|
|
| ЕБР - Единица за Брзо Распоредување | |
|
+47MISFIT РИС Macedonian09 Braveheart993 IgorM Rashid fantom1 Patriot94 Zajcef икс Macedonian Knight Спенсер Momak od Gjorce Deteto od Aracinovo Goust Panter darkness Iko shady3 KingJakim assasian ESN Smrtnikot JKD leopard Legija91 tose ace89 Kire1993 Mrshajnoski macko23 tigar joco_mkd Alvar Davormkd filip555 beowulf meth Волчко Wolf Генерал Зоран Profesionalec Desperado Makedon SIG AlexGreat 51 posters | |
Автор | Порака |
---|
Smrtnikot
Број на мислења : 1272
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 17:58 | |
| - Спенсер напиша:
- JKD напиша:
- Smrtnik...ИСТОТО сакав да го кажам
а иначе Баже,ако добил беретка не значи дека е ТИГАР или припадник на ЕБР...фурни леб треба да јаде за да добие статус припадник.
Да,завршил 1 година основна обука,ама таму го чека уште толку(за во ЕСЗ) ако не и повеќе.
Тоа што летаат у облаци со муабетите-абе и работам и на обука сум,е друг муабет.Од "работа" гледаат само стража...останатото пот и крв,по 10-15 км на ден трчање,вежбање во сала,полигон...
не знам колку луѓе се спремни за такви "бонбончиња" Мојата фраза добивање баретка = вработување во ЕСЗ/ЕБР/Алфа. Значи дечки од првиот конкурс, што веќе работат во единиците и земаат плата. А ги има преку 200, со овие од вториот конкурс ќе бидат преку 300. Мене јасно ми е се, што е како е... најнеписмените што беа, сега носат баретка и летаат у облаци - ЈАС ЕВЕ КОЈ СУМ.. бегај бе ајде. 3 месеци во единицата, и наоколу попува што направиле тие за државата и колку се жртвувале... А познавам десетина припадници/бивши припадници, ранети-наградувани од единициве, па ниеднаш се немаат сами пофалено- освен јас ако не ги замарам со прашања.
Како и да е, она "правило" 2 години патролен полицаец, па дури после да аплицираш за некоја единица- обавезно да се врати. Како што кажав, по специјалниве влезе и криво и сакато, и тоа што треба и тоа што не треба. Затоа веќе нема ни да има таков начин на прием во специјална. ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
| | | JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 17:58 | |
| ок,јас ти кажувам,познавам двајца кои што се влезени и можат во зуби да ги носат тие што седат дома и се разочарани.
Just saying.
Е сеа,познавам и доста што се патролни полицајци,ама опасачот го врзуваат 2-3 пати околу нив за да не им паднат панталоните... | |
| | | Спенсер
Број на мислења : 214
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:00 | |
| - Frogfoot напиша:
- Луѓе аманте со тоа глорифицирање на Србите како незнам што, воинствен народ, непобедливи воини и слични суперлативи.
Кога ќе земеш да анализираш од поблиска историја, Србите сите војни што ги почнале ги загубиле, освен Балканските, кај што Македонци им беа топовското месо.
Доста со тој дефетизам, затоа и сме на тоа дереџе, се омаловажуваме и потценуваме самите себеси, како тие да имаат 4 раце и нозе и 2 мозоци.
Имаме и ние екстра спремни дечки, како што имаат ни тие, но не би им се дал само така, мајка Јана да е. Јас само кажав дека нивната жандармерија е поспремна и појака од нашата ПЕП. Не знам што кревате галама, тоа е само мое мислење. Нит ви наметнувам нит ништо. Ние па едни јаки, шо да ти кажам. И ако толку те интересира, они наши екстра спремни дечки, оние најдобрите- добиваат клоца у гз. Е така. | |
| | | Спенсер
Број на мислења : 214
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:01 | |
| - JKD напиша:
- ок,јас ти кажувам,познавам двајца кои што се влезени и можат во зуби да ги носат тие што седат дома и се разочарани.
Just saying.
Е сеа,познавам и доста што се патролни полицајци,ама опасачот го врзуваат 2-3 пати околу нив за да не им паднат панталоните... Нормално е тоа. Има и од едните и од другите. Има и топ дечки, ама има и многу дефектни. Се надевам за 2-3 години ќе ги изретчат овие дефектниве. Ова за разочараните, на мене ли алудираш ? | |
| | | JKD
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:12 | |
| - Спенсер напиша:
- JKD напиша:
- ок,јас ти кажувам,познавам двајца кои што се влезени и можат во зуби да ги носат тие што седат дома и се разочарани.
Just saying.
Е сеа,познавам и доста што се патролни полицајци,ама опасачот го врзуваат 2-3 пати околу нив за да не им паднат панталоните... Нормално е тоа. Има и од едните и од другите. Има и топ дечки, ама има и многу дефектни. Се надевам за 2-3 години ќе ги изретчат овие дефектниве.
Ова за разочараните, на мене ли алудираш ? Не,на многу други што сум ги слушал како јадат гомна...ама и ги сфаќам,и јас би го правел истото. Се надевам,дека нема да ме снајде таква "среќа" | |
| | | SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:18 | |
| - Спенсер напиша:
- Frogfoot напиша:
- Луѓе аманте со тоа глорифицирање на Србите како незнам што, воинствен народ, непобедливи воини и слични суперлативи.
Кога ќе земеш да анализираш од поблиска историја, Србите сите војни што ги почнале ги загубиле, освен Балканските, кај што Македонци им беа топовското месо.
