користи како официјална пушка,немаме купено ниту еден хаубик поправи ме ако грешам,а тие што ги имаме се донесени заедно со тенковите од бугарија и нешто што останало од ТО од Јна. Срека цела што ни го дадоа хермелините германија,па не спасија од целосен пораз 2001 а воедно сега ги носиме на секоја можна церемонија и се перчиме дека имаме модерна армија, зашто? зашто? зашто? добивам чуство како намерно некој да не осакатува... Ако немаше пари за 100 оклопни транспортери што не купија 20 за 2 години уште 20 и работите ке мрднеа од мртва точка. ______________________ Почнав да се плашам дека Македонија ке ја уништат самите македонци
| |
| | | Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 17:13 | |
| Зашто,затоа што владата е чувана од МВР а не од АРМ,кога ке направат некоја глупост АРМ нема да искочи со кордони на улица и да ги брани,туку МВР.МВР од секогаш имала повеќе од АРМ,и буџет,и стандарси и се.Опремени се со најмодерна опрема за сузбивање на демонстрани но и неутрализирање на терористи,не викам дека не треба да ја имаат дури и треба повеќе но од секогаш односот на државата бил кон МВР како мајка,а кон АРМ како маќеаа.
Башка,не сме единстена армија која користи Калашников,или во нашиот случај Југословенската Застава М70АБ2,калашниковот е широко расространет и ден денешен се користи во многу армии,и учестува во скоро сите воени конфликти од кога е произведен.Не мора да одиме подалеку,во нашето сосетство само во Грчката армија не се користи,во другите сите.И може да се каже дека ако треба да се заменува со ново тоа да биде „последното“ на списокот.Поради тоа што за него има голем број на обучен кадар за негово користење и одржување од резервниот состав,кој е битен фактор при воен судир.Што ако се набават нови пушки например H&K 416,кога имаш резервен кадар одприлика 30 000 војници кој се обучувани на М70.Истото важи и за целата останата воена опрема,не е само да се купи.Во случајов горе споменатите хаубици М30 122мм и М1А1 105мм. | |
| | | JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 18:01 | |
| 30 иљади е резервата на АРМ,или ја кажа како пример таа бројка ? и дали им држат обуки ? во Србија гледав имаше клип кај што ги одржуваат,не физички туку ракувањето со пушки...имаше и со минофрлачи,снајперисти,итн. | |
| | | Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 18:23 | |
| Бројкава ја кажав во контекс на маубетот да има смисла и да биде сватен,резерва има мислам само на хартија,тоес сите што служеле војска кој задолжително кој доброволно афтомацки се префрла во резервните сили,нормално до 45 години мислам беше,при евентуалнлен конфликт,војна, истите се мобилизираат.Имаа некој план за резева како што е во Америка,тоес истиот шаблон како кај србиве,ама незнам до кај се,стално го споменуваат. | |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 19:10 | |
| Ајде да ги оставиме муабетите за ситуацијата. Многупати е поставен овој муабет и секогаш тргаме во насока да анализираме каква е ситуацијата и кој колку крадел и што правел. Убаво пиша патриот, што реално и е потребно на АРМ.
Јас најпрво ќе кажам дека и е потребно комплетно модернизирање на пСО. Униформи, шлемови, панцири, ранци, ракавици, чизми, тактички елеци, пушки, пиштоли, тактичка опрема ( визири, нишани, ласерски обележувачи ), возила...
За авијација не сум експерт но сметам дека 4-8 борбени авиони би биле солидна бројка + 1-2 транспортни. Секако сметам дека треба да се зголеми бројот на хеликоптери, борбени и транспортни, и да се изврши модернизација на постоечките.
ПВО систем - не сум експерт за да можам да зборувам за модели.
Оклопни транспортери 50-100.
