Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

НАТО (North Atlantic Treaty Organization)

Go down 
+9
Генерал
Зоран
Тачка
ragnad
Momak od Gjorce
SIG
Profesionalec
meth
AlexGreat
13 posters
Отиди на страна : Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next
АвторПорака
AlexGreat

AlexGreat

Број на мислења : 277

НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty
ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty5/12/2011, 15:21

Cestito neka ni e! ziveli

Da se nadevame deka ova ke e dovolno jak argument na sledniot samit i deka Amerika konecno ke ne poddrzi i ke i kaze na Grcija deka navistina preteruva. jupii

Ali isto taka treba da naglasime deka sudov nikogo ne obvrzuva da se drzi do presudata,samo dava svoe mislenje ,odnosno presuda bez realna mokj. Iako vo pogolem del presudite od sudov se ispocituvani samo vo 2 slucai SAD gi prekrsil .. ali toa e vekje druga prica Very Happy

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty6/12/2011, 20:58

Macedonia Savours World Court Victory Over Greece

The International Court of Justice, ICJ, in The Hague on Monday found Greece guilty of breaching the UN 1995 deal with Macedonia by blocking the country's membership of NATO in 2008.

The president of the court, Judge Hisashi Ovada, said the judges had ruled by 15 votes to one "that the Hellenic Republic, by objecting to the admission of the Former Yugoslav Republic of Macedonia to NATO, has breached its obligation under Article 11, paragraph 1, of the Interim Accord of 13 September 1995”.

The court found that Greece had failed to prove that in 2008 it had acted “in response” to a previous Macedonian breach of the same accord.

However, the court did not uphold Macedonia’s request and order Greece to restrain from blocking its smaller neighbour from joining International organizations in future.

In November, 2008, Macedonia instituted proceedings against Greece before the World Court for what it described as “a flagrant violation of [Greece’s] obligations under Article 11” of the 1995 UN brokered bilateral Interim Accord that regulates relations between the two countries.

In the UN deal Greece undertook not to block Macedonia’s accession to international organization as long as the country used the provisional UN reference, the Former Yugoslav Republic of Macedonia.

During the public hearings in March, Greece insisted that it did not block Macedonia's NATO membership; it was a joint decision of all countries attending the NATO summit in Romania.

The judgment is final, without appeal and is binding on the parties, though the World Court has no tools to enforce its decisions.

But officials in Skopje believe that a positive ruling for Macedonia will have shifted the terms of the argument in Macedonia's favour.

The ICJ case was a direct consequence of the longstanding bilateral dispute between Macedonia and Greece over the former's name.

Greece insists that use of the term "Macedonia" by its neighbour implies a territorial claim to its own northern province of the same name.

Macedonia, on the other hand, sees the demand to change its name as insulting and as an attack on the country's identity.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Еве еден коментар од угледниот The Economist.
Вратете се на почетокот Go down
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty7/12/2011, 11:55

Десковски: Пресудата и забранува на Грција повторно да ја блокира Македонија се додека важи Времената спогодба

Во Домот на културата во Струмица, денеска во 10 часот се одржа комеморација по повод смртта на легендата на македонската народна музика Гоце Арнаудов, а посмртните останки беа изложени во 11 часот во капелата на градските гробишта во Струмица.

- Пресудата на Меѓународниот суд на правдата е од исклучително големо значење во поглед на надворешнополитичката позиција на Македонија првенствено заради тоа што и носи легитимирање на надворешната политика. Под опсервација на МСП на барање на Грција беа под опсервација цела една серија на постапки и политики на нашата држава и сите тие добија афирмација од Меѓународниот суд. Од вчера Македонија ќе има ефектно оружје, средство со кое што ќе ги објасни сите политики кои што Грција на политички план им приговараше и им проаѓаше, вели професорот Десковски.

Колку е тоа ефектно со оглед на тоа дека второто барање на Македонија е одбиено? Што ќе значи тоа дека Грција ќе нема обврска да не не блокира повторно?

