|
|
| Жандармерија | |
|
+13JKD Smrtnikot Legija91 Alvar Goust filip555 Momak od Gjorce Волчко Iko Wolf Генерал Зоран SIG 17 posters | |
Автор | Порака |
---|
JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 18:59 | |
| - Генерал напиша:
- ЕБР и ЕСЗ се централизирани единици со надлежност на целата територија на РМ и како такви успешно одговаараат на поставените задачи. Нема никава потреба од нивно постојано ангажирање во сите градови ( Што ќе им е во Берово 24 часовно присуство на ЕБР? ). Доколку има потреба тие за неколку часа може да се најдат на било кое место во РМ. За броките само ќе кажам дека не се никаков гарант за успех, ама затоа се гарант за поголеми финансиски трошоци.
Добро,да не идеме во крајноста,да бидеме реални...во Тетово,Струга,и такви градови ако нема присуство на барем една од овие единици незнам колкава може да е безбедноста...како што кажав,во Тетово имам читано дека ги имаат повлечено алфите...ако ги нема ни ЕБР ни ЕСЗ...тогаш кој ја држи контролата ? знаеме каква е популацијата таму сите...во сите поголеми градови би требало да има и алфи и барем ЕБР...и јас искрено мислам дека и те како се гарант за успех,никаков гарант за успех не ти е ако ти имаш 3 иљади луѓе не обучени,ама обучени,секој 1 човек е гарант за успех,камоли да зголемиш бројка на 3000 добро обучени специјалци... | |
| | | Зоран
Број на мислења : 3805
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 19:29 | |
| - JKD напиша:
- Генерал напиша:
- ЕБР и ЕСЗ се централизирани единици со надлежност на целата територија на РМ и како такви успешно одговаараат на поставените задачи. Нема никава потреба од нивно постојано ангажирање во сите градови ( Што ќе им е во Берово 24 часовно присуство на ЕБР? ). Доколку има потреба тие за неколку часа може да се најдат на било кое место во РМ. За броките само ќе кажам дека не се никаков гарант за успех, ама затоа се гарант за поголеми финансиски трошоци.
Добро,да не идеме во крајноста,да бидеме реални...во Тетово,Струга,и такви градови ако нема присуство на барем една од овие единици незнам колкава може да е безбедноста...како што кажав,во Тетово имам читано дека ги имаат повлечено алфите...ако ги нема ни ЕБР ни ЕСЗ...тогаш кој ја држи контролата ? знаеме каква е популацијата таму сите...во сите поголеми градови би требало да има и алфи и барем ЕБР...и јас искрено мислам дека и те како се гарант за успех,никаков гарант за успех не ти е ако ти имаш 3 иљади луѓе не обучени,ама обучени,секој 1 човек е гарант за успех,камоли да зголемиш бројка на 3000 добро обучени специјалци... ЈКД Читај го вестите на ТИМЕ.мк има архива АЛФИ те не се повлечени туку расформирани . Имаша алфи од локалното население кои ја вршеле истата работа како во скопје. Не повлечени , од своја територија нема повлекување. ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | Зоран
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 19:32 | |
| - Генерал напиша:
- Не е возможно држава од 2 000 000 жители ( од кои повеќето се надвор ) да има специјална единица од 3-4 000 припадници.
