Во ред ти се желбите , некои остварливи некои не , јас ќе ти кажам што ми смета при донациите , еве САД , има донирано на 2 - 3 пати пушки М4 за специјалните сили и за НАТО батаљонот , што ги кошташе одеднаш да донираа 7000 пушки М4 и целата војска да биде опремена со неа или се опремува само тој втор пешадиски батаљон а нема најава како ќе се опремат другите три батаљона ,со Страјкери или обични камиони .
... што ги кошташе одеднаш да донираа 7000 пушки М4 и целата војска да биде опремена со неа...
Пари од нивните даночни обврзници?
Во/Од државава "протекуваат" стотици милиони евра секоја година на разно разни нефункционални министерства, директорати, дирекции, агенции итн, итн, итн... се трошат тешки пари на армија од илјадници паразитски админстративни работници кои или не одат на работа, или ако одат цел ден играат Зума на компјутер. Секако, огромен дел од тие буџетски средства одат и по туѓи џебови.
Зошто побогу на америте би им било приоритет да се грижат за нашата армија, полиција и држава во крајна инстанца... повеќе од нас?
Абе другар те разбирам јас тебе кога велиш дека тоа се пари на даночниците на САД , ама нашиве војници што беа во ИРАК и АВГАНИСТАН не беа таму од интерес на Македонија туку од интерес на САД , еден вид модерни легионари во корис на САД. И сега оваа фама на опремување на вториот пешадиски батаљон со страјкери , јлтв пак е во интерес на САД а не на Македонија , се премолчува како ќе се опремуваат другите 3 батаљонна ќе се набавува ли и за нив страјкери или за нив доволни се обични војни камиони.и тука се поставува прашањрто што би можеле да донираат САД овие 3 батаљони бидат опремени за Македонски интерес за што Македонија и има пари ама не доволно .Кога САД можеше во Авганистан да остави 80000 пушки М4 на брадестите од анериканските даночници тогаш може и на Македонија да и донира 7000 пушки како на пријателска земја .
... ама нашиве војници што беа во ИРАК и АВГАНИСТАН не беа таму од интерес на Македонија туку од интерес на САД, еден вид модерни легионари во корис на САД.
Да, без нас немаше ништо да направат.
Напротив, ние испративме таму војска (симболична бројка кога ќе споредиш со големиве армии) токму ради НАШ интерес, како доказ за нашето сојузништво кон САД, а со цел да се придобие нивна поддршка за штогодае.
Поентата ми е, ако ние, како народ и држава не се грижиме (читај вложуваме) за нашата безбедност, тоа сигурно нема друг да го прави. Авганистан ти е најсвеж пример од кој се надевам многумина извлекоа вредни поуки.
Пушки, пиштоли, митролези, униформи и вреќи за спиење се добредојдени донации, но се сепак само тоа, донации кои нема да ја покријат севкупната потреба од материјални средства за секој припадник на армијата. Нам пред се ни треба свежа војска, интерес за служење во истата, ни требаат високо обучени армиски припадници кои би ги користеле сите тие средства, стари и нови... а потоа секако набавка на еден куп работи кој очајно и требаат на АРМ, но и на државата за да биде безбедна.
Инаку ако фатам да редам се што ми е на bucket list, ќе ми требаат две страни.