И едно глупо прашање, но ајде,форум е јас немав замижано едно око, односно пукав најнормално, со двете отворени... грешка?
Ете ти го проблемот, требаше порано да кажеш. Во принцип, може да се пука со двете очи отворени (тоа го препорачуваат и професионалците кога станува збор за пукање во борбени услови)... но треба доста, доста вежбање за можеш тоа да го правиш успешно. Следниот пат пукај си old school, со едно затворено око.
______________________ Si vis pacem, para bellum
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/4/2014, 17:27
Кога пукаш со две отворени очи никат нема да ти се поклопат нишаните,ни метата и се ке ти биде мутно...кога бев во војска старешините викаа дека добриот стрелец пука со две отворени очи,но според мене тоа може да се промени само во многу блиска борба или тоа е само на среќа погодок,зашто се ти се дуплира
JKD
Број на мислења : 3140
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/4/2014, 17:56
Епа ете што било мислев ќе ми се смеете ако ви кажам,и ради тоа си ќутев...мада гаѓав и така,со 3тиот шаржер погодив 4 пати во црната мета,ама сепак не беше тоа тоа...повеќе беше од среќа,и од логика,гледав кај сум погодил претходно па идев погоре-подоле со пиштолот за да погодам...следен пат ќе пукам со едно затворено око,и ќе бидам наспан и најаден па ќе кажам што сум направил
И за 1 месец полнам 18 години...сакам да поднесам барање за дозвола за пиштол,но не знам колку би ми дале на 18 години ?Сме имале човек кој што е директор или како и да се вика тоа,главен на стрелачко друштво,на татко ми кум,и ми кажа дека може да ми се заврши работа ако имам волја...што мислите,би ми дале дозвола на 18 ? или ако не за пиштол за ловечка пушка...оод увек сум сакал да пукам,ама тек сеа ми се пружи шанса и ептен е заразно,да имам мој пиштол ќе идам секој трет ден на камник
Alvar
Број на мислења : 11128
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/4/2014, 18:22
За пиштол потешко (да не речам т'нко), за ловечка пушка не би требало да биде проблем, особено ако имаш некој познат. Имам едно другарче кое на времето извади дозвола за ловечка пушка само што наполни 18 години.
______________________ Si vis pacem, para bellum
beowulf
Број на мислења : 765
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/4/2014, 18:47
JKD не кажа со што пиштол пукаше.
Генерал
Број на мислења : 2343
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/4/2014, 20:43
Пукањето со две отворени очи е наменето за борбени услови односно за рефлексно пукање. Тогаш од најголема важност е брзо донесување на нишанската линија во правец на метата. Но за ова е потребно многу вежбање. Друго што е важно тука е дека не може да се бара максимална прецизност при вакво пукање. Затоа следен пат кога ќе пукаш во мета ќе го користиш основниот метод.
За прашањето околу дозволата за пиштол би ти препорачал да си почекаш. Скоро е неверојатно да добиеш дозвола за пиштол на 18 години. За ловечко оружје е веќе нешто друго. Таму можеш да се пробаш.
______________________ Потта штеди крв!
Зоран
Број на мислења : 3805
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/4/2014, 22:00
Naj teshko e na pocetok da se naviknesh istiktivno da ne zamizhuvash pa taka ke gledahs kaj ti se rasturaat zrnata.