______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Гостин Гостин
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 20:47 | |
| Одлична тема
Сите сакаме да ја видиме АРМ во ново руво и модерно опремена. Секој од нас има слика како би изгледала модерната армија. Само најголемиот проблем се парите.
|
| | | Гостин Гостин
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 21:15 | |
| - Momak od Gjorce напиша:
- Поради тоа што за него има голем број на обучен кадар за негово користење и одржување од резервниот состав,кој е битен фактор при воен судир.Што ако се набават нови пушки например H&K 416,кога имаш резервен кадар одприлика 30 000 војници кој се обучувани на М70.Истото важи и за целата останата воена опрема,не е само да се купи.Во случајов горе споменатите хаубици М30 122мм и М1А1 105мм.
Тоа е најмал проблем за обуката. На регуларната армија ако им се купи нова пушка, дали ќе биде Тавор или Хеклер или некоја трета во калибар 5.56X45, за останатите 30 000 резервисти ќе се купи M 85, а бидејќи Застава не ги произведува веќе, може да се испрати барање до фабриката за да произведат една серија од тие пушки во калибар 5.56X45, a ако веќе неможе така ќе се набават AK 108 од ИЖМАШ од Русија или од Арсенал од Бугарија со што се решава проблемот со калибарот 5.56X45 или да кажеме логистичка поддршка. Хаубиците ќе се стават исто во резерва, како и другата опрема, а ќе се набават нови за регуларната или професионалната армија и тој проблем е најлесно да се реши. Имам правено муабет со луѓе од АРМ, ми кажува дека има оружје конзервирано уште од Втора Светска Војна и сето тоа е исправно и функционално. Не треба кадарот да се ориентира само на источниот концепт или на застареното вооружување, мора тој јазол да се пресече инаку ќе оди во недоглед, ако се има воља и секако и најважно пари може многу брзо да се реши, а начинот е како тој што го пишав. Ова е мое мислење не мора да значи дека некој ќе се сложи со мене. |
| | | Гостин Гостин
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 21:37 | |
| - Генерал напиша:
- Ајде да ги оставиме муабетите за ситуацијата. Многупати е поставен овој муабет и секогаш тргаме во насока да анализираме каква е ситуацијата и кој колку крадел и што правел. Убаво пиша патриот, што реално и е потребно на АРМ.
Јас најпрво ќе кажам дека и е потребно комплетно модернизирање на пСО. Униформи, шлемови, панцири, ранци, ракавици, чизми, тактички елеци, пушки, пиштоли, тактичка опрема ( визири, нишани, ласерски обележувачи ), возила...
За авијација не сум експерт но сметам дека 4-8 борбени авиони би биле солидна бројка + 1-2 транспортни. Секако сметам дека треба да се зголеми бројот на хеликоптери, борбени и транспортни, и да се изврши модернизација на постоечките.
ПВО систем - не сум експерт за да можам да зборувам за модели.
Оклопни транспортери 50-100. Најпрво личната опрема на секој војник како униформи, шлемови, панцири, ранци, ракавици, чизми, тактички елеци треба да се среди, и тоа не само во ПСО туку на сите. Во авијацијата би требало да се земат јуришници и ловци, 2 транспортни C - 130H (доволна бројка за транспорт) и јас би сакал да има и 1 АC - 130 Spookey за огнена поддршка за специјални единици или трупите, нови хеликоптери (не купени на старо и секоја година на ремонт носени, туку гланц нови специјално од фабрика произведени за АРМ) За ПВО не сум голем експерт, може Панцир S1 или некој друг. |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 21:53 | |
| Не знам колку е реално за С-130 но некој помал транспортен авион би завршил одлична работа. Не е суштината само да се купи, треба да размислуваме и за одржувањето а и за реалната потреба. Јас сум за некој средно голем Антонов. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 22:58 | |
| - Генерал напиша:
- Не знам колку е реално за С-130 но некој помал транспортен авион би завршил одлична работа. Не е суштината само да се купи, треба да размислуваме и за одржувањето а и за реалната потреба. Јас сум за некој средно голем Антонов.
72 ili 74 ??? ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
| |
| | | | Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |