Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 20/5/2024, 18:33
Прва шпекулација која ја сретнав за нов министер за одбрана , Милошоски или Муцуновски . Не сум баш најсреќен .
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 20/5/2024, 23:08
Kje se usrekjime so Milošoski.
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 21/5/2024, 01:41
Ako mislis za Mucunski gradonacalnikot na Aerodrom ne , toj po se izgleda ke bide za Nadvoresni raboti , a za odbrana 90% e da bide Kovacki , 10 % Milososki ....
gol_den_phantom69
Број на мислења : 635
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 21/5/2024, 10:35
BoyfromKavadarci напиша:
Ako mislis za Mucunski gradonacalnikot na Aerodrom ne , toj po se izgleda ke bide za Nadvoresni raboti , a za odbrana 90% e da bide Kovacki , 10 % Milososki ....
kovacki nema da bide mozno e na nekoja agencija da e direktor..
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 21/5/2024, 18:03
gol_den_phantom69 напиша:
BoyfromKavadarci напиша:
kovacki nema da bide mozno e na nekoja agencija da e direktor..
Auu bas se iznenadiv so ova , ama ajde da pocekame dali e tocno ili se samo spekulacii , mislev deka Kovacki ke bide na ARM ama nisto , covekot e so jako iskustvo..... , btw kakov e toj minister za evro integracii ?
РИС
Број на мислења : 2555
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 21/5/2024, 18:54
За министер за одбрана треба и одобрение од НАТО .
ESN and gol_den_phantom69 like this post
SIG
Број на мислења : 6117
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 22/5/2024, 01:13
Kovački neli ne dobi NATO sertifikat. Prema toa, ne e adekvaten da bide minister vo MO.
РИС
Број на мислења : 2555
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 22/5/2024, 10:38
Абе , не мора да биде Ковачки , ваљда имаат и други војни лица сега цивили. у партија , што ја разбираат проблематиката , и Кљусев на времето не беше војно лице , па се залагаше да се опреми армијата .
leopard
Број на мислења : 583
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 22/5/2024, 10:56
Процедурално,Не беше толку Кљусев за опремувањето,туку во,парафразирам,,во точките за разговор на состаноците со министрите за одбрана,имало на крајот точка, подарување воени средства и опрема кои се означени како вишок или неперспективни за одредената земја,Па така се почна со тенковите Т 55,за да после тоа се формира процес наречен ,,Clearing House,,наменет само за нас.И почна од разни страни да пристигнува се и сешто.5...10..15...30.45 парчиња...150.....300,па се до фамозните автомати Стен и турски репетирки,јбг ти бараш,нас тоа вишок ни е па повели земи.Па така на крајот,донесовме закон за донирана и купена,исклучиво нова техника и последнава донација го прекрши тоа правило.
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 22/5/2024, 13:16
Па добро, не се така беше лошо од донираната опрема, некои работи прилично беа корисни во 2001-ва... како Хермелините, М101 и М-30 хаубиците, Т-55-ките, и Пинцовите од Швајцарија мислам беа. Швабите во последен момент ја откажаа донацијата во пешадиско оружје која требаше да биде обемна... но тоа е тоа. Одамна имам чуено за Sten автоматите но ги имам заборавено, ако е вистина тоа е топ Ако има турски репетирки од Mauser тип најдобро да ги поделат по спортскиве клубови, или нек ги продадат на колекционери.
______________________ Si vis pacem, para bellum
Sponsored content
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)