Доста со тој дефетизам, затоа и сме на тоа дереџе, се омаловажуваме и потценуваме самите себеси, како тие да имаат 4 раце и нозе и 2 мозоци.
Имаме и ние екстра спремни дечки, како што имаат ни тие, но не би им се дал само така, мајка Јана да е. Јас само кажав дека нивната жандармерија е поспремна и појака од нашата ПЕП. Не знам што кревате галама, тоа е само мое мислење. Нит ви наметнувам нит ништо. Ние па едни јаки, шо да ти кажам.
И ако толку те интересира, они наши екстра спремни дечки, оние најдобрите- добиваат клоца у гз. Е така. Колку за информација, освен што се јаки по спотови, Жандармеријата е исто така делумно составена од мамини-татини синчиња како овие што ги спомнувате дека влегле во ЕБР (за што и јас можам да потврдам). И за крај на ОТ, еден факт. Жандармеријата нема ни приближно воено искуство како што има нашата ПЕП. Види од кога постои ПЕП, од кога Жандармеријата, и немој тоа да го потценуваш на сметка на „шајни„ опремата, која на нашите, рака на срце, им недостасува да бидат уште поефективни. | |
| | | JKD
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:22 | |
| Добро кога ќе видиш,Жандармеријата е составена од нивната ПЈП=ПЕП наша...мада тие припадници се веќе постари,овие по спотови и слики се у глобала млади момци,набилдани и спремни,но ниту едно тело не може да ти замени искуство...едино што може да смени е подобро да стои униформата на тебе,но тоа е најмалце битно.
затоа треба кај нас ПЕП да се опреми и да и се даде поголеми овластувања,и да ја има во секој град(како што ја има) но со 24/7 присуство на терен во униформа,како жандармеријата...друго е кога ќе видиш марпат униформа и беретка,а друго кога ќе видиш сина униформа и капче.. | |
| | | Smrtnikot
Број на мислења : 1272
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:32 | |
| Ноуп. Наместо таквите единици да се користат за секојдневно одржување на ЈРМ и превенција, потребно е само малку да им се одврзат рацете на плавата униформа во делот на употреба на средства за присилба, односно потребни се мали промени во законската регулатива во тој дел, како и барем еднаш годишно да се вршат физички проверки со претходно утврдени физички норми и нормално санкција за нивно не исполнување. Само така ќе се врати почитта кон плавата униформа. ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 25/7/2015, 18:45 | |
| - Smrtnikot напиша:
- Ноуп. Наместо таквите единици да се користат за секојдневно одржување на ЈРМ и превенција, потребно е само малку да им се одврзат рацете на плавата униформа во делот на употреба на средства за присилба, односно потребни се мали промени во законската регулатива во тој дел, како и барем еднаш годишно да се вршат физички проверки со претходно утврдени физички норми и нормално санкција за нивно не исполнување. Само така ќе се врати почитта кон плавата униформа.
Законската ргулатива си е добра, проблемот е во тоа што ја нема заштитата од страна на старешините. Едно време се знаеше - полицаецот е секогаш во право а ти докажувај дека не е така. Сега старешините си ги чуваат сопствените фотелји и најлесно им е да удрат по полицаецот. Примери има милион. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Zajcef
Број на мислења : 41
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 26/7/2015, 12:46 | |
| - Smrtnikot напиша:
- Ноуп. Наместо таквите единици да се користат за секојдневно одржување на ЈРМ и превенција, потребно е само малку да им се одврзат рацете на плавата униформа во делот на употреба на средства за присилба, односно потребни се мали промени во законската регулатива во тој дел, како и барем еднаш годишно да се вршат физички проверки со претходно утврдени физички норми и нормално санкција за нивно не исполнување. Само така ќе се врати почитта кон плавата униформа.
Клизав терен е тоа брат,одсекогаш бил на балканот.Ако им ги врзеш рацете ги тепаат ко мајмуни по раскрсници,и се кријат за време на престрелки,ако им одврзеш раце па им ги одврзуваш и комплексите и добиваш шериф-башибозук кој казни наплаќа во кебапи и ракија и зема млеко од продавница со значката и може малолетник со тупаници до отепа за еден џоинт,секоја чест на исклучоци нормално. Проблемот е подлабок,образованието и самата структура на нашите безбедносни служби.Неможе да се даваат такви овластувања на копук со 6/12 месеци обука,нула познавање од право и сл.Порано имаше средно полициско училиште,луѓето 4 години учеа за да станат полицајци,инспекторите по 8 години и нагоре,тоа е огромна разлика,а сега имаш копито со рамбо филм можел 32584395834853 пати на вратило да се крене па ајде полицаец,другиов економски завршил ама вујче на градоначалникот млеко му носи па ај детево инспектор да го ставиме и тн...Прво со тој тип на школување добиваш и одреден тип на размислување,се навикнуваш на системот на кој припаѓаш бидеќи си 4+ години во него,за разлика од сега како во случаите погоре од кафе дирекно во униформа а ти 25 години имаш и никогаш не си бил дел од организација со хиерархија,одговорности и сл,особено ТОЛКУ одговорна работа.Ако некогаш добијат повторно нормално образование и обука јас сум за да добијат пошироки овластувања на нивна одговорност.И нормално како во сите нормални земји патот на безбедносните професии да биде долгогодишен и трнлив за да се одделат филмаџиите од луѓето кои реално се за таа професија. ______________________ He Conquers Who Endures....
| |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување | |
| |
| | | | ЕБР - Единица за Брзо Распоредување | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |