Предмет: Re: Пиштоли и револвери 31/12/2012, 20:43
Hard core
Alvar
Број на мислења : 11128
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 6/1/2013, 12:08
Ова повеќе е за во Артилерија... али ај.
______________________ Si vis pacem, para bellum
beowulf
Број на мислења : 765
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 6/1/2013, 19:43
Ај да го видам јапончето нека го наполни револверот со buffalo bore, grizzly cartridge, cor-bon или некоја друга фирма која има лаборации со зрна од 19.5 до 25.6 грама па нека пука со една рака. Вака со муниција Хорнади со зрно кое е најлесно за овој калибар 13г и баба м може да пука.
Немам ништо против Глок, напротив, мислам дека е солиден пиштол, но сметам дека е повеќе полициски отколку воен.
Пред се поради материјалите од кои е изработен. Не дека полимерот е играчка, но челик е челик. Е сега се добива на тежина и тоа е плусот кај Глокот.
Па на крају краева кога ќе се размисли, синкир војниците влегуваат во печки или поминуваат низ огнови па да се оштети полимерот на пиштолот.
Се надевам ќе се покаже како добар избор.
Alvar
Број на мислења : 11128
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 11/1/2013, 16:53
Британците досега покрај Browning HP-to (британска дезигнација L9A1) го користеа и SIG P226 (L105A1/L106A1), пред се кај трупите кои беа праќани на мисии надвор. Според форумскиве муабети околу оваа вест, SIG-овите барале повеќе одржување отколку Glock-овите... кои се речиси maintenance free. Сепак, има мислења од јузери кои ги користат како секундарно оружје во своите армии (норвежани и холанѓани), дека на Glock-от треба одредено привикнување за разлика од други пиштоли, пред се поради аголот на дршката, немањето надворешна кочница, како и окидачот. По мене Glock 17-ка е солиден избор за армиски пиштол, пред се поради едноставноста, издржливоста, малата маса... и ниската цена (британциве ги имаат купено за околу 430 евра парче). Ги користат и држави кои имаат силно развиена воена индустрија како Германија, Швајцарија, Израел и Чешка. Е сега, кога јас би бирал помеѓу Glock 17 и SIG P226.... хмммммммм.....
______________________ Si vis pacem, para bellum
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Пиштоли и револвери 11/1/2013, 17:14
Пиштолот е навистина добар, тоа со одржувањето стварно незнам дали е полесно или не.. да не е некоја дискусија како АК вс. АР?
По мене, главна предност му е малата маса и релативно ниската цена, а за тоа нуди добри резултати, квалитет и сл.
Е сега...сепак мислам дека покрај тоа што е време да го сменат ХП-35ката, има одиграно голема улога и цената на пиштолот односно односнот квалитет-цена.
Не сум пукал од Глок, ама од СИГ да, па се надевам некогаш ќе имам прилика да пукам и од Глок и да споредам.
Од старт знам дека Глокот има подобро решено амортизација на трзајот бидејќи раката е погоре на дршката односно поблиску до навлаката со што пиштолот не „скока„ према горе колку СИГ-от туку трзајот повеќе се пренесува на рацете према мазад, што е секако подобро.
Дека П226ката е поцврста конструкциски и материјално од Глокот, тоа мислам дека да, споредувајќи пред се од материјалите од кои се изработени.