Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 24/9/2023, 15:36
6 СТРАЈКЕРА по 3 милиона долари се 18 милиони долари , ама не верувам дека тие се пренаменети за купување на оружје од турскиот пазар , една од веројатностите е да покрај 8те џевлини наменети за вградување на ЛОВ ЈЛТВ , купена е дополнителна количина за рачно пренесување и употреба и се разбира ракети за нив . За ова , минофрлач на возила од турција треба да се обезбедат други пари , и ако е 4 возила за Штипскиот батаљон , треба да се обезбеди уште 12 за другите 3 батаљони , па едно Косово има повеќе купено , не ми текнува бројот , треба да прочешлам .
D21g
Број на мислења : 122
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 24/9/2023, 19:31
РИС напиша:
6 СТРАЈКЕРА по 3 милиона долари се 18 милиони долари , ама не верувам дека тие се пренаменети за купување на оружје од турскиот пазар , една од веројатностите е да покрај 8те џевлини наменети за вградување на ЛОВ ЈЛТВ , купена е дополнителна количина за рачно пренесување и употреба и се разбира ракети за нив . За ова , минофрлач на возила од турција треба да се обезбедат други пари , и ако е 4 возила за Штипскиот батаљон , треба да се обезбеди уште 12 за другите 3 батаљони , па едно Косово има повеќе купено , не ми текнува бројот , треба да прочешлам .
14 возила набавија Косово, а ќе набават и 12 Вуран со 107мм ракетен фрлач.
gol_den_phantom69
Број на мислења : 636
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 24/9/2023, 20:15
РИС напиша:
Од 48 не можат да ги намалат подоле , толку се по формација , ама ова ако е вистина дека купиле само 4 минофрлачи 120мм на возила е жива глупост .
50 strajkeri se 4 so bea so minofrlaci i se otkazani a situacijata e losa e za se ne mi se ni zbori veke kolku sme u dupka...
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 625
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 24/9/2023, 20:50
Politicki igri se u prasanje ili finasiski ? Cim se otkazani ili poradi faktor za druga drzava da ima udel ili e nekoj dogovor ... Ako se otkazani samo 4 ete ajde ke ima nivna zamena , ama da ne ima i drugi gomna so se matat a ne znaeme ...
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 24/9/2023, 22:16
BoyfromKavadarci напиша:
Politicki igri se u prasanje ili finasiski ? Cim se otkazani ili poradi faktor za druga drzava da ima udel ili e nekoj dogovor ... Ako se otkazani samo 4 ete ajde ke ima nivna zamena , ama da ne ima i drugi gomna so se matat a ne znaeme ...
Финансиска е причината за целата модернизација. Гледаат да можат само плата да ни даваат,тоа им е приоритет. Се касни со исплата на терени,и тоа со месеци.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
BoyfromKavadarci and gol_den_phantom69 like this post
BoyfromKavadarci
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 25/9/2023, 06:22
Na toa i mislev , djabe se site falbi i uste sto ne koga realnosta e sosema poinakva , jas odamna go kazav toa deka nie kako prvo ne ja odrzuvame vojskata toa sto e moralno kako plati i toe stvari , a kamoli da nabavuvame oruzje i neznam uste sto ne ... Znaci osnovnoto nemozime da go pravime a kamoli ''modernizacija'" i pak ideme na toa deka se krstime samo na nekoja donacija deka ne sme sposobni da nabavime nisto , tie plati nemoze da dadat , vojnicitie sami si kupuvaat raboti koj im se potrebni , jasno mi e se toa , samo se ponadevav deka nesto se smenilo ama ocigledno ne e nisto smeneto.
gol_den_phantom69
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 25/9/2023, 09:20
BoyfromKavadarci напиша:
Na toa i mislev , djabe se site falbi i uste sto ne koga realnosta e sosema poinakva , jas odamna go kazav toa deka nie kako prvo ne ja odrzuvame vojskata toa sto e moralno kako plati i toe stvari , a kamoli da nabavuvame oruzje i neznam uste sto ne ... Znaci osnovnoto nemozime da go pravime a kamoli ''modernizacija'" i pak ideme na toa deka se krstime samo na nekoja donacija deka ne sme sposobni da nabavime nisto , tie plati nemoze da dadat , vojnicitie sami si kupuvaat raboti koj im se potrebni , jasno mi e se toa , samo se ponadevav deka nesto se smenilo ama ocigledno ne e nisto smeneto.
Se dodeka nasiot budzet iako e golem se krade nema nisto da imame i se ke bide donacii..
РИС
Број на мислења : 2556
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 25/9/2023, 10:20
Норвешкиот министер за одбрана денес во посета на Македонија , да видиме дали ќе се оствари донацијата .
BoyfromKavadarci
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 25/9/2023, 11:06
Vo red e toa ama zosto se istracaa da nabavuvaat tolku skapi oklopni vozila ? Sto ocekuvaa ne razmislia deka toa skapo ke kosta , zosto ne nabavia drug model da ne nema slucajno ? Morasd li da bide strajker ? E sega kukame nema pari e ke nema , ama za zal kako svirnat taka igrame toa kazi mi go , a toa so se krade ne e ni za zboruvanje.
gol_den_phantom69
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 25/9/2023, 12:12
РИС напиша:
Норвешкиот министер за одбрана денес во посета на Македонија , да видиме дали ќе се оствари донацијата .
Nad 70vozila ke bidat oklopno borbeni vozila i transportni t.e kamioni
Sponsored content
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)