Примарната задача на “Волците“ беше(била),формирање единица за борба од надворешен непријател
или за боррба против уфрлени ДТГ (диверзантско-терористички групи) претежно да дејствува рурално.
Во 1993 била таква замислата од тогашните челници во ГШ. И така негде есента истата година почнала
замислата.Мене лично ми стигна покана да се јавам во ГШ (ако сакам) да дојдам на разговор .Исто
такви покани добија и некој другари што бевме заедно во војска така да во контакт со нив отидовме
да видиме за што станува збор.Беше кажано дека ќе се формира единица од платена војска и дека ќе се
разликува од редовната,дека ќе има добра плата и тн.
И ние прифативме.По едно месец дена почнаа прегледи во Воена болница (Прегледи што се
разликуваа од денешниве) тука многу луѓе не поминаа,па ако си поминал тука имаше физички проверки
на воениот стадион во Градски парк (не ги паметам баш кои дисциплини и норми беа
,ама знам дека два дена од кревет неможев да станам) и толку беше ,рекоа ќе ви јавиме.
Два ме сеца ги немаше и си помислив дека не сум примен и еден ден на врата ми sвонат двајца од Воена полиција
ти ли си тој и тој, да да викам еве бујрум писмо потпиши овде потпишувам и отватам и вика ’На ден 01.03.1994 год.
да се јавите во касарна Илинден мислам 07.30 час.“ со себе понесете лична карта.
И така дојде 01 Март отидов во касарна не собраа во еден кабинет ни кажуваа дека оваа
единца ќе биде елитна и многу обучена .На крај плата некој праша
за почеток по 11.000 ден со можност за покачување .И сега кој сака да остане нека потпише договор
кој не може да си оди.Си заминаа, само незнам точна бројка .
Договорот што го потпишавме беше на 10 години. и бевме ПФВ (професипнален војник“
Тогаш имав 21 год