Господа имама еден проблем со Глокот 17.Бев да пукам на Камник со нивна муниција Побједа Горажде,испукав 35 куршуми тоа му беа први испукани куршуми,после 3 часа го исчистив.Е сега проблем на вдлабнатините на цевката или народски кажано жлебови.,на секој жлеб се појави линија по цела должина.т.е поучен од досегашното мое искуство,тој траг е (по мое мислење од барутни честички) и никако ни под точка разно не сака да се исчисти.,се што е во мој домен пробав...не оди несака?Бев во продавницава кај што го купив..видоа,земав Брунокс,и уље Сиг Сауер..џабе.Рекоа дека муницијата нечинела да сум испукал поквалитетна некои 20-30 комада.Земав испукав 10 Белом Чешки,па се појавија трагови и на полињата-ипапчените делови од внатрешноста на цевката-по кој ротира зрното.Отидов кај мој другар и тој има Глок 17,го видов и тој имна исти трагови меѓутоа само на полињата,има пукано само со Белом некои 60 куршуми?Видов уште еден Глок од Владините служби и тој има исти трагови.Прашање ....дали е некоја фабричка маана.дали е утка во процес на ковање на цевка,дали пак е произведена во Турска(така нешто поттчув) Да се извадат траговите нема шанса,туку чисто ме интересира што е фората.По форуми странски не видов дека некој пишал за таков проблем.
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/5/2013, 14:43
Мислам дека @Генерал има Глок, нека каже тој дали има вакви проблеми..
Генерал
Број на мислења : 2343
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/5/2013, 15:36
Ги има и кај мене но тоа е нормално кај секој пиштол да се појават. При испукувањето на зрното доаѓа до минимално триење. Со оглед дека жлебовите му даваат ротирачко движење на зрното поради тоа и овие траги се наоѓаат по целата должина на жлебовите. Што се однесува до муниција имам испукано разна муниција сакајќи да ги видам резултатите. Сепак 90% од муницијата која ја користам е Чешката S&B и ППУ.
______________________ Потта штеди крв!
leopard
Број на мислења : 583
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/5/2013, 16:02
Во ред за полињата,а вдлабнатините?таму зрно непоминува условно кажано,освен кога се врши притисокот па кошулата од зрното да се деформира минимално за да фати ротација?и тоа го ставив во игра.Како и да е,штом кај сите го има ок е.мислев дека само јас ја иама таа среќа И уште едно прашање,ќе оди ли некој во Сабота на Камник на Турнирот?јас ќе одам ама 25м за пиштол некако многу далеку ми е,за прецизно пукање.немам пукано многу со Глокот,сакам да се пријавам со АП М-70аб2 на 100м,ако дозволат од работа.пошто тендерите се едни исти ги фаќаат.
Инаку цевката НЕМА теорија да е правена во Турција. Единствени места каде се произведуваат или склопуваат Glock-овите се Австрија, САД и Русија. Последниве две ги покриваат само нивните пазари, додека Австриската фабрика остатокот од светот.
______________________ Si vis pacem, para bellum
leopard
Број на мислења : 583
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/5/2013, 16:46
За цевката,денеска какви не далавери на пазарот може да се сретнат.Пример кај секој тип на оружје се знае колку и каде се поставени бројките и ознаките на фирмата.Кај мене на цевката ознаките се поставени горе и од десната страна,кај другарот само на горната страна,за Австриец да прави такви пропусти да означува каде ќе му текне ми е малку чудно,не е таква школа тој.
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 7/5/2013, 17:35
Оваа појава ја има само кај Глоковите? На мојот не сум ја сретнал, иако имам испукано некаде не повеќе од 50 куршуми ППУ.