| Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) | |
|
+18Trifun.L Macedonian Knight ESN Motorola Macedonian09 Birac MISFIT leopard momo BoyfromKavadarci debarska SIG РИС Зоран Smrtnikot Alvar JKD Momak od Gjorce 22 posters |
|
Автор | Порака |
---|
Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 3/5/2021, 11:40 | |
| - РИС напиша:
- Овој турскиот што ни го донираа, може ли да се натовари со два оклопни транспортери како шведскиве?
Приколката на турскиов/нашиов изгледа пократка отколку на шведскиве, иако и двете приколки се со 6 осовини. ELVO Leonidas е долг 5,8 метри, HMMWV (т.е цивилната Hummer верзија на сликите погоре) е долг 4,5 метра... заедно 10,3 метра. CV90 има должина од 6,5 метра, два еден позади друг се 13 метра. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 11/5/2021, 15:32 | |
| Северна Македонија и Република Чешка ја зајакнуваат билатералната соработка во делот на одбраната https://nezavisen.mk/severna-makedonija-i-republika-cheshka-ja-zajaknuvaat-bilateralnata-sorabotka-vo-delot-na-odbranata/ - Цитат :
- По прес-конференцијата, Шекеринска, Метнар и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски потпишаа меморандум за разбирање помеѓу трите институции со кој се предвидува ремонт на еден дел од нашите хеликоптерски единици и во МО и во МВР. Според Шекеринска, тоа ќе ја подигне нашата борбена готовност, ќе ја засили нашата билатерална соработка, но ќе ги зголеми во исто време и капацитетите армиски, полициски за справување со кризни ситуации.
Метнар изрази задоволство што Северна Македонија ја избра токму Чешка за ремонт и модернизација на хеликоптерите, затоа што Чешка има, рече, вооружена индустрија со голема историја и изрази уверување дека дипломатската криза меѓу Република Чешка и Руската Федерација нема да има влијание во реализацијата на овој проект.
Минатата година Владата на Република Чешка одобри финансиски средства за помош на Северна Македонија во областа на противхемиската заштита, со опрема за противхемиска заштита, а средства ќе бидат вложени и во обезбедување на заштита на информации, согласно НАТО стандардите. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
| |
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/6/2021, 22:13 | |
| Досега не сум ги видел со резервна гума позади . | |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/6/2021, 22:18 | |
| Можно е да е од Црногорските или од Словенечките | |
|
| |
РИС
Број на мислења : 2555
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/6/2021, 22:24 | |
| Па црногорската министерка ни беше на гости . | |
|
| |
Alvar
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/6/2021, 23:28 | |
| ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
|
| |
Momak od Gjorce
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/6/2021, 23:47 | |
| Според видеово најверојатно се работи за возила на самата Ошкош,возила кој ги користат за презентации и деменстрации низ светов | |
|
| |
Trifun.L
Број на мислења : 19
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2021, 12:27 | |
| | |
|
| |
Trifun.L
Број на мислења : 19
| Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 2/6/2021, 12:28 | |
| | |