Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Снајперско вооружување и снајперизам

Go down 
+24
mojsejko
Pavle Dimovski
Goran Apostoloski
Legija91
Mrshajnoski
ljubisa
Zajcef
Phalanx
bobi t
ZaMakedonija
Goust
Iko
beowulf
filip555
Зоран
Генерал
Wolf
Alvar
SIG
Momak od Gjorce
Волчко
Profesionalec
Makedon
AlexGreat
28 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20 ... 59 ... 100  Next
АвторПорака
Alvar

Alvar

Број на мислења : 11102

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty25/5/2012, 23:49

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 EDrYd

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 BqGcu

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 ZQyu2

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Ospma
Вратете се на почетокот Go down
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty26/5/2012, 17:30

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 D8XbY
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty26/5/2012, 19:00

Последнава е Уфффф, ја посакувам за по дома!
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty26/5/2012, 19:19

Ако, ти земи ја таа... ја ќе ја земам Parker-Hale M82-ката (C3A1) од погоре. Smile
Само ја ќе идам по диви кози со неа... не ја чувам за по дома. Wink
Зоран

Зоран

Број на мислења : 3805

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty26/5/2012, 19:35

Alvar напиша:
Ако, ти земи ја таа... ја ќе ја земам Parker-Hale M82-ката (C3A1) од погоре. Smile
Само ја ќе идам по диви кози со неа... не ја чувам за по дома. Wink
Ке дојдам на лов не сум кукно кутре.
http://www.snipercentral.com/c3a1.htm
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty27/5/2012, 00:59

M-110 односно SR-25 за мене е врв!
Profesionalec

Profesionalec

Број на мислења : 149

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty7/6/2012, 00:45

ПРАВИЛА НА ДВИЖЕЊЕ:

Во движење, снајперскиот тим мора трајно да ги запамти следните правила:

а) Секогаш претпостави дека полето на движење е под непријателски надзор.

б) Движи се бавно. Снајперското движење се мери во сантиметри.

в) Немој да предизвикуваш тресење на трева, грмушки или дрва триејќи се од нив.

г) Планирај го секое движење и движи се во сегментот на рутата на време.

д) Застани, погледни и наслушувај често.

ѓ) Движи се при вознемирувачки звуци како што се огнени истрели, експлозии, бомбардирања, ветер или било што што би можело да го одврати вниманието на наперијателот или да го прикрие движењето на тимот.

ИНДИВИДУАЛНИ ТЕХНИКИ НА ДВИЖЕЊЕ:

Индивидуалните техники на движење кои ги користат снајперските тимови се смислени така да им овозможат движење без да бидат откриени. Овие техники се снајперско ниско ползење, средно ползење, високо ползење, рака и колено ползење и одење, како што е прикажано на сликите :

а) Снајперско ниско ползење :
Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Sniper%20PDF%20Bild%203
Оваа техника се користи кога сокривањето е многу ограничено, кога е во близина на непријателот или кога се бара позиција за дејствување.

б) Средно ползење :
Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Sniper%20PDF%20Bild%204
Ваквото движење се користи кога движењето е ограничено а тимот мора да се движи побрзо од ниското ползење. Средното ползење е слично на ниското ползење кај пешадијците.

в) Високо ползење :
Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Sniper%20PDF%20Bild%205
Високото ползење се користи кога сокривањето е ограничено но доволно да му дозволи на снајперистот да го подигне телото од земјината подлога. Ова движење е слично и кај пешадијците.

г) Рака и колено ползење :
Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Sniper%20PDF%20Bild%206
Ваквото ползење се користи кога сокривањата се возможни а снајперскиот тим мора да се движи побрзо отколку кај средното ползење.

д) Движењето се користи кога заклонот е добар, непријателот не е во близина, а дозволена е брзина.

ДВИЖЕЊЕ И НАВИГАЦИЈА НА СНАЈПЕРСКИОТ ТИМ

Поради недостаток на персонал и огнена моќ, снајперскиот тим неможе да си дозволи себеси да биде откриен од страна на непријателот ниту пак да може успешно да му се спротивстави во блиска борба.

Кога тоа е возможно, снајперскиот тим би требало да биде во склоп на елементите на сигурност (вод или чета). Елементот на сигурност му овозможува на тимот да дојде до оперативната зона побрзо и посигурно отколку да оди сам. Плус, елементот на сигурност му овозможува на тимот додатна огнена поддршка во случај да биде откриен.

Снајперистите ги користат следните инструкции кога се во склоп на елементите на сигурност :

а) Снајперскиот тим е под команда на лидерот на елементот на сигурност се додека е во негов состав.

