Што ќе ти се американски камиони, верувам нема делови ни за овие што ги имаме.
______________________ Si vis pacem, para bellum
РИС
Број на мислења : 2568
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 9/1/2024, 12:43
Па , тогаш нема што да ни донираат , ништо нивно не ни одговара , можеби ХАМФИ , хаубици М119 ,
gol_den_phantom69
Број на мислења : 641
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 9/1/2024, 20:58
РИС напиша:
Па , тогаш нема што да ни донираат , ништо нивно не ни одговара , можеби ХАМФИ , хаубици М119 ,
Ne znam dali go imam kazano ova porano, no pred 3 godini na edna vezba vo krivolak kade imase amerikanci i britanci bas se pravese moabet za oprema donacii itn i prasav eden nas oficir koj baagi e upaten vo tie raboti zoso amerite sekogas ni doniraat mebel ili nekoj banalni raboti ili samo pari a pak nasite niso ne zimaat so tie pari (gi kradat) toj mi odgovori vaka Amerite ni ponudile uste dalecnata 2008ma godina da sekoja godina ni opremuvaat po 1 bataljon no najprvin da napravat nasite strateski plan za armijata vo koja nasoka bi se dvizela i dolgorocen plan za modernizacija na armijata kakva formacija kolku bataljoni brojnost itn ama nasite seuste posle tolku godini nemame napraveno strateski i nacionalen plan za odbrana zatoa i ne dobivame pogolema kolicina na oruzje vozila oti generalite nasi i ministri ne mozat 20godini da si gi opremat vikendicite so mebel za zhal..
BoyfromKavadarci likes this post
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 631
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 9/1/2024, 21:30
Toa e surovata realnosta opisana ... Za zhal
Alvar
Број на мислења : 11115
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 9/1/2024, 21:32
Многу пред тоа (рани 90-ти) кога германците нудеа опрема, нашиве глаучи бираа мерцедес лимузини.... епа, чорба
Има и други примери од времето, кога сите околни земји максимално ги користеле американските понуди за донации, и си барале се тоа што им требало... нашиве во МО/ГШ не знаеле ни список да состават. Бидејќи нели, ТТ-ац е најбољи пиштол, М70 најбоља пушка, а ТАМ и ФАП се најбољи камиони
Турете пепел другови, од Македонија држава не бива, од АРМ војска такоџе.
______________________ Si vis pacem, para bellum
BoyfromKavadarci and gol_den_phantom69 like this post
РИС
Број на мислења : 2568
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 9/1/2024, 22:52
Полека , човеци , полека , ај вака, ако ми се оствари предпоставката дека од норвешка сме добиле 36 комада CV90 , тоа ќе биде знак дека нашиве во од прават некоја реорганизација на војската , зошто со сегашната организација нема место за БВП , од постовите на Т34Т55 можам да предпоставам дека нашиве барале и донации на хаубици 155мм , оклопни транспортери колчари , ПВО системи и слично , човекот е баниран зошто берел забрането овошје Да ремизирам , ако до ЈУЛИ се јават и други земји донатори со покрупна воена техника која ја набројав можеби ќе направиме војска , ако не војската па ќе си остане последно дупче на свиралото .
gol_den_phantom69
Број на мислења : 641
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 10/1/2024, 11:09
РИС напиша:
Полека , човеци , полека , ај вака, ако ми се оствари предпоставката дека од норвешка сме добиле 36 комада CV90 , тоа ќе биде знак дека нашиве во од прават некоја реорганизација на војската , зошто со сегашната организација нема место за БВП , од постовите на Т34Т55 можам да предпоставам дека нашиве барале и донации на хаубици 155мм , оклопни транспортери колчари , ПВО системи и слично , човекот е баниран зошто берел забрането овошје Да ремизирам , ако до ЈУЛИ се јават и други земји донатори со покрупна воена техника која ја набројав можеби ќе направиме војска , ако не војската па ќе си остане последно дупче на свиралото .
Demek se sprema nova transformacija taka se zbori kaj nas
SIG
Број на мислења : 6118
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 11/1/2024, 17:16
Neka ja transformiraat i neka ja postavat ednaš, aman vekje, posle 30 godini. Kakvi lugje vodat država, čudo e što voopšto postoime.
Fala ti Ameriko što ne držiš u život!
gol_den_phantom69 likes this post
Alvar
Број на мислења : 11115
Предмет: Re: Тенкови - дискусија 11/1/2024, 18:10
SIG напиша:
Kakvi lugje vodat država, čudo e što voopšto postoime.