| Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
|
+16loran11 Mrshajnoski Smrtnikot Генерал патриот Dejan N JKD Iko Legija91 Зоран РИС beowulf Alvar tonin SIG Momak od Gjorce 20 posters |
|
Автор | Порака |
---|
РИС
Број на мислења : 2557
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 13/8/2013, 23:15 | |
| 38 поделено 8 = за малку 5 хризнтеми 60 поделено 8 = 7 цели и 1 половина хризантеми 38 поделено 3,5 = скоро 11 центаури 60 поделено 3,5 = 17 центаури а Русите велат дека во добро организирана акција на 3 хризантеми може да уништат 14 тенкови од било која марка. | |
|
| |
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 24/1/2014, 13:01 | |
| што би било приоритет на АРМ со буџет од 160 милиони,кој го има МВР ? | |
|
| |
РИС
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 24/1/2014, 18:19 | |
| Кречење касарни Чорапи Чизми Униформи Лично наоружање и опрема И За друго нема доволно пари | |
|
| |
Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 24/1/2014, 18:31 | |
| - РИС напиша:
- Кречење касарни
Чорапи Чизми Униформи Лично наоружање и опрема И За друго нема доволно пари Да се сведе на 2 Касарни и 5000 војска и да се опреми саглам. На плати идат 80 милиони ’$“ ______________________ Мијак 100 %
| |
|
| |
РИС
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 24/1/2014, 18:59 | |
| Со овие два збора - ОПРЕМЕНИ САГЛАМ - се слоожувам во потполност . Подобро помалку БВП ама максимално заштитени од противоклопни средства ,со борбена станица со најмалку 30мм топ и 2 противоклопни ракети исто и со тенковите помалку тенкови ама максимално опремени . | |
|
| |
Dejan N
Број на мислења : 56
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 16/2/2014, 18:10 | |
| | |
|
| |
РИС
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 14/4/2014, 19:19 | |
| Оваа тема треба да оди во темите за АРМ . | |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 14/4/2014, 19:49 | |
| Уште не се допрефрлени сите теми | |
|
| |
патриот
Број на мислења : 16
| Предмет: Реално опремување на АРМ 10/9/2014, 14:10 | |
| Подолго време се мислам на кој начин да ја почнам темата за да не ме сватите погрешно или да си помислите дека пишува некој Националист,опозиционер,хејтер или некое мало детиште кое влегло у филм, па еве ке ви кажам јас сум само еден патриот кој си ја сака својата земја Македонија а си ја сака и Арм имам читано премногу воена историја и отприлика ми е познатао како стојат работите. Да не пишувам многу ке преминам на главното, За прв пат после толку векови борби угнетување,востанија,желби итн направивме држава а воедно и сопствена армија и се некако ми се чини дека работите не стојат најдобро. Армијата не гледам дека оди во развојан насока дури ни за реалните потреби како што се пушки,униформи,хаубици тоа дури ни го кажа и некој претставник на Нато пред извесен период. Која е причината да се уназадува до таа мера,зарем комитите и партизаните не правеа сами бомбо-леарници,зарем не ограбуваа магацини за да се вооружат,зарем не се бореа со стари пушки,со секири со вили за да дојдат до слобода да направта држава... и ете сега ја имаме ама некако ни денар не ни се дава,како што знам јас поправете ме ако грешам ама АРМ се опремува само со донации од странски земји,зарем толку долго гинеа илијадници македонци да не можеме да напрваиме една мала современа модерна армија. Извинете што замарва предолго но темава би сакал да биде околу што реално и е потребно на Арм за да се сноси со предизвиците Значи авиони ,хелкикоптери,тенков,транспортери Значи не што посакуваме туку што ни е потребно Секако не ни се потребени 2о авиони Ф35 но секако дека ни се потребни барем 2,4,6,8 но кои,неможе хермелините кои не ги дадоа германците да ги користиме вечно Поправете ме доколку нешто згрешив поздрав ______________________ Почнав да се плашам дека Македонија ке ја уништат самите македонци
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина 10/9/2014, 16:03 | |
| AРМ треба да јаде уште многу фурни леп за да биде модерна компакна армија која може да одговори на сите предизвици,додека не дојде сојузничка сила на помош.
Но за АРМ во овие 23 години Македонска држава,скоро па и никогаш немало пари,скоро цела опрема е донации,АРМ војната во 2001 може да се каже дека ја дочека не спремно,односно не опременето,во тие бурни времиња се изнакупи голем процент на воена опрема и технички сретства од Укрина,за подоцна еден министер кој сега доби две годнии апсана за аферата тенковски делови,уби околу стотина тенкови Т-55,четири Су-25,десетина Ми-24,триестина М-113,списокот на отпуштена опрема поради реорганизација на АРМ е долг и општо познат.Не дека денешнава влада е подобра,на толку споменици и фасади,мораше и можеше да се инвестира и во АРМ.Значи не дека едните се добри а другите не чинат,туку подеднакво сите се исти и сите ги боли к*рот за АРМ во изминативе 23 години.
Хм што ни треба ни треба многу во зависност дали сакаме армијата да ја градиме по НАТО стандарди или по наши потреби.Министерот најавуваше нешто лево десно,претураше од шупло во празно,дека изготвен е три годишен план за развоја на АРМ,а сега на ребалансот на буџетот мислам дека АРМ пак го иседе стапот со кратење за пет милиони,башка три години е премалку за модернизација на една армија најмалку десет години,а во нашиов случај може и повеќе. | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
| |
|
| |
| Kако ја замислувате АРМ во иднина | |
|