Дечки дај бе некој поупатен овде кажете шо униформи се овие шо ги носат полицајците од денешното апсење во врска со акцијата "Арсенал" (напнав можи ама шо да прам на темата во АРМ не одговара никој)
Генерал кажа дека тоа се полицајци од гранична прераспоредени во полициските станици и дека во недостаток на униформа ја носат таа од гранична,но не знам колку е нормално сите на клипов да се од гранична...
Цане
Број на мислења : 87
Предмет: Re: МВР - новости 21/10/2014, 23:57
Не бе сите оние од клипот не ми се верува да се од гранична. Не знам, можи па тие се постручните нека кажат. За тоа со граничната го видов постот и знам за кој велиш и јас имам видено такви.
JKD
Број на мислења : 3140
Предмет: Re: МВР - новости 25/10/2014, 15:12
Не знам за русиве и не ме интересира,но дали кај нас полицаецот има право вака да го неутрализира противникот со добра комбинација на удари ? се гледа дека овој прв го нападна,би требало и би било лудо да НЕ СМЕЕ,но сепак кај нас се е можно.На страна дека сите знаеме дека тепаат,ме интересира дали има легитимно право да врати на ударите како знае( у случајов баткава ептен добро се снајде)
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: МВР - новости 25/10/2014, 16:00
Ако знае, сигурно дека смее ако е нападнат. Но кај нас 99% незнаат и затоа имаме наслове „го опцул полицаецот и му удрил две шлаканици„ и сл.
JKD
Предмет: Re: МВР - новости 25/10/2014, 16:04
Па добро тоа мислев,дали СМЕЕ,друга е работата дали знаат,а повеќето не знаат,зборам за обичната односно униформираната полиција.Ради тоа треба големи реформи во тој дел,но тоа е.
Гостин Гостин
Предмет: Re: МВР - новости 25/10/2014, 17:49
Стварно, во Русија Система, во Израел Крав Мага, кај нас незнам зашто ги чуваат вештините за специјалните единици... Еден пријател што отслужи воен рок, го прашувам што ве учеа од боречки вештини? Он ми одговори дека немало време за тоа. Јас како што разбрав 1 месец е обука 2 се стражарење, неможам да сфатам...
JKD
Предмет: Re: МВР - новости 25/10/2014, 21:01
И што демек они само тоа го употребуваат ? си гледал ли руска система ? ништо од ова што го направи момаков го нема во руска система,таму е се повеќе на удари со слободен пат на ударот и слободно движење на телото,да не е круто.Доволно е да им воведат таи бокс во комбинација со бџџ,самоодбрана од нож,ескрима,оружје.Барем основни елементи,ништо научно и филозофски.
Smrtnikot
Број на мислења : 1272
Предмет: Re: МВР - новости 26/10/2014, 13:21
Frogfoot напиша:
Ако знае, сигурно дека смее ако е нападнат. Но кај нас 99% незнаат и затоа имаме наслове „го опцул полицаецот и му удрил две шлаканици„ и сл.
Најверојатно подобро им е да изедат шлаканица и потоа против напаѓачот да му поднесат кривична пријава за напад на овластено службено лице и спречување на службено лице во вршење на должноста и нормално после тоа лицето да изеде по некој шамар или пендрак у пределот на бубрезите, отколку да го претепаат и после тоа да се влечкаат по судови. Патем според законот полицискиот службеник смее да употреби онолку сила колку што е доволно да се совлада напаѓачот, според принципот на сразмерност. Што се однесува на насловите по порталите и дневните весници, мислам дека сето тоа е само пропаганда со цел да се прикаже дека полицијата во РМ речиси не употребува физичка сила и секогаш делува превентивно, особено после случаите со единицата "Алфа" кои излегоа во јавноста пред некоја година.
______________________ "Through discipline comes freedom"