Значи ако идеме математички во Србија со 10 милиони жители 5000 илијади жандарми во Македонија со 2 милиони треба 1000 ( 1 батаљон колку што се). ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | Iko
Број на мислења : 503
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 19:46 | |
| Preterano kuburite chisto vokabularno - so terminot "specijalni"...treba da razberete deka postoi golema distinkcija pomegju istiot termin - i terminot "specijalistichki" (kakva e vo konkretniov sluchaj Zhandarmerijata na R. Srbija)... Iako na prv pogled deluvaat istovetno - ili bar mnogu slichno (kako na primer, terminite "anti-teroristichka" i "protiv-teroristichka") - tie toa ne se (isto kako i vo ovoj sluchaj)... Zhandarmerijata na R. Srbija - NE e "specijalna" edinica, tuku sostaven del (so "specijalistichka" namena) na Operativniot Direktorat na MVR na R. Srbija...taa kako takva, gi nasledi vo svoite dolzhnosti i nameni - poraneshnite moshne slichni edinici "PJP" na Srpskata Policija... Shodno se toa - taa e pred se ekvivalent na nashite PEP...iako za volja na vistinata, prevzema del i od namenite na nashata EBR... Chisto "specijalni" edinici na MVR na R. Srbija - se "SAJ" i "PTJ"... Redno e da se napomene deka "PTJ" porano navistina beshe pod Zhandarmeriska komanda (isto kako shto "SAJ" beshe pod Policiska) - no deneska i dvete se organizaciono odvoeni vo samiot Direktorat - pa se DIREKTNO pod komanda na Srpskoto MVR (sosema nezavisno i od Policiskata, i od Zhandarmeriskata Uprava)... Muabetot mi e...deka istata ne e klasichna "Specijalna" Policiska Edinica - tuku pred i nad se "Specijalistichka" Bezbednosna Edinica...zatoa, normalno e da, slichno kako i samata Policija - e i poobemna i pobrojna od, vo konkretniov sluchaj - i "SAJ", i "PTJ"... Nashata organizaciona postavenost e poinakva (shto e i normalno) - i spored mene, e vo momentov sosema dobro postavena za nashi uslovi... Zatoa...sporeduvate "jabolka" so "portokali"...ednostavno, vodite bezpredmetna diskusija - za neshto shto ne e kompatibilno... Po mene...nashe MVR e sosema solidno organizirano vo formaciski smisol...istoto - voopshto ne go delam kako mislenje, za novata formaciska postavenost na ARM - za koja lichno, kako nejzin poraneshen aktiven Gardiski pripadnik (i zgora - Generalshtaben Oficer) - smetam deka e uzhasno losha i katastrofalno osmislena...i ova go govoram sosema otvoreno i iskreno - so golema doza na gorchina i bolka...no toa e vistinata... Onaka kako e sega se postaveno - molete mu se na Boga, i nadevajte se iskluchivo na MVR...sosema otvoreno vi govoram - slobodno zaboravete na ARM i nejzinite mozhnosti i kapaciteti... ARM e smisleno i metodichno - UPROPASTENA na podolg period...i za toa, iskluchivo go krivam Makedonskiot politichki establishment (nezavisno od koja politichko-partisko-ideoloshka pozadina doagja - bidejkji site do sega - se pokazhaa kako edni te isti banditski barabi i podli lopuzhi)... | |
| | | Зоран
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 20:03 | |
| Пукај ИКО како би го дефинирал ти тоа.
За почеток 1 команда . ! Бригада пешадиска 1 Воздухопловна и колку самостални единици И плус највеке 3 -4 касарни не 20 ние не сме сфрј ни арм не е е ЈНА. и ајде распукај околу логистика и одржување. ______________________ Мијак 100 %
| |
| | | Iko
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 20:04 | |
| Da otvorime posebna tema za ova - da ne ja trueme ovaa... | |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 20:36 | |
| Ико убаво е тоа што го кажа но има една мала исправка. Еквивалент на Жандармеријата кај нас е ЕБР а не ПЕП затоа што и ЕБР се води како посебна единица а не како специјална. Иако за волја на вистината тоа е само теоретски, во пракса овие единица функциониаат врз принципите на чистокрвни специјални единици. Во почетокот и ЕБР беше специјална кога го носеше името СЕБР т.е Специјална единица за брзо распоредување но со реорганизацијата тоа се измени. Единствена специјална единица во нашето МВР е ЕСЗ. ПЕП не е никаква специјализирана единица затоа што ги нема основните критериуми за такво нешто - овде особено мислам на доброволноста од страна на припадниците за работење во оваа единица. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Генерал
