| пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) | |
|
+46Спенсер dzole darkness Momak od Gjorce Panter JKD SIG apajko РИС BABUN Stamenov Dejan N ESN tose Smrtnikot assasian beowulf Legija91 volcko1 IgorM Iko MatrinJ Mrshajnoski viktor leopard marijana Goust tigar Alvar Subzero Генерал dejand Зоран Vitoria filip555 Desperado glorijamk tonin Волчко Тачка Wolf Profesionalec diverzant Makedon 1 AlexGreat 50 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 15:25 | |
| Се мислев каде да го постирам па одлучив дека тука е најпогодно. Амблемот на мисијата во Ирак ______________________ Потта штеди крв!
| |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11102
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 15:25 | |
| Без пари, бесплатно би им ги средил сите амблеми на армијава. Само да ги сменат постоечкиве. Хералдички се многу лошо решени. | |
|
| |
Генерал
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 15:31 | |
| - Alvar напиша:
- Без пари, бесплатно би им ги средил сите амблеми на армијава. Само да ги сменат постоечкиве.
Хералдички се многу лошо решени. Според тебе што треба да се промени, како треба да изгледаат и како тоа го поткрепуваш со Хералдиката како наука? ______________________ Потта штеди крв!
| |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 15:43 | |
| Естетски се мошне лошо средени. Се користат штитови за основа кои не постојат во хералдиката. Најконкретен пример ти е грбот на Ренџерите. Додека оние работи кој се применети, а се дел од хералдијата... како ленти, стрели, мечеви и сл. изведени се лошо. Бидејќи веќе имам работено на грбот на една воена единица, (доколку имаш некој сомнеж за моите квалификации, имам работено и на сите ордени на РМ, од кои еден беше усвоен), лично знам со каков аматеризам и дилетантизам се соочував со "нарачателите" од АРМ. Очигледно тргнувајќи од воената хиерархија во која самите припаѓаа, мислат (т.е мислеа) дека се разбираат во се, па имаше ситуации каде на мене како на професионалец, ми носеа да "испеглам" некои решенија нацртани со пенкало на салветка. Не иде така брат. Некој работи треба да ги изработат стручни лица, а не како во конкретниот случај, внук на полковникот... кој му беше личен аѓутант. Да знаеш само колку литература имам испревртено тогаш за да дојдам до естетски и хералдички издржано решение. Не се склепува грб на една единица туку така. P.S. Фирмата во која работев на времето го има изработено и грбот на МО. ______________________ Si vis pacem, para bellum
Последната промена е направена од Alvar на 8/5/2012, 15:47. Мислењето е променето 1 пати | |
|
| |
Генерал
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 15:47 | |
| Не се сомневам во твоите квалификации, туку како тотален непознавач на Хералдиката сакав да ме запознаеш со тој дел. ______________________ Потта штеди крв!
| |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 15:54 | |
| | |
|
| |
SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/5/2012, 19:38 | |
| Косовскиве се многу добри... | |
|
| |
tigar
Број на мислења : 11
| Предмет: volci 31/5/2012, 23:17 | |
| da ne ima za brzo vreme konkurs za volci ????? | |
|
| |
Goust
Број на мислења : 137
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/6/2012, 13:01 | |
| Волците“ на АРМ во заедничка вежба со специјалците од Балканот Во Скопје, во Охрид и на армискиот полигон ,,Криволак“ неделава се одржа меѓународна здружена вежба на специјалните единици од армиите на балканските држави, под името ,,Мудар Волк“, соопшти ГШ на АРМ. Вежбата е иницирана во рамките на балканската иницијатива на началниците на ГШ од армиите на балканските држави (Б9), а со свои тимови од составот на специјалните единици и штабни офицери, покрај припадниците на полкот за специјални операции на Армијата на Република Македонија, учествуваа припадниците на специјалните единици на Албанија, Бугарија, Грција, Романија, Србија, Турција и Црна Гора. Целта на вежбата беше да се зголеми степенот на интероперабилност на специјалните единици од армиите на балканските земји, подобрување на координацијата во подготовката за учество во здружени операции за стабилизација и поддршка на мирот предводени од НАТО, како и зајакнување на спасувачките можности и капацитети за помош на цивилните структури во случај на кризни состојби. Вежбата „Мудар Волк“ претставува одличен пример за конкретната соработка на армиите од регионот, заради што на неа беа разменети искуства во доменот на употребата на единиците за специјална намена, како и нивното заедничко и комбинирано планирање и спроведување на операции, се вели во соопштението од ГШ на АРМ. http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/73688-Volcite-na-ARM-vo-zaednicka-vezba-so-specijalcite-od-Balkanot | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) 8/6/2012, 13:28 | |
| Од ова претпоставувам нема да видиме фотки? | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: пСО ( БСН „Волци„ и Ренџерски батаљон ) | |
| |
|