| Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) | |
|
+18Trifun.L Macedonian Knight ESN Motorola Macedonian09 Birac MISFIT leopard momo BoyfromKavadarci debarska SIG РИС Зоран Smrtnikot Alvar JKD Momak od Gjorce 22 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 17/11/2018, 14:53 | |
| Евентуално може истиот рок да се скрати по влезот во НАТО, доколку сојузниците (пред и се САД) се смилуваат и донираат дел од потребната опрема. Бидејќи нас, реално, толку не бива. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 17/11/2018, 17:09 | |
| Има нешто на старо да се нуди од оклопни транспортери ? | |
|
| |
MISFIT
Број на мислења : 281
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 17/11/2018, 20:01 | |
| Ако има донации што и да е ќе биде во пустинскс варијанта за да имаат корист. За наши простори само ќе се снаоѓаме(шаторски крила ќе им фрлиме од горе н истите ако нема набавки). Меѓутоа треба да се обнови од корен логистиката. Војската треба да е најадена и напиена за да работи а не да се купуваат шишиња вода од маркети за пиење. Една аналогија: Во Формула еден за добра трка треба да му се обезбеди се на возачот за да може да се сконцентрира и за вози како што е научен. Замислете Шумахер да требало сам да си менува гуми на пит-стоп, а само рачна дигалка има, а уморен е пошто два дена пред тоа ја завршувал работата на мајсторите пошто они имале папирологија за решавање. Е ова ни е Армијата. Од корен треба да се промени системот,не е само да се направи набавка, тоа е најлесно... ______________________ To us and those like us, damn few.
| |
|
| |
Motorola
Број на мислења : 64
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 17/11/2018, 21:48 | |
| - MISFIT напиша:
- Ако има донации што и да е ќе биде во пустинскс варијанта за да имаат корист. За наши простори само ќе се снаоѓаме(шаторски крила ќе им фрлиме од горе н истите ако нема набавки). Меѓутоа треба да се обнови од корен логистиката. Војската треба да е најадена и напиена за да работи а не да се купуваат шишиња вода од маркети за пиење.
Една аналогија: Во Формула еден за добра трка треба да му се обезбеди се на возачот за да може да се сконцентрира и за вози како што е научен. Замислете Шумахер да требало сам да си менува гуми на пит-стоп, а само рачна дигалка има, а уморен е пошто два дена пред тоа ја завршувал работата на мајсторите пошто они имале папирологија за решавање. Е ова ни е Армијата. Од корен треба да се промени системот,не е само да се направи набавка, тоа е најлесно... Sam da probav da go napishev ova nemashe da izleze kako shto go imash ti napishano potpolno se soglasuvam so tebe Plus bilo koja donacija na sad ke bide naplatena 5 pati preku nivnite servisni centri i rezervni delovi koj se so astronimski ceni.... plus sad kako strateshki partner go gleda kosovo i albanija a ne makidonija shto e evidentno so opremata koj im se prefrla na niv od helikopteri pa se do oklopni vozila i tenkovi. Vo bliza idnina dokolku srbija ne izreagira kako shto i izrael , albanija i kosovo ke bidat edni od naj opremenite vojski vo regionot Iskluchuvaja grcija | |
|
| |
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 18/11/2018, 14:23 | |
| Оклопни возила да (само на Албанија), но тенкови и хеликоптери САД им немаат донирано ниту на едните ниту на другите. Германија и има дадено на Албанија одредена количина (ми се чини 8 комада) на лесни дво-моторни Bo-105 хеликоптери... откако истите ние претходно ги одбивме. Италија им донираше 8 хеликоптери... 3 комада Agusta AB-205 (UH-1) и 5 комада лесни Bell 206. Останатите современи хеликоптери си ги купија сами, Eurocopter AS532 Cougar комада 4, и Eurocopter EC145 комада 2. Косово сега за сега нема воздухоплови.... било воени било полициски. P.S. Инаку она што го пиша MISFIT стои, јебеш војска која е гладна и боса. Запустувањето на воено-безбедносните структури се одвива речиси систематски веќе 20-ситина години, а засилено од 2001-ва наваму. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Motorola
Број на мислења : 64
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 18/11/2018, 14:40 | |
| Kosovo ima svoi s 60 helikopteri i americki transporteri zatoa i ajrodromot im je proshiren so bunjeri za avioni/bespilotni letala i novi helio dromi ke se izlazes ako mishlish deka ne im prefrlaat oprema pod masa za da ne se pravi mnogu galama. https://goo.gl/maps/zWAuJw4hG9xShto mislish shto ke pravat so setaa taa oprema vo bonstil ne im se isplaka da ja vratat nazad ke ja dadat na lokalnite vlasti vo prishtina za nivnata nova kosovska vojska planot e celata baza da se reducira do observaciona tochka. Sent from Topic'it App | |
|
| |
momo
Број на мислења : 108
| Предмет: Modernizacija na ARM 19/11/2018, 17:06 | |
| Po nekoe nepišano pravilo,SAD,na zemjata kandidat so samoto glasanje vo nivniot Senat,odobruvaat i značajna suma kako voena pomoš,nekade 80 mil$,pa da se krstime i nadevame deka nema da ne zaboravat Vtor moment,kako što mislam,edeka vonašite nabavki da nabavuvame ona što nemožeme da dobieme od niv,no i da gledame našite nabavki da bidat komplementarni so donaciite. Mislam kako OT najmnogu bi ni odgovaral Strajker bidejki ima bezbroj varijanti i e dokažan na terenite širom svetot Osven toa,treba da se kloncentrirame na nabavka na PT i PVO sredstva,bidejki vo toa sme najtenki Što se odnesuva do helikopterite,negde slušnav deka ova e posledna generrsalka i prodolžuvanje na resursot za nekolku godini,što znači deka se razmisluva za soodvetna zamena,što e vo red bidejki treba da fatiš red za isporaka za nekoj dobar VERTOLET | |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 19/11/2018, 17:13 | |
| Oпремувањето на една држава или регион колку е добро толку е и лошо | |
|
| |
momo
Број на мислења : 108
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 19/11/2018, 17:22 | |
| - Momak od Gjorce напиша:
- Oпремувањето на една држава или регион колку е добро толку е и лошо
Se složuvam 100% bidejki nabavka na oružje e vo najgolem slučaj čisto frlanje narodni pari,a koga ke počneš-nema kraj na nabavkite.Mnogu e lošo ako kako reghion se vklučime vo tn, trka vo vooružuvanje,bidejki kako sme siromaški,ušte toa ni fali Mislam deka nas ni e potrben minimumot vo opremuvanje za da ARM može da deluva kako vojna organizacija | |
|
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 19/11/2018, 17:35 | |
| Не сум прочитал некаде дека САД донирале СТРАЈКЕРИ , можеш да ми кажеш на која земја донирале ? | |
|
| |
Sponsored content
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) | |
| |
|
| |
| Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) | |
|