- Прашањето се сведува на следното. Вчера ве казнија дека не пропуштивте пешак на пешачки. Дали тоа значи дека затоа што во одлуката за да платите казна не пишува дека од утре не смеете да го направите тоа дека вие навистина можете кога сакате да го направите истото? Значи ако некој утврди дека имате обврска и дека вчера со некое дејствие сте ја прекршиле имплицитно ви кажува дека утре не треба и не смеете да го правите истото. Така што не држи тезата која првенствено околу Грција сега се пробува да се протне дека навистина се утврди прекршување, но тоа не важи за во иднина. Важи забраната за ставање приговор за Македонија предвидена во Времената спогодба до моментот додека важи времената спогодба. Првиот момент кога ќе престане да важи времената спогодба, ќе нема ни забрана, вели Десковски

[You must be registered and logged in to see this link.]
Profesionalec

Profesionalec

Број на мислења : 149

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty7/12/2011, 17:41

Ajde bas da vidime sto ke bide od celava rabota. Da neznaes kogo da veruvas Mad

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty7/12/2011, 18:04

Даниел Сервер

Грција нема ништо да добие од натамошно противење по ова прашање. Само може да загуби. Искрено, во последно време доста загуби.

Вака Даниел Сервер, професор на Катедрата за виши меѓународни студии при универзитетот „Џон Хопкинс“, за Гласот на Америка на македонски јазик ја коментира состојбата по одлуката на Судот во Хаг во корист на Македонија.

- Не сум сигурен дека одлуката ќе има некое далекосежно влијание. Меѓутоа, дури и со изјавата на генералниот секретар дека Македонија може да биде дел од НАТО по решавањето на спорот за името, ми се чини дека би било разумно да се прифати БЈРМ и таа да биде примена што е можно поскоро. Тоа сега би требало да биде заемно прифатливо решение. Судот мошне јасно предочи дека не би сакал да чуе дека Атина ќе ја повтори грешката што веќе ја има направено во 2008 година - вели Сервер. Под насловот „Атино, те молам покажи дека грешам“, Сервер и на блогот Писфеар (њњњ.пеацефаре.нет) ја коментира одлуката на Меѓународниот суд на правдата по жалбата на Македонија против Грција. Тој ја повикува Грција да се издигне над балканските околности, во кои губитокот на една страна е автоматски придобивка за друга и да покаже европска далекосежност со тоа што ќе го деблокира приемот на Македонија во НАТО
ragnad

Број на мислења : 12

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty10/12/2011, 23:09

сите како шо гледам се крстат во НАТО како оче наш, а да ми кажи еден кој придобивки ги очекува од влезот во НАТО.
Momak od Gjorce

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty11/12/2011, 00:11

ragnad напиша:
сите како шо гледам се крстат во НАТО како оче наш, а да ми кажи еден кој придобивки ги очекува од влезот во НАТО.

Многу ке се добие...не само на безбедносен план,туку и на економски,политички...откако влезе Албанија во НАТО инвестициите во оваа држава за само една година се зголемија за повеке од тримилијарди евра,многу компании се решија да инвестираат во Албанија...и со самото влагање во НАТО автомацки сте поблиску до ЕУ...нашата армија ке добие поголем буџет,и од поголемите армии кое ке станат наши сојузници ке добиеме(ке ни донираат) воена опрема кои они ги имаат во резерва или во поголеми количини...односно АРМ ке се трансформира во модерна армија која ке може да одговори на секој предизвик...е сега за тоа ке треба де се иде по Авганистан,Ирак и сл. и ке треба да ги подржуваме во секоја нивна одлука,но беневициите се големи...видете ја Хрвацка на пр. ... Smile
Тачка

Тачка

Број на мислења : 48

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty11/12/2011, 18:25

ragnad напиша:

ragnad , NATO za nas e nuzno zlo, mora da vlezeme ako sakame da ja zastitime drzavava od vnatresna podelba. Problemot so Kosovo kaj nas moze da se preseli samo taka.
ragnad

Број на мислења : 12

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty12/12/2011, 00:09

[/quote]

