Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 27/11/2020, 23:56
Бев со нив еден месец на пепелиште/криволак.И верувај ми кога велам скраја да е,значи скраја да е.Единствена работа што сакам да се превземе од нив,е начинот на кој ги носат панталоните,а тоа е преку чизмите,начин на кој сите модерни војски го прават,а не како ние и олошот од ех ЈУ,панталоните внатре како кловнови. За мене најбитно од лична опрема на војникот е панцирот и шлемот,тие се двете работи кои ти го спасуваат животот.Како прво нивниот панцир е истиот модел,исто срање како нашиот.Модел кој припаѓа на 1990 година.Што значи тоа,значи дека се преголеми,дека сите се со иста величина,а секој војник не е исто граден.Најбитно кај панцирот исто така е да дозволи кундакот на оружјето убаво да легне на рамото,што во случај каде британскиот панцир и нашите тоа е невозможно.Второ шлемот е исти модел на нашето гомно ПАСГТ кој исто припаѓа во 1990 година,единствена измена е тоа што е понов од нашите.Иста големина,немаш можност за ставање на наглавна слушалка,немаш можност за ставање на "волчјите уши".Така да се што е под технологија на MICH 2002 е гомно за мене,кратко и јасно.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 28/11/2020, 17:32
Него друже ЕСН, ги имаш разгледано новите борбени елеци и шлемови што ги носат БСС, ги бива, што квалитет се?
______________________ Si vis pacem, para bellum
Зоран likes this post
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 28/11/2020, 19:01
Alvar напиша:
Него друже ЕСН, ги имаш разгледано новите борбени елеци и шлемови што ги носат БСС, ги бива, што квалитет се?
Ги нема кај нас,сега за сега само во Илинден се.Носачите на плочи ми изгледаат ОК,ама ете на мене истиот таков да ми задолжат јас нема да го носам,можам само плочите да ги извадам од него и да ги ставам на мојот што ќе си го купам.Шлемовите пробале да го имитираат ops core .Едно само ми е несватливо како може таква шара да ставиш на шлем,поголема утка немам видено до сега.Со таа бела боја на шлемот,војникот на 1км ќе го видам со голо око.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/12/2020, 18:45
Во текстовите стои дека се нарачани 59 возила за три држави и дека возилата треба да бидат готови до 20 Окт. 2022
As part of this order, 59 vehicles will be delivered to NATO and non-NATO allies – including Lithuania, Macedonia, and Brazil. -------------------
Oshkosh awarded contract modifications for JLTV and trailers for US and foreign armed forces armyrecognition.com
Furthermore, Oshkosh Defense has been awarded a $23,037,824 modification to contract W56HZV-20-C-0050 to exercise options to procure vehicles and kits for the Joint Light Tactical Vehicle Family of Vehicles for Brazil, Lithuania and Macedonia. Work will be performed in Oshkosh, Wisconsin, with an estimated completion date of Oct. 31, 2022. Fiscal 2021 Foreign Military Sales funds in the amount of $23,037,824 were obligated at the time of the award.
РИС
Број на мислења : 2555
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/12/2020, 19:39
Ова сигурно не е ланската нарачка од 33 возила ова може да е од годинава некоја ситна нарачка од 10на возила , ама сепак не сум слушнал да поминала преку парламент како лани .
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 1/12/2020, 22:25
Не мора да значи дека ние ги купуваме,ова е дел од програма за донирање на опрема,а и пишува во текстот дека на Ошкош му се доделува грант од 23мил. долари од фонадот на Надворешна Воена Продажба (Foreign Military Sales) за фискална 2021 година
Е сега дали е ова нова транша или истата...
Зоран likes this post
momo
Број на мислења : 108
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 8/12/2020, 09:56
Momak od Gjorce напиша:
Не мора да значи дека ние ги купуваме,ова е дел од програма за донирање на опрема,а и пишува во текстот дека на Ошкош му се доделува грант од 23мил. долари од фонадот на Надворешна Воена Продажба (Foreign Military Sales) за фискална 2021 година
Е сега дали е ова нова транша или истата...
Толку се измешаа работите воМО/АРМ што не верувам дека некој знае што и колку нарачано,платено,откажано,пренаачано,особено после ребалансот на буџетот,кога изигрувајки го малио Перица МО доброволно се одкажа од дваесетна милиони евра наменети токму за модерниација.А потоа се пушти глас дека првнбзвени ке бидат по 10 ЈЛТВ и СТРАЈКЕР,да би могли да обучиме доволно посади за одржување и експлоатација!Ај сега биди паметен??????????????????????
РИС
Број на мислења : 2555
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 8/12/2020, 19:34
Според , балканска безбедносна мрежа , годинава со ребалансот биле скратени 16 милиони евра , а 25 посто од 164 милиони евра за модернизација се 40 милиони евра , значи околу 24 милиони евра биле искористени , е за што , нашето министерство баш и не е транспаретно , освен како што рече во пар наврати ги спомнуваат ЈЛТВ и СТРАЈКЕР , сега за идната година најавија и артилерија , единствено што знам е дека треба да се набават хаубици 105мм со домет од 20км .
momo
Број на мислења : 108
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации) 18/12/2020, 16:21
ОВИЕ ВОЗИЛА СЕ ДЕЛ ОД ВТОРАТА -ЗБИРНА-НАРАЧКА НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЈА,ВТОРА ПОСЛЕ ГОЛЕМТА НАРАЧКА ОД 15000 ВОЗИЛА НАПОРЕДО СО НАРАЧКИТЕ ЗА МАРИНСКИОТ КОРПУС.НА ЖАЛОСТ СЕ НАВЕДУВААТ САМО ЗЕМЈИТЕ НО НЕ И ПОКОЛКУ КЕ ДОБИЈАТ ОД КОЛАЧОТ ОД ВТОРИОТ ДГОВОР,А ДОСЕГА СЕ ИСПОРАЧАН 9000 ВОЗИЛА ОД ПРВАТА НАРАЧКА
Sponsored content
Предмет: Re: Модернизација на АРМ (Набавки и Донации)