|
|
| ЕБР - Единица за Брзо Распоредување | |
|
+47MISFIT РИС Macedonian09 Braveheart993 IgorM Rashid fantom1 Patriot94 Zajcef икс Macedonian Knight Спенсер Momak od Gjorce Deteto od Aracinovo Goust Panter darkness Iko shady3 KingJakim assasian ESN Smrtnikot JKD leopard Legija91 tose ace89 Kire1993 Mrshajnoski macko23 tigar joco_mkd Alvar Davormkd filip555 beowulf meth Волчко Wolf Генерал Зоран Profesionalec Desperado Makedon SIG AlexGreat 51 posters | |
Автор | Порака |
---|
Smrtnikot
Број на мислења : 1272
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 6/1/2014, 22:45 | |
| Добро кажано Фрог, изладете ги главите и размислувајте свесно и гледајте реално на работите. | |
| | | JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 6/1/2014, 23:19 | |
| - Frogfoot напиша:
- Decki decki decki, od kade li da pocnam.
JKD, drugar, borbata za svojata zemja e eden od nacinite za iskazuvanje na patriotizmot, kako sto i sam velis, no zarem navistina mislis deka mozes USPESNO da se boris za svojata zemja, a bez pritoa da si pominal voena obuka? - istata onaa koja velis deka ne treba da se pominuva.
Ti odi vo vojska poradi SEBE, sluzi go rokot poradi sebesi i Makedonija, za nekogas ako dojde vreme da moras da ja branis, da znaes kako toa se pravi, a ne da izgines vo prvite 7 minuti od borbata bidejki ne si znael puska da drzis, da nisanis, da zalegnes, da frlis bomba, i na krajot od kraistata - da se zastitis!
Vo vrska so rezervistite, so seta dolzna pocit kon niv, tie veke pominale voen rok, i znaat osnovni raboti za vodenjeto borba i sl.
Zamisli se kako dobrovolec, poln so patriotizam. Utre pocnuva gragjanska vojna, te mobiliziraat, vries od emocii, so zelba za vojuvanje, AMA, stapnuvas vo voena zona, i neznaes sto da pravis. Neznaes kako da se dvizis, neznaes da rasklopis puska, odnosno nekoj 1 cas pred toa te poducil, no ne te naucil, neznaes kako da pukas bez da se rasfrlas so municijata, prosto kazano, nepismen si vo toj pogled! Ne ti gine prviot kursum za 10tina minuti.
Pa ti vidi dali e potreben voen rok ili ne. I povtoruvam, odete radi sebe, ne radi drugite, i neka ne vi e gajle dali nekoi orki bile tamu glavni ili ne. Koga ke spuka, i ako tie dezertiraat, lesno ke gi sovladate. Pa zarem tolku golemi patrioti ste sto tolku lesno se otkazuvate od svojata armija?
Nemojte vi se molam!
I pocnete da bidete legalisti, da pocituvate zakon, da pocituvate red, kolku toa vo ovie momenti da izgleda besmisleno, zaludno i glupavo. Toa e ona sto NAS ne izdvojuva od NIV, toa e ona sto NAS ne pretstavuva kako civiliziran narod vo svetot, i sto vo idnina ke ne pretstavuva kako takov, i toa e odlika na golemite nacii!
So glava niz zid ne se odi. Никаде во мојот пост не кажав дека НЕ ТРЕБА да се оди воен рок,напротив,јас би ставил да е задолжителен како некогаш.Но јас кажав,дека не е репер тоа дека ако одиш да служиш-си тежок патриот,а ако не одиш-не си патриот по дифолт.Тоа го кажав јас.И потполно се согласувам дека ако немаш појма од обука,дека си бескорисен,но тоа може за брзо да се среди.Имам другар кој што служеше,а и еден член ми го кажа тој муабет кога го прашав на таа тема,дека имаш обука 1 месец,другите 2 месеци ќе чуваш стража и тоа е тоа.Но добро,каква таква,важно ќе ја имаш.. | |
| | | SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 6/1/2014, 23:26 | |
| Toa sto obukata e takva kakva sto e, e procenka na armijata. No ti pomini ja, sigurno ke ti koristi poveke otkolku da ja nemas. I ako toa ne e reper, odnosno ako ne e reper spremnosta za odbrana na tatkovinata, togas sto e? eve kazi mi, tepanje po avtobusi, navivanje na stadion... sto?
