Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Воени говори и мисли

Go down 
+2
SIG
Генерал
6 posters
Отиди на страна : 1, 2  Next
АвторПорака
Генерал

Генерал

Број на мислења : 2343

Воени говори и мисли Empty
ПишувањеПредмет: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty28/12/2012, 20:22

Мислам дека низ историјата може да пронајдеме безброј мудри мисли кои може да ги примениме во нашите животи.

Генерал

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty28/12/2012, 20:23

И да не отворам нова тема, споделете некоја војничка новогодишна честитка Very Happy

Генерал

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty22/4/2013, 10:59

Морална приказна: Кој го пакува твојот падобран?

Чарлс Пламб беше воен пилот на американската поморска воена академија. Леташе во виетнамската војна со огромен борбен авион. По 75 борбени мисии, неговиот авион беше соборен од проектил „земја - воздух”.

За среќа успеа навреме да се катапултира и да го отвори својот падобран, но слета на непријателско тло. Веднаш беше фатен и помина цели 6 години во комунистички виетнамски затвор.

За него тоа беше тешко и искушувачко искуство, но тој му беше благодарен на Бога што сепак го преживеа падот на авионот. Затоа откако излезе почна да држи предавања за она што го научил како животна лекција од тоа искуство. Тоа го правеше сиот живот.

Еден ден, додека Пламб и неговата сопруга седеа во ресторан, им пријде еден човек и му се обрати:

„Ти си Пламб. Беше пилот и леташе со воен авион во виетнамската мисија и твојот авион беше соборен.”

„Како го знаеш тоа? Кој си ти?” – го запраша Пламб.

„Јас ти го пакував твојот личен падобран пред секоја мисија. Се трудев сè да биде во најдобар ред ако ти затреба!” – му одговори непознатиот.

Пламб се сепна и изненади, а измешани чувства поминаа низ него.

„Се надевам дека се отвори на време” – почна да се шегува човекот, забележувајќи дека Пламб не се чувствува пријатно.

„Се разбира дека се отвори. Впрочем, јас не би бил овде денес ако не се отвореше” – прозборе Пламб, при тоа чувствувајќи се виновен што дури сега го сфати тоа.

Пламб не заспа таа вечер. Го замислуваше непознатиот човек како би изгледал во воена униформа, се прашуваше колку пати го видел и одминал без да го поздрави, зошто нели тој беше воен пилот, управувач со моќна борбена машина, а кутриот човек беше само обичен морнар.

Пламб ги замисли сите часови кои морнарот ги поминал на платформата, пакувајќи падобрани, следејќи ги комплицираните упатства за секој од нив и на тој начин држејќи ги во раце судбините на пилотите.

Денес на своето предавање Пламб застана пред публиката и им постави прашање:

Кој го пакува вашиот падобран?

Секој од нас има некој кој се грижи за него и го прави подобра личност, поуспешен човек на дневно ниво. Проблемот е во тоа што најчесто таквите луѓе ги земаме здраво за готово и сметаме дека тие по дефиниција треба тоа да го прават за нас и најчесто ги занемаруваме.

Но, внимавајте! На секој од вас ќе му треба падобран кога ќе биде соборен на непријателска територија. Токму во тешките моменти ќе се сетиме на оние кои во животот ни го пакувале нашиот физички падобран, се грижеле сè да биде во ред со нашиот ментален падобран, да не биде оштетен нашиот емоционален падобран, да не го заборавиме нашиот духовен падобран.

Затоа препознајте ги луѓето кои ја имаат улогата на морнарот во вашиот живот и немојте да ги користите како скалило за вашиот успех. Во сечиј живот постојат бури и падови, па ќе има и во вашиот. Немојте да дозволите да ги изгубите луѓето кои се грижат за вас, зашто баш тогаш ќе нема кој да го спакува вашиот падобран за вие да слетате безбедно на тлото на животот.

[You must be registered and logged in to see this link.]

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty22/4/2013, 12:58

aplauz
Вратете се на почетокот Go down
Stamenov

Stamenov

Број на мислења : 58

ПишувањеПредмет: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty26/4/2013, 15:30

"Јас сум Вилијам Валас. И гледам цела армија на моите сограѓани,
тука во пркос на тиранијата! Дојдовте да се борете како слободни луѓе. и
слободни луѓе сте! Што ќе направите без слобода? Ќе се борите ли? "
"Две илјади против десет?" - Ветеран извикуваа. "Не! Ние ќе
бегаме - и ќе живееме "!
"Да!" Валас викна назад. "Борете се и можеби ќе умре. Бегајте и
ќе живеете уште некое време. И умирајќи во вашиот кревет многу години од сега,
дали ќе сакате да се разменат сите денови од овој ден со оној за
една шанса, само еден шанса, да се вратете тука како млади мажи и да им кажете на
нашите непријатели дека тие можат да ги земат нашите животи, но тие никогаш нема да ја земат
нашата слобода! "

Legija91

Број на мислења : 1330

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty28/4/2013, 00:37

''We're not just going to shoot the bastard's, were going to cut out their living guts, and use them to greese the treads of our tanks.''
Џорџ Патон

Малце е агресивен али ... Rolling Eyes
Генерал

Генерал

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty22/11/2013, 21:00

Писмо од руски војник до Бог

Втора Светска војна, битка помеѓу руската и германската армија на Финскиот фронт. Руски војник скриен во ровот пишува писмо.

- Никогаш до сега во животот не сум те побарал, но денес сакам да те поздравам.

Не знам Боже дали ќе ми подадеш рака, но јас ќе ти спомнам и знам дека ќе ме сфатиш. Нели е чудно што во вртологот на ужасниот пекол, одеднаш се појави светлина кон мене и јас Те препознав?

Всушност и јас нема што повеќе да кажам. Ќе ти кажам само дека сум среќен, среќен сум што Те запознав. На полноќ е закажан напад, но јас не се плашам, Ти бдееш над нас и не чуваш.

Викаат! Што можам? Морам да тргнам. Ми беше убаво со Тебе. Уште сакам да ти го кажам она што сигурно Ти е познато, дека битката ќе биде тешка и можеби уште вечерва ќе затропам на твојата врата. Иако до сега не бев твој пријател, ќе ми дозволиш ли барем да влезам кога ќе дојдам?

Ми се чини дека плачам. Боже мој, Ти гледаш што се случи со мене, денес прогледав! Прости ми Боже, заминувам... и не верувам дека ќе се вратам. Чудно, но јас повеќе од смртта не се плашам.

Писмото е пронајдено во палтото на војникот Александар Зацепа, загинат во битката.

alexmkd

Број на мислења : 122

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty25/11/2013, 09:42

Само мртвите го виделе крајот на војната. - не се сеќавам од кој беше.
SIG

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty25/11/2013, 12:54

ПлатоSmile 
Legija91

Legija91

Број на мислења : 1330

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty2/12/2013, 23:55

Долго богами, али и интересно..

ПишувањеПредмет: Re: Воени говори и мисли   Воени говори и мисли Empty

Воени говори и мисли
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 2Отиди на страна : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Воени часовници
» Воени фотографии