Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 18/12/2014, 13:02
Види, без разлика на твоето и мое мислење, геј популацијата постои. Значи да не се правиме слепи при очи. Тие се тука...меѓу нас, можеби се наши другари, роднини... може дури и нашите деца да бидат дел од нив. Тоа не е болест, со тоа се раѓаш, хормоните си го прават своето. Не сум стручен да зборувам за тоа но имам некои општи познавања.
Ја почитувам сечија слобода се до оној момент кога тој/тие не ја загрозуваат мојата слобода.
И мене ме иритира тоа што ми шетаат под прозор со знамињата... но ајде барем пробај малку да ги разбереш. Нека се во заедница која ќе се вика поинаку од бракот, во Хрватска тоа е „граѓанска заедница„ мислам, не сум сигурен... Единствено кон што се противам е посвојувањето деца од нивна страна.
И друга работа, не можеш да кажеш дека општеството нема корист. Кој е општеството? Општеството има од тебе корист? Каква корист гледаш пред себе кога велиш на корист за општеството?
JKD
Број на мислења : 3140
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 18/12/2014, 13:42
Основната корист за општеството е продукцијата.За тоа и сме створени,за тоа има маж+жена=потомство=живот.
Значи и парализата не е болест ? ниту децата монголчиња не се болни ? тоа Е ПОРЕМЕТУВАЊЕ и е БОЛЕСТ а болеста треба да се ЛЕЧИ а не да се легализира.За децата апсолутно се слагаме,но они се борат и за тоа,пошто која би била целта на бракот нивни ако не смеат да имаат деца ? само да се каже дека маж ми е ? не,туку тоа се СЕКТИ,сакаат да го пореметат нормалното функционирање.Јас еве не сакам детето да ми гледа двајца мажи како се држат за рака и се лапаат во парк,исто ко што нејќам да гледа наркоман како се боде во вена во парк.Тоа не го сакаат и 95% од луѓето.Зошто тогаш мнозината да трпи поради тие 5% ? По таа логика нека се соберат и сите наркомани и нека бараат легализација на дрогата,и нека бараат да смеат кај сакаат да се боцкаат.
Нека прави дома кој што сака,негов проблем.Ама нека не напиња со тоа дека е загрозен и ред други работи,мене некој да ми каже дека е педер ќе му речам ок твое право,ама кога гледам како се шетаат по улици,свират,пуштаат некои ненормални песни,играат,провоцираат,ми иде да им влезам и да ги отворам од тепање.И тоа не е случајно,туку намерно го прават тоа,не се до толку глупави.Башка тоа е еден мал дел,од кој само 20% се педери и лезбејки,останато се опозиција,и ред други ненормални друштва и организации кои демек се борат за правата а уствари само лапаат пари од странски фондови.
Гостин Гостин
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 18/12/2014, 16:05
Поврзано со предлогот за нов грб четврток, 18.12.2014 година
Албанија го ковала лавот на монети уште пред 90 години
Грбовите на албанските феудалци не биле најчестите обележја на кои се поставувал мотивот со лавот, туку тој вооваа држава се наоѓал дури на металните монети на националната парична единица леки во триесеттите години на минатиот век.
Тогаш, поточно во 1926 и 1927 година, во периодот во кој ова држава има републиканско уредување, била донесена одлука и почнале да се коват метални пари, при што на едната страна биле ставени разни форми на лавови или сцени поврзани со нив. Мотивот на лавот тогаш се појавил во разни форми на реверсот, односно на опачината на монетите - како лавовска глава, приказ на лав што оди, с` до композицијата на борбата на митски јунак со лав.
Лав опкружен со дабови лисја
Така, први од ковачницата на пари излегле монетите со вредност од четврт лек на која централно е прикажан лав кој оди, а под него ја пишува годината на ковање - 1926. Над лавот со големи латински букви пишува SHQIPNI. На аверсот, односно, на предната страна, е напишана вредноста на монетата во форма 1/4 и извиено дабово гранче.
Во серијата била изработена и монета од 5 леки на чиј аверс пишува 5QINDAR LEKU, а под нив се изгравирани испреплетени дабови лисја. Интересно е што денес оние што сакаат да ја поседуваат таквата монета може да ја купат по цена од 385 долари. На реверсот на монетата, која била искована со вредност од половина лек (1/2), повторно е претставена цела фигура на лав. Во овој случај претставен е митскиот јунак Херкулес, кој се бори со немејскиот лав, а на предната страна бил претставен двоглав орел над кој се исковани буквите SHQIPNI, а под него годината - 1926
Јас стварно не те разбирам, како можеш да кажеш дека Монголците се болни?! по што виде дека се болни? и како не разбираш дека педер не стануваш, педер се раѓаш! Начинот на живот ќе ти одреди во колкав степен ти тоа ќе го потискуваш или покажуваш.
И дај немој со муабетите дека тие биле секти, аман! Зошто би сакале да го пореметат „нормалното функционирање„ ? Сакаат сите да не попедерчат? Еве дали знаеш дека во антиката, Рим, Грција педерлукот бил најнормална појава? Значи скроз било ОК да најдеш некој да те исплеска по газето, или ти него... прочитај малку и види некој документарец на таа тема, нема да ти шкоди.
