Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 12:16
РИС напиша:
Приметуваш дека САД ,откако помогнаа да сеопреми Штипскиот ЛПБГ , кој патем го прават да војува некаде за НИВНИ ИНТЕРЕСИ , прекинаа со парични донации и некоја половна опрема , а имаат што да донираат .
Америте донираа опрема во Кичево и Тетово само не се знае и никој не кажува. Се однесува за лична пешадиска опрема.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
BoyfromKavadarci and gol_den_phantom69 like this post
t34t55
Број на мислења : 35
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 17:44
Се шинале
gol_den_phantom69 likes this post
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 18:39
Bas me interesira noviot minister so najavi ke pravele demek revizija za se so sme dale do sea na Ukrajna , mislam deka generalno se imame dadeno i neznam uste so ostana da im se dade a za vozvrat dobivme of trite pogolemoto taka vikaat kaj nas ..... A zamislete koja beda dme , donirame helikopteri,avioni,tenkovi,artilerija,bombi a ni doniraat panciri i shlemovi i nekoja scania od 1989
РИС
Број на мислења : 2555
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 18:48
ГРАДОВИТЕ , БМП 3 , МТ- ЛБВ , и ТОАЛЕТНА ХАРТИЈА , сеуште им немаме дадено . Инаку министерот за другата година предлага буџет на одбраната од 2,30 , ама незнае дали министерката за финансии ќе му прифати , или ќе прифати па на пола година ќе ги префрла на полиција .
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 19:55
Не се баш 4.7% кои ги одвојува Полска, но подобро отколку 1.7% колку беа порано
gol_den_phantom69
Број на мислења : 635
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 22:09
Alvar напиша:
Не се баш 4.7% кои ги одвојува Полска, но подобро отколку 1.7% колку беа порано
ako prifatat 2.3% od bdp toa ke bide super ako e realno poso 2.05 bese 327miliona 2.3% ke bide okolu 370miliona so ke e super ama ke videme vremeto ke kaze
РИС
Број на мислења : 2555
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 22:37
Па голема рата имаат за хеликоптерите , последна рата за МИСТРАЛ , ако не ја стопирале набавката за беспилотни , за нив некоја сума , некои поситни работи што не ги знаеме , може и за турците некоја рата .
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 22:49
Jas kolku so znam Grad se dadeni isto taka i raketi za niv , e sea neznam samo dali se del dadeni ili site.Ne mi e krivo za avionite i onaka bese djubre toa so godini na milost i nemilost ostaveno. Ama za grad,za mi24 , za tenkovite i te kako mi e krivo. Kako moze ungarija,ceska,slovacka,slovenija,srbija,romanija site imaat sovetsko oruzje i go odrzuvaat , a nie ne sme mozele bilo staro zelezo toa i najdobro bese da go dademe na ukrajna , cekaj be kako go izmislivte toa Novata vlada nikade nema najaveno nitu vo programa nivna bilo kakva nabavka na bilo kakvo oruzje , ja gledav nivnata programa za odbrana nemaat nisto. Prethodnata vlada predviduvase sekoja godina po malo pokacuvanje na budzetot i za toa napravia plan za nabavka do 2028 , a ovie sega go namalia , so znaci mozno e i planot za nabavka da go smenat a so toa avtomatski budzetot ili ke go namalat ili ke ostane vakov kakov so e . A deka ke go pokacat na 370 milioni nema teoretski sansi , rebalansot e vekje donesen na budzetot.
gol_den_phantom69
Број на мислења : 635
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/9/2024, 23:01
BoyfromKavadarci напиша:
Jas kolku so znam Grad se dadeni isto taka i raketi za niv , e sea neznam samo dali se del dadeni ili site.Ne mi e krivo za avionite i onaka bese djubre toa so godini na milost i nemilost ostaveno. Ama za grad,za mi24 , za tenkovite i te kako mi e krivo. Kako moze ungarija,ceska,slovacka,slovenija,srbija,romanija site imaat sovetsko oruzje i go odrzuvaat , a nie ne sme mozele bilo staro zelezo toa i najdobro bese da go dademe na ukrajna , cekaj be kako go izmislivte toa Novata vlada nikade nema najaveno nitu vo programa nivna bilo kakva nabavka na bilo kakvo oruzje , ja gledav nivnata programa za odbrana nemaat nisto. Prethodnata vlada predviduvase sekoja godina po malo pokacuvanje na budzetot i za toa napravia plan za nabavka do 2028 , a ovie sega go namalia , so znaci mozno e i planot za nabavka da go smenat a so toa avtomatski budzetot ili ke go namalat ili ke ostane vakov kakov so e . A deka ke go pokacat na 370 milioni nema teoretski sansi , rebalansot e vekje donesen na budzetot.
za 2025ta e toj predlog i taka kaza ministerot deka ke bara 2.30 ama i so 2.15 ke bil zadovolen ako odobri finansii a za novi nabavki i planovi ako ima i ako se pravat ke doznaeme mart/april 2025ta ama se ova e edno golemo "ako"
BoyfromKavadarci likes this post
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/9/2024, 14:38
Началникот на Генералштабот, генерал-мајор Сашко Лафчиски, оствари средба со г. Халук Ѓунѓор, претседател на Турската одбранбена индустрија.