б) Снајперскиот тим секогаш се појавува како целосен дел од тој вод/чета.

в) Снајперскиот тим носи иста униформа и обележја како и елементот со кој патува.

г) Снајперскиот тим се држи до одговарачките претпоставки и позиции во сите формации.

д) Снајперската пушка се носи во линија и во близина на телото, сокривајќи ја нејзината надворешност и должината на цевката.

е) Сета опрема која е единствена за снајперистот се сокрива од другите ( оптика, камуфлажни одела, и се што е врзано за нивната опрема).

Еднаш кога ќе се влезе во зоната каде што се врши дејство, снајперскиот тим се одвојува од елементот на сигурност и дејствува сам.

Два примери кои се следад кога снајперскиот тим е одвоен се следните :

1) Елементот на сигурност му обезбедува сигурност се додека тимот се припрема да тргне во дејство.

- Тимот облекува камуфлажно одело и се камуфлира себеси и опремата (ако мисијата така налага).
- Тимот ја проверува сета опрема и ја сокрива сета непотребна опрема ( ако мисијата така налага).
- Кога тимот е спремен, продолжува кон сокривачката позиција, а елементот на сигурност се одвојува и заминува од зоната на дејствување на тимот.
- Кога елементот на сигурност ќе се одвои, тимот чека на позиција онолку колку што треба за да се увери дека ни самиот тим, ниту елементот на сигурност не е откриен и загрозен. Тогаш, тимот се префрлува на позицијата од која ќе дејствува.

2) Елементот на сигурност раководи со краток сигурносен застој на границата на раздвојување. Снајперскиот тим застанува, утврдува дека има добра достапна сокривеност и се запознава со локацијата. Елементот на сигурност тогаш продолжува понатака оставајќи го снајперскиот тим зад себе. Снајперскиот тим останува на позиција додека елементот на сигурност не се повлече од областа. Тогаш, тимот се самоорганизира по задачите на мисијата и продолжува до својата позиција од која ќе ја изврши својата задача.

Кога се бира правецот на движење, снајперскиот тим мора да ги знае погодностите и мааните на тој правец односно траса.

Следните патокази треба да се употребат при избор на рута:

1) Да се избегнат познатите непријателски позиции и препреки.

2) Да се побара терен кој нуди најдобар заклон и можност за сокривање.

3) Да се искористи предноста на тешките терени ( мочуришта, густи шуми итн. )

4) Да не се користат патишта, трагови од возила или места каде што водат нечии стапки.

5) Да се избегнуваат изградени или населени области.

6) Да се избегнуваат области со висока активност на непријателските сили.

Кога снајперскиот тим е во движење, секогаш мора да се води со претпоставката дека теренот е под непријателски надзор. Поради ова и поради големината на тимот, и огнената моќ која ја има, тимот користи исклучиво тип на формација која е карактеристична за снајперисти.

Карактеристики на формациите карактеристички за снајперисти се следните :

1) Набљудувачот е на чело, а снајперот го прати.

2) Секторот на сигурност на набљудувачот е од 3 часот до 9 часот ( од десно на лево ), додека секторот на сигурност на снајперот е од 9 часот до 3 часот.

3) Визуелен контакт мора да се одржи дури и кога тимот се наоѓа во лежечка положба.

4) Растојанието помеѓу двата члена на тимот не треба да биде повеќе од 20 метри.

5) Лидерот на тимот ја одредува техниката на движење и рутата која се користи.

6) Лидерот на тимот го одредува збирното место.

Снајперскиот тим никогаш несмее да влегува во отворена борба со непријателот. Тимот мора да ги увежбава акциите и постапките додека не им станат рутина и не постанат нивна природна и моментална рекација во случај да дојде до неочекуван контакт со непријателот.

-----------------

СЛЕДИ : КОНТАКТ СО НЕПРИЈАТЕЛОТ

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty7/6/2012, 16:19

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 JM8d0

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 ZW1ef

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 GCFsv
Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty7/6/2012, 16:20

Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 92Neb
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty7/6/2012, 18:24

Јаки машини, кој се типциве?
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Снајперско вооружување и снајперизам   Снајперско вооружување и снајперизам - Page 19 Empty

Снајперско вооружување и снајперизам
Вратете се на почетокот 
Страна 19 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20 ... 59 ... 100  Next
 Similar topics
-
» Снајперско вооружување и снајперизам
» Морнаричко Вооружување
» Воздухопловно вооружување
» Средства за физичка заштита - (панцири,тактички елеци,шлемови...)
» Иранско воздухопловно вооружување