Nema pogolem patriotizam od sluzenje na tatkovinata, pa nemora da e toa i vo voena smisla, moze da bide i vo naucen, sportski smisol itn.
Za mene patriot e i Marko Calasan, i Goran Pandev, i Kiril Lazarov, i Simon Trpcevski, i Boris Trajanov.
No tie napravile i pravat nesto sto ne e sedenje doma, galamenje na stadion i sl. Napravile nesto za nivnata tatkovina da se gordee so niv! Nasa zadaca e da probame da napravime nesto slicno so koe nasata tatkovina kje se gordee so nas i da ni go pameti imeto...
Dali me svakjas?
Pak velam, odsluzi go rokot, kakov takov, toj e na nasiot zastitnik, nasata armija! | |
| | | JKD
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 6/1/2014, 23:33 | |
| - Frogfoot напиша:
- Toa sto obukata e takva kakva sto e, e procenka na armijata. No ti pomini ja, sigurno ke ti koristi poveke otkolku da ja nemas. I ako toa ne e reper, odnosno ako ne e reper spremnosta za odbrana na tatkovinata, togas sto e? eve kazi mi, tepanje po avtobusi, navivanje na stadion... sto?
Nema pogolem patriotizam od sluzenje na tatkovinata, pa nemora da e toa i vo voena smisla, moze da bide i vo naucen, sportski smisol itn.
Za mene patriot e i Marko Calasan, i Goran Pandev, i Kiril Lazarov, i Simon Trpcevski, i Boris Trajanov.
No tie napravile i pravat nesto sto ne e sedenje doma, galamenje na stadion i sl. Napravile nesto za nivnata tatkovina da se gordee so niv! Nasa zadaca e da probame da napravime nesto slicno so koe nasata tatkovina kje se gordee so nas i da ni go pameti imeto...
Dali me svakjas?
Pak velam, odsluzi go rokot, kakov takov, toj e na nasiot zastitnik, nasata armija! Добро,и ти го кажуваш истото,прво дека патриот си само ако служиш војска,а после патриоти биле и Горан Пандев и Кирил Лазаров.Тие се претставници на Македонија,ако идеш по тоа и секој министер за надворешни,и амбасадор е патриот ? и не,не е патриотизам тепањето по автобуси и на трибина,туку гледањето серии и чешање муда на шиптарите дека биле добри,ама нашиве не чинеле,дека можело да се живее со нив..или муабетот-подобар комшија ми е албанецот,неголи нашиов... јас ти кажувам дека неможе да го сматраш само оној што отслужил воен рок дека е патриот,има и такви што не отслужиле а сепак се патриоти и би се пријавиле тогаш кога би било потребно.А таа обука што ти ја даваат во војска,за време на војна можеш многу да ја скратиш,ако имаш асални луѓе и луѓе желни да научат. | |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 6/1/2014, 23:54 | |
| JKD навистина мора да читаш повнимателно и да размислуваш што пишуваш. Се што лета не се јаде. Ловецот не успева да го улови пленот така што ќе трча по него и ќе вика на цел глас. Туку со трпение. Нашиот народ рекол: трепение - спасение.
Не сакам да те навредам ама со твоите 17 години и апсолутно никакво искуство во оваа област не можеш да донесуваш заклучоци за тоа дека некаква си обука би била доволна или не доволна. Може не е идеално ама сепак е подобро одколку ништо.
И за крај - специјалец со таков став не се станува.
______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 7/1/2014, 00:00 | |
| Da drugar, eve vidi gi tie so skratena obuka kako ginat ko gluvci vo Sirija, so dve nedeli obuka Nekoj popameten od nas go mislel toa JKD, a toa mozebi nema da te napravi patriot, no sigurno kje ti koristi vo zivotot, usput ke i se oddolzis na tatkovinata. A za drugiov del ne se razbirame, a ja otruvme temava, sega ke mavnam guma sve ke izbrisam sto e suvisno bidejki ne e povrzano so temata. Za sozivotot, jas velam deka nemozes da iselis 200.000 lugje so sila, za toa trebase da se misli pred da se doselat. Sega e kasno, a ako bilo koj proba takvo nesto ke ne obelezat ko Hitlerova Germanija. Zatoa treba da se bara resenie koe ke bide realno i iskreno od dvete strani. Postoi i drugo resenie, a kon nego cekorime, i ke bide bolno za dvete strani dokolku do nego dojde, a ako dojde, podobro da bideme spremni za nego, e zatoa velam - voen rok! | |
| | | JKD
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 7/1/2014, 00:14 | |
| - Frogfoot напиша:
- Da drugar, eve vidi gi tie so skratena obuka kako ginat ko gluvci vo Sirija, so dve nedeli obuka
Nekoj popameten od nas go mislel toa JKD, a toa mozebi nema da te napravi patriot, no sigurno kje ti koristi vo zivotot, usput ke i se oddolzis na tatkovinata.
