СЕКОЈА ЧЕСТ ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИЦАЈЦИ
Во начело ги подржувам сите протести, без разлика кој, кога и зошто протестира, но само доколку протестите не се насилни. Никако не можам да ја сфатам потребата на поединци да фрлаат камења и секакви други предмети по полицајците кои само си ја вршат својата работа.
Секоја чест за сите македонски полицajци кои деновиве учествуваа во справувањето со насилните протести.
Посебно, секоја чест за специјалците од ЕБР. Нивната акција беше храбра, одлучна и брза. А и како нема да биде кога со Единицата за брзо распоредување командуваат “џинови“ луѓе.
Сегашниот Командант на ЕБР, во јуни 2001 година, како припадник на “Тигрите“ учествуваше во моето извлекување од Арачиново, носејки ме во раце, додека крвта, која во силни млазеви истекуваше од мојата уста, се разлеваше по неговата униформа. Иако, до ден денес не можам да му простам бидејки во еден момент кога УЧК-ите силно запукаа по нас, заедно со Рекс, ме фрли до еден ѕид како да сум вреќа со беровски компир, и ме остави сам, макар и минута Посебно, не можам да му простам, зошто не веруваше дека ќе останам жив
Сегашниот Заменик Командант на ЕБР, тогаш припадник на Тигрите, самоиницијативно, без да чека наредба, со “Хермелин“, им влезе на УЧК-ите до самите нивни позиции па и малку потаму Додека куршумите тропаа по оклопот на возилото, тој мирно седеше на воланот чекајки да ме фрлат на седиштето до него. И нему, до ден денес, не можам да му простам бидејки, на сета мака, за малку ќе се акневме во еден тенк
Со вакви старешини, ЕБР и понатаму ќе остане една од најдобрите специјални единици во овој дел од Европа (се разбира, после “Тигрите“ ).
06.07.2014 година
Стојанче Ангелов