Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 21/12/2017, 15:28
Според другари кој биле пријавени на конкуров,доста буткале на висина,и не прогледувале низ прсти ни за сантим,за разлика од предходните конкурси овој бил нај ригорозен тоес се работело по ПС,како и што треба,мислм дека беше 173цм минимум,а и така треба,неможе полицаец да биде метар и желба за растење...
Од друга страна добар одзив 3 300 кандидати,за разлика од АРМ
Alvar
Број на мислења : 11097
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 21/12/2017, 19:34
Momak od Gjorce напиша:
Според другари кој биле пријавени на конкуров,доста буткале на висина,и не прогледувале низ прсти ни за сантим,за разлика од предходните конкурси овој бил нај ригорозен тоес се работело по ПС,како и што треба,мислм дека беше 173цм минимум,а и така треба,неможе полицаец да биде метар и желба за растење...
Џабе, еден куп копита (и машки и женски) веќе станаа полицајци, и ќе тераат до пензија, без разлика што има такви мутанти меѓу нив... кои не се ни у книга на родени да ги стаиш, а не пак во полиција.
______________________ Si vis pacem, para bellum
leopard
Број на мислења : 583
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 21/12/2017, 21:36
Момак,соодносот во АРМ ,гледано служени војници на доброволна основа, со старосна граница и кандидати на конкурси,не е лош воопшто.Широка е таа тема. Ако поработат на статусот на пфв, друга песна ќе биде. 2002-2003.па некаде до 2006 кога ги пратев конкурсите подетално, имаше некаде по 5000 минимум кандидати за конкурс за пфв, ама контингент на редовна војска беше 19000 редовни војници па и повеќе, гледано години наназад.Старосна граница беше до 27год.
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 21/12/2017, 22:46
Ма срамота е да имаме 70 војници по класа како доброволци,нешто мора да се менува.Од статус на ПФВ,статус на резервен состав,до комплетна промена на начинот на служење на воениот рок,мора да се адаптира за „21 век“,по мене треба да се има и одслужен воен рок ако сакаш да бидеш полицаец,со тоа се добива потенционални полицајци,војници,и резервисти на двата столба...
Macedonian09
Број на мислења : 105
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 24/12/2017, 17:34
Momak od Gjorce напиша:
Ма срамота е да имаме 70 војници по класа како доброволци,нешто мора да се менува.Од статус на ПФВ,статус на резервен состав,до комплетна промена на начинот на служење на воениот рок,мора да се адаптира за „21 век“,по мене треба да се има и одслужен воен рок ако сакаш да бидеш полицаец,со тоа се добива потенционални полицајци,војници,и резервисти на двата столба...
Да си ми жив за муабетов. Од друга страна само зимската класа е 70 војници односно лица кои служат доброволно воен рок а остантите се по 50 - 60, излистај ги класите на официјалната страна и ќе видиш. Интересот за доброволци се губи, треба да се развива соработката помеѓу АРМ и МВР...
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 24/12/2017, 19:45
Секогаш зимската класа била побројна од летната, не мора да објаснувам зошто...
Мислам дека една од "последните поголеми" класи беше во онаа која бев јас,октовриска 2013-2014 (21-класа),околу 260 бевме тогаш, за разлика од оваа сега повеќе од три пати,не е многу ама се имаше чуство дека има војска во касарната и имаше доволно војници да се испратат во сите гарнизони на прекоманда...
----
leopard
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 24/12/2017, 21:54
Macedonian09 напиша:
Momak od Gjorce напиша:
Да си ми жив за муабетов. Од друга страна само зимската класа е 70 војници односно лица кои служат доброволно воен рок а остантите се по 50 - 60, излистај ги класите на официјалната страна и ќе видиш. Интересот за доброволци се губи, треба да се развива соработката помеѓу АРМ и МВР...
Ќе можеш подетално да ми бразложиш во кој правец да се развива соработката мвр арм?
Macedonian09
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 25/12/2017, 01:16
leopard напиша:
Ќе можеш подетално да ми бразложиш во кој правец да се развива соработката мвр арм?
Има многу правци каде што може да се воспостави врска, како што кажа погоре членот тоа би било добра матрица. Иако не велам дека личност која има служено доброволно воен рок е подобра од друга личност која нема служено воен рок, сепак се задржувам до тоа дека во тие 3 месеци има видено многу повеќе од обична личност (80% од активностите кои се вклучени во дневните заповеди за служење на воен рок се заемни и во обуката за полицајци...).
leopard
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 25/12/2017, 16:41
Па не баш, ние порано имавме средно полициско, така да тој модел беше подобар од овој сегашниот за полицајци, за војници да не правам муабет.Може да биде услов, со цел да се зголеми контингент на АРМ, за кој ќе треба поголем буџет, така да на крајот, доаѓаме на старите решенија, во двата случаи, за кои времето покажа дека се донесени избрзани, непроверени и неадекватни мерки за наши услови. Нека имаше пилот проект да видевме како тоа ќе функционира. Инаку си постои соработка меѓу двете институции, само едниве се прават поголеми фраери над другиве, ......а останатото не е за пишување.
Macedonian09
Предмет: Re: Конкурси за вработување во МВР 25/12/2017, 18:24
leopard напиша:
......а останатото не е за пишување.
Поради оваа причина и не сакам да се мешам на вакви интернет дискусии, кој знае си знае но можеби на добро кафе би развиле добра дискусија.
За сега нека е со среќа на сите пријавени и се надевам дека ќе има праведна селекција.