A za drugiov del ne se razbirame, a ja otruvme temava, sega ke mavnam guma sve ke izbrisam sto e suvisno bidejki ne e povrzano so temata.
Za sozivotot, jas velam deka nemozes da iselis 200.000 lugje so sila, za toa trebase da se misli pred da se doselat. Sega e kasno, a ako bilo koj proba takvo nesto ke ne obelezat ko Hitlerova Germanija. Zatoa treba da se bara resenie koe ke bide realno i iskreno od dvete strani. Postoi i drugo resenie, a kon nego cekorime, i ke bide bolno za dvete strani dokolku do nego dojde, a ako dojde, podobro da bideme spremni za nego, e zatoa velam - voen rok! Нема грешка тоа дека ќе ти служи во животот,и не реков ништо такво...само кажав дека не е по дифолт патриот тој што служи воен рок,ништо повеќе. | |
| | | JKD
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 7/1/2014, 00:16 | |
| - Генерал напиша:
- JKD навистина мора да читаш повнимателно и да размислуваш што пишуваш. Се што лета не се јаде. Ловецот не успева да го улови пленот така што ќе трча по него и ќе вика на цел глас. Туку со трпение. Нашиот народ рекол: трепение - спасение.
Не сакам да те навредам ама со твоите 17 години и апсолутно никакво искуство во оваа област не можеш да донесуваш заклучоци за тоа дека некаква си обука би била доволна или не доволна. Може не е идеално ама сепак е подобро одколку ништо.
И за крај - специјалец со таков став не се станува.
добро да во право си,но сепак тој еден месец што го добиваат доброволците како обука,а другите 2 месеци на стража,можат да го добијат било кога па и за време на војна од типот на 2001...Лавовите се формирани токму во текот на војната,али сепак и таму имало момци со поминат воен рок...и во право си,не сум компетентен да зборам за тоа што е доволно што не,но тоа е мое мислење,а јас ова не го кажувам на телевизија или на министерот,туку на форум,што уствари и е за тоа.. и како го процени ти мојот став ? | |
| | | assasian
Број на мислења : 304
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 7/1/2014, 11:49 | |
| - JKD напиша:
- Frogfoot напиша:
JKD, drugar, borbata za svojata zemja e eden od nacinite za iskazuvanje na patriotizmot, kako sto i sam velis, no zarem navistina mislis deka mozes USPESNO da se boris za svojata zemja, a bez pritoa da si pominal voena obuka? - istata onaa koja velis deka ne treba da se pominuva.
Ti odi vo vojska poradi SEBE, sluzi go rokot poradi sebesi i Makedonija, za nekogas ako dojde vreme da moras da ja branis, da znaes kako toa se pravi, a ne da izgines vo prvite 7 minuti od borbata bidejki ne si znael puska da drzis, da nisanis, da zalegnes, da frlis bomba, i na krajot od kraistata - da se zastitis!
Vo vrska so rezervistite, so seta dolzna pocit kon niv, tie veke pominale voen rok, i znaat osnovni raboti za vodenjeto borba i sl.
Zamisli se kako dobrovolec, poln so patriotizam. Utre pocnuva gragjanska vojna, te mobiliziraat, vries od emocii, so zelba za vojuvanje, AMA, stapnuvas vo voena zona, i neznaes sto da pravis. Neznaes kako da se dvizis, neznaes da rasklopis puska, odnosno nekoj 1 cas pred toa te poducil, no ne te naucil, neznaes kako da pukas bez da se rasfrlas so municijata, prosto kazano, nepismen si vo toj pogled! Ne ti gine prviot kursum za 10tina minuti.