Многу ке се добие...не само на безбедносен план,туку и на економски,политички...откако влезе Албанија во НАТО инвестициите во оваа држава за само една година се зголемија за повеке од тримилијарди евра,многу компании се решија да инвестираат во Албанија...и со самото влагање во НАТО автомацки сте поблиску до ЕУ...нашата армија ке добие поголем буџет,и од поголемите армии кое ке станат наши сојузници ке добиеме(ке ни донираат) воена опрема кои они ги имаат во резерва или во поголеми количини...односно АРМ ке се трансформира во модерна армија која ке може да одговори на секој предизвик...е сега за тоа ке треба де се иде по Авганистан,Ирак и сл. и ке треба да ги подржуваме во секоја нивна одлука,но беневициите се големи...видете ја Хрвацка на пр. ... Smile [/quote]

инвестициите на Албанија воопшто не се поврзани со НАТО туку со тоа што Албанија има чист и неприватизиран брег и сите гледаат да лапнат парче од тој колач, матни политичари кои лесно се поткупуваат и сл. дека нашата армија ќе добие поголем буџет и тоа се сомневам. тенденција сите овие години е да се крати освен најавата за новата фискална година во која наводно ќе се зголеми ( ќе почекаме и тоа да видиме). а за донациите од поголемите армиии-сојузници, зарем не се сеќаваш на бугарските тенкови? треба да станиме отпад за опремата на другите. да бидеме во загуба само за да ја расходуваме. единствено за кое си во право е дека ќе треба да се оди во туѓите војни по светот и да се жртвоваат наши луѓе за туѓи интереси. можеби сега не ти изгледа страшно,ама ај помисли да почнат наши војници да се враќаат во лимени ковчези. не фала,ни за НАТО, ни за ЕУ.

[/quote]

ragnad , NATO za nas e nuzno zlo, mora da vlezeme ako sakame da ja zastitime drzavava od vnatresna podelba. Problemot so Kosovo kaj nas moze da se preseli samo taka.[/quote]

ете уште една заблуда за НАТО. во никој случај НАТО не е нужно. факт е дека сме опкружени од 3 НАТО земји, и факт е дека од ниедна од тие земји не ни се заканува опасност. Косово е меѓународен протекторат под капа на ЕУ, кој има тенденција за спојување во евроинтеграциите. единствена опасност која постои за Македонија е таа од внатре, а таа опасност може да се елиминира само со економски просперитет. а за таква опасност НАТО не гарантира никаква подршка ниту гаранција. основното правило на НАТО е дека сите земји членки се вклучуваат во одбрана на нападнатата членка ама од НАДВОР. следна голема работа кои сите ја забораваат или не ја знаат е дека со самиот влез на НАТО треба државата членка да дели годишни финансии од својот буџет за доброто на НАТО. значи ако досега ни даваа пари за реформи, после приемот нема да видиме ни денар,напротив ќе треба скапо да плаќаме за таа „привилегија“
AlexGreat

AlexGreat

Број на мислења : 277

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty12/12/2011, 09:08

ragnad vidi vaka. Tocno e deka sme opkruzeni so 3 NATO zemji , no nikoj ne i brani utre na Grcija vo ON da predlozi voena vozdusna kampanja nad Makedonija, hipoteticki zboruvam , i pri toa dovolen broj na zemji da ja poddrzat, prvi Francija i sl.Znaci vo NATO se komsiite i nie sme sigurni. Zosto taka mislis? Podobro bidi i ti tamu pa svirkaj si. Deka kje bide poloso od sto e,ne e tocno,moze da bide samo podobro. Kje odvojuvame da, ali zatoa i investiciite ke se pogolemi. Koga nekoja korporacija saka da investira nekade golem plus ke e koga ke vidi deka sme vo NATO , barem za sigurnosta nemora da se sekira, tuka se i drugi benefiti, se e vo plus.

NATO e voeno-politicki sojuz, a znaj deka Kosovo kje se deli verovatno, pa ne se cudi ako izgubeniot del Albancite probaat da go nadomestat so del od Zapadna Makedonija, e togas kaj ke se pikame, a vaka vo NATO ne ke mozat toa da go ostvarat.

ПишувањеПредмет: Re: НАТО (North Atlantic Treaty Organization)   НАТО (North Atlantic Treaty Organization) - Page 2 Empty

НАТО (North Atlantic Treaty Organization)
Вратете се на почетокот 
Страна 2 of 12Отиди на страна : Previous  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» The North Face
» НАТО морнарица
» НАТО Авијација
» НАТО-во бомбардирање на СР Југославија
» НАТО членки и Сојузнички сили