Број на мислења : 2343
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 20:45 | |
| - JKD напиша:
- Генерал напиша:
Добро,да не идеме во крајноста,да бидеме реални...во Тетово,Струга,и такви градови ако нема присуство на барем една од овие единици незнам колкава може да е безбедноста...како што кажав,во Тетово имам читано дека ги имаат повлечено алфите...ако ги нема ни ЕБР ни ЕСЗ...тогаш кој ја држи контролата ? знаеме каква е популацијата таму сите...во сите поголеми градови би требало да има и алфи и барем ЕБР...и јас искрено мислам дека и те како се гарант за успех,никаков гарант за успех не ти е ако ти имаш 3 иљади луѓе не обучени,ама обучени,секој 1 човек е гарант за успех,камоли да зголемиш бројка на 3000 добро обучени специјалци... Млад пријателе. Не е лесно во една ситуација како оваа нашата да ангажираш единици од ваков тип. Уште потешко е тоа да го направиш 24 часа. Не е реално да се очекува ЕБР или ЕСЗ ( ма колкава бројност и да имаат ) да бидат на улиците во Тетово или на Тетовското кале 24 часа. Доколку се направи такво нешто ќе настане лавина од реакции кои никако не се пожелни. Алфите не се никаква специјална единица и нивната работа се базира на сосема други методи и сосема други задачи. Што се однесува до бројката. Повторно ти велам дека во Република Македонија и да сакаме никако не е возможно да селектираш бројка од 3 000 луѓе кои би ги исполниле критериумите за една ваква единица ( нели сакаме да биде елитна, високо обучена итн ). Едноставно нема „материјал“ за такво нешто. ______________________ Потта штеди крв!
| |
| | | Iko
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 21:16 | |
| Mene mi e jasno druzhe kako e kaj nas organizirano - i ako primetish, tokmu istoto i jas go napomenav...nema klasichen ekvivalent od nasha strana - pa zatoa, so "plastichen" rechnik probav na najednostaven nachin na pomladive dechki da im objasnam deka Srpskata Zhandarmerija prevzema i del od aktivnostite koi gi prevzema nashata EBR - iako, vo pogolemiot del od sluchaite - deluva kako nashite PEP (iako, chesto na poinakov nachin)...
No, kako shto rekov - ova go napomenav samo za da nashite pomladi chitateli razberat - deka vo organizacionen smisol - poinakva e postavenosta kaj nas i niv - pa zatoa, nema "direkten" - tuku samo "posreden" ekvivalent...
A kako nema kompatibilnost vo vistinska smisla na zborot - celata diskusija e bezpredmetna...
Vo Srbija - i na vremeto (dodeka seushte so Crna Gora beshe zaedno vo S. R. Jugoslavija) - nivniot PEP - odnosno ona shto togash tie go narekuvaa "PJP" - vekje od togash deluvashe poinaku odoshto nashiot PEP...Zhandarmerijata - kako "neposreden" naslednik na "PJP" - samo gi prevzede nivnite ulogi i nameni...iako se razbira, sovrsheno mi e jasno deka e poinaku organizirana...isto ko shto mi e sovrsheno jasno deka EBR - ne e "specijalna" edinica...tuku uslovno (napomenuvam ushte ednashka, za da ne bidam pogreshno svaten - USLOVNO) kazhano "specijalistichka"...ili ushte poprosto - "posebna"... | |
| | | Iko
| Предмет: Re: Жандармерија 1/1/2014, 21:37 | |
| Eve chisto da dopolnam, na primer, Srpskata Zhandarmerija gi prevzema na dnevno, uslovno kazhano "klasichno" nivo - i aktivnostite i namenite na edna "tipichna" EJRMI...so toa, ushte ednash da napomenam...gledajte na nea kako na "specijalistichka, "posebna" - kakva sakate bezbednosna edinica (no NE i "specijalna") - koja ima pred i se brzo-reagirachki i urgentno-rasporeduvachki karakter...kako takva - taa e i EBR, i PEP, i EJRMI...i red drugi raboti...
Ednostavno...nema nash DIREKTEN "pandan"...
Zatoa...za dzabe se raspravate...MVR na RM si ima edna organizacija - a MVR na RS si ima druga...slichni vo mnogu shto - no NE i identichni...ima i dosta razliki... | |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Жандармерија | |
| |
| | | | Жандармерија | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |
|