Значи се е до перцепцијата на луѓето, и до моменталниот став на мнозинството. Што правиме за 50 години ако педерлукот биде исто така најнормална појава?
Еве ме интересира, како ти би постапувал доколку твојот син ти каже дека е педер и има дечко?
JKD
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 18/12/2014, 20:03
Не ми значи ништо што напишала некоја си 10 реда реченици.
Сакав да кажам дека тие што се родиле со некаков хендикеп,ГО ЛЕЧАТ,а не бараат некакви си права кои и ги имаат.
Ако син ми каже дека е педер,ќе се откажам од него.За да станеш педер,треба да имаш ненормално детство,или да ја наследиш таа болест.
За тоа дека се плескале по гзови во античкиот период знам,но прошло тоа време.Некогаш се шетале и голи луѓето,зошто сега не се шеташ ти гол ?
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 18/12/2014, 23:21
Абе види, ако ти отфрлаш нешто што е научно докажано тогаш нема што да се дискутира повеќе. Се си кажал.
Значи ако се родиш „поинаков„ тогаш нема што да лечиш, живееш со тоа. Што ако за 10 години се случи радикален пресврт во обичаите и е најнормално да си педер. Ти што не си тогаш ќе почнеш да се лечиш?
И би било добро да пратиш едно писмо до Светската здравствена организација каде што ќе им обзнаниш дека педерлукот е наследна болест и дека причина е ненормално детство. Што е за тебе ненормално детство? дефинирај прво па потоа кажувај.
И нема тука прошло тоа време... можеби пак ќе дојде кога ќе имаш син. Несакам да те навредам, но доста си „зелен„ за вакви муабети...
JKD
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 18/12/2014, 23:34
Ок тогаш ти верувај на тоа и утре синот терај го да ти биде педер,и маж да ти донесе у куќа,а ќерката жена.Чим е ОК за тебе и чим си либерален тип и зрел.
10 пати повеќе луѓе кажуваат и мислат дека тоа е НЕНОРМАЛНО,дај ми сигурен извор за тоа што го збориш а не некоја утепана од Господ што пишала на порталче во 3 реченици,па да донесуваш заклучок од тоа,така ти испаѓаш не зрел.
ти препорачувам да го изгледаш филмот,па ќе сфатиш што мислам под ненормално дество.
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 19/12/2014, 01:07
Како прво, еве еден од мене добронамерен совет кон тебе за во иднина. Секогаш и секаде кога ќе дебатираш со некој, служи се со аргументи, а не шпекулации! Тоа што јас го постирав е во суштина став на Светската здравствена организација, не е мој или нејзин став.
И на тој ФАКТ, може да се спротивстават не 10, туку 1000 пати повеќе луѓе, џабе им е ако немаат аргумент.
Значи не е докажано дека хомосексуалноста е болест, ама е докажано дека не е!
Тоа што за тебе е ненормално, за некој е најнормално. Тоа зависи од средината кај што живееш. Имаш обичајни и правни норми. Ако некој ги прекршува овие првиве, единствена санкција му е од општеството, додека ако ги прекршиш вториве имаш работа со државата. Е сега, колку јас што знам, педерлукот не е НЕНОРМАЛЕН во таа смисла да државата го санкционира. Во минатата држава во еден период тоа било така. Значи се е до моментот...ако денес нешто е такво какво што е, не значи дека утре ке биде.
И да... никој нема да ме праша, ниту мене, а Бога ми, ниту пак тебе дали детето ќе ни биде педер. Значи може да е и твоето... и баш би сакал да видам, од кога ќе ти се роди, дали ќе го откажеш поради тоа.
JKD
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 19/12/2014, 04:09
Јас ти кажав,дај ми баш од таа СЗО веродостоен факт,а не од некоја си наша wanna be новинарка.Да не си педер ти па што волку се потресуваш ?
И добро,ако се деси ќе видиш во весник,ама јас баш сакам да видам како ќе му купуваш невеста на мажот,ова де жената,и како ќе играш оро пред комшиите,и како ќе ги каниш на свадба роднините..ве поканувам на свадба кај Перо и Трпе,и во заграда Перо е невестата ?
И не реков да се забранат,не ни можеш да ги забраниш,бегаш од тема во тема.Само реков дека тоа што сакаат да си го прават,нека си го прават дома и нека не замараат останата 96% популација.
И дај некој факт еве ти пошто си зрел,презреан,каде што докажува дека педерлукот не е болест ? или тоа такви организации пуштиле пари на некои лекари за да го кажат ?
Веројатно веруваш и дека и за сида,дрога,птичји грип,свински грип,телечи грип,рибечи,ебола,нема лек и дека природно се створиле.Нормално,СЗО и утрински весник така пишале,мора да е точно.
Зоран
Број на мислења : 3805
Предмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог 19/12/2014, 11:21
Интересен факт психолозите велат дека хомосексуалноста не е болест , а кој ја напишал студијата! А може ако се заземат некој други стручњаци па да докажат . Денес секојден имаш студии дека компирот е добар здрва вкусен, па утре некој друг искоча со контра доказ. Така да ова со дијагнозите ми е како ишкање на грижата на совест.