Pa ti vidi dali e potreben voen rok ili ne. I povtoruvam, odete radi sebe, ne radi drugite, i neka ne vi e gajle dali nekoi orki bile tamu glavni ili ne. Koga ke spuka, i ako tie dezertiraat, lesno ke gi sovladate. Pa zarem tolku golemi patrioti ste sto tolku lesno se otkazuvate od svojata armija?
Nemojte vi se molam!
I pocnete da bidete legalisti, da pocituvate zakon, da pocituvate red, kolku toa vo ovie momenti da izgleda besmisleno, zaludno i glupavo. Toa e ona sto NAS ne izdvojuva od NIV, toa e ona sto NAS ne pretstavuva kako civiliziran narod vo svetot, i sto vo idnina ke ne pretstavuva kako takov, i toa e odlika na golemite nacii!
So glava niz zid ne se odi. Никаде во мојот пост не кажав дека НЕ ТРЕБА да се оди воен рок,напротив,јас би ставил да е задолжителен како некогаш.Но јас кажав,дека не е репер тоа дека ако одиш да служиш-си тежок патриот,а ако не одиш-не си патриот по дифолт.Тоа го кажав јас.И потполно се согласувам дека ако немаш појма од обука,дека си бескорисен,но тоа може за брзо да се среди.Имам другар кој што служеше,а и еден член ми го кажа тој муабет кога го прашав на таа тема,дека имаш обука 1 месец,другите 2 месеци ќе чуваш стража и тоа е тоа.Но добро,каква таква,важно ќе ја имаш.. мислам дека треба одма за специалец да те прогласиме,а 1 месец обука и 2 месеца стража не биле ништо ххмммм еве ке ти објаснам што се работи а ти пак глуми специјалец и дека не е добро да се служи воен рок и не биле патриоти тие туку навивачите кои идат издрогирани, инапиени на утакмици само за да направат збрка. Прво се иде да се служи воен рок за СЕБЕ ни за мајкати, ни за татко ти , ни за женската да се пали на тебе дека си војник туку само за самиот СЕБЕ и за Македонија секако. Првиот месец се работи строева обука ,запознавање со Автоматска пушка м-70 ,ставови за пукање, ке имаш маршови до стрелиште кои се околу 10 км (не е многу но барем не е без ништо),пукање дење и ноќно и отприлика тоа е ,секако ке имаш и обврски да зачистиш дали скали ,ходник, тоалет , ке бидеш може и одговорен да група од 10 15 момци и сл.и да ке имаш обука за на стража. и уште ке имаш тревога, користење на гас маска, медицинска помош. Можеби не е некој сложена работа , но се кладам дека не знаеш ништо од ова ,освен ако додека го читаш ова не пуштиш јоутубе и видиш за што ти зборам. Последните два месеца ке тве распределат покасарни кај ти се падне таму може Скопје, Тетово, КУманово,Кичево, Битола, Прилеп ,Штип, на Крволак ,Чојлија и др. Е тек сега ке се види што си научил и колку ,зашто таму ке ве фатат на пик дека гуштери сте,ке ве испрашуваат, па дали ви се чисти пушките, дали добро се строите ,како кревет местиш и др. по тие касарни нема Македонец или Орка сите ке го јадете. За стража ако мислиш дека е лесно биди ти 24/7 буден ,никој не те прашува дали е топло или ладно ,далити се јаде или не ,дали си запал еден час колку да одмориш или не туку ке извршуваш наредби и ке ќутиш ,треба да идеш паторла у 2 часот после полноќ ја извршуваш задачата и на крај раортираш. И запамти стражата е едниствена БОРБЕНА МИСИЈА ВО МИРНИ УСЛОВИ така да ке имаш муниција на себе ке ти кажат Парола и Лозинка кои се тајни и се мењаваат на секо 24 часа тоа се знаци за распознавање ,и ако некој ти влезе и не ти одговори на овие знаци на распознавање имаш право да го приведеш или пак ако видиш дека преставува опасност за тебе и за касарната имаш право да пукаш читај ПУКАШ. сакам да ти објсанам не дека се тешки овие работи туку напротив сум ги работел со љубов да бидам што подобар за себе за Македонија ,а како си работиш тоа се гледа и запишува за секого има досие позз. и со ова што го пиша погоре ги навреди сите што служеле воен рок а гледам неемаш врска ништо од ова што го набројав ,многу фантазираш а реалноста е друга специјалецу ______________________ Не прашуваме колку се , туку каде се !!
Последната промена е направена од assasian на 7/1/2014, 11:56. Мислењето е променето 1 пати | |
| | | assasian
Број на мислења : 304
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување 7/1/2014, 11:51 | |
| - assasian напиша:
- JKD напиша:
- Frogfoot напиша:
Nemojte vi se molam!
So glava niz zid ne se odi. Никаде во мојот пост не кажав дека НЕ ТРЕБА да се оди воен рок,напротив,јас би ставил да е задолжителен како некогаш.Но јас кажав,дека не е репер тоа дека ако одиш да служиш-си тежок патриот,а ако не одиш-не си патриот по дифолт.Тоа го кажав јас.И потполно се согласувам дека ако немаш појма од обука,дека си бескорисен,но тоа може за брзо да се среди.Имам другар кој што служеше,а и еден член ми го кажа тој муабет кога го прашав на таа тема,дека имаш обука 1 месец,другите 2 месеци ќе чуваш стража и тоа е тоа.Но добро,каква таква,важно ќе ја имаш.. мислам дека треба одма за специалец да те прогласиме,а 1 месец обука и 2 месеца стража не биле ништо ххмммм еве ке ти објаснам што се работи а ти пак глуми специјалец и дека не е добро да се служи воен рок и не биле патриоти тие туку навивачите кои идат издрогирани, инапиени на утакмици само за да направат збрка. Прво се иде да се служи воен рок за СЕБЕ ни за мајкати, ни за татко ти , ни за женската да се пали на тебе дека си војник туку само за самиот СЕБЕ и за Македонија секако. Првиот месец се работи строева обука ,запознавање со Автоматска пушка м-70 ,ставови за пукање, ке имаш маршови до стрелиште кои се околу 10 км (не е многу но барем не е без ништо),пукање дење и ноќно и отприлика тоа е ,секако ке имаш и обврски да зачистиш дали скали ,ходник, тоалет , ке бидеш може и одговорен да група од 10 15 момци и сл.и да ке имаш обука за на стража. и уште ке имаш тревога, користење на гас маска, медицинска помош. Можеби не е некој сложена работа , но се кладам дека не знаеш ништо од ова ,освен ако додека го читаш ова не пуштиш јоутубе и видиш за што ти зборам. Последните два месеца ке тве распределат покасарни кај ти се падне таму може Скопје, Тетово, КУманово,Кичево, Битола, Прилеп ,Штип, на Крволак ,Чојлија и др. Е тек сега ке се види што си научил и колку ,зашто таму ке ве фатат на пик дека гуштери сте,ке ве испрашуваат, па дали ви се чисти пушките, дали добро се строите ,како кревет местиш и др. по тие касарни нема Македонец или Орка сите ке го јадете. За стража ако мислиш дека е лесно биди ти 24/7 буден ,никој не те прашува дали е топло или ладно ,далити се јаде или не ,дали си запал еден час колку да одмориш или не туку ке извршуваш наредби и ке ќутиш ,треба да идеш паторла у 2 часот после полноќ ја извршуваш задачата и на крај раортираш. И запамти стражата е едниствена БОРБЕНА МИСИЈА ВО МИРНИ УСЛОВИ така да ке имаш муниција на себе ке ти кажат Парола и Лозинка кои се тајни и се мењаваат на секо 24 часа тоа се знаци за распоснавање ,и ако некој ти влезе и не ти одговори на овие знаци на распознавање имаш право да го приведеш или пак ако видиш дека преставува опасност за тебе и за касарната имаш право да пукаш читај ПУКАШ. сакам да ти објсанам не дека се тешки овие работи туку напротив сум ги работел со љубов да бидам што подобар за себе за Македонија ,а како си работиш тоа се гледа и запишува за секого има досие позз. и со ова што го пиша погоре ги навреди сите што служеле воен рок а гледам неемаш врска ништо од ова што го набројав ,многу фантазираш а реалноста е друга специјалецу СРЕЌЕН БОЖИК НА СИТЕ,ХРИСТОС СЕ РОДИ ______________________ Не прашуваме колку се , туку каде се !!
| |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: ЕБР - Единица за Брзо Распоредување | |
| |
| | | | ЕБР - Единица за Брзо Распоредување | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |