|
|
| Колку нашето општество е спремно за војна? | |
| | |
Автор | Порака |
---|
SIG
Број на мислења : 6117
| Предмет: Колку нашето општество е спремно за војна? 14/6/2014, 23:41 | |
| Дечки, гледам по некои од форумите што од регионов што странство има ваква тема... ајде да дискутираме, некогаш во некои теми забегуваме што би требало, како би требало да се одвива тоа и сл. но еве ова нека е засебна тема. Пуштете ја фантазијата да работи.. распишете се! | |
| | | Smrtnikot
Број на мислења : 1272
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 15/6/2014, 01:57 | |
| Еве ја ќе се обидам да ја отворам дискусијата. Не ме карајте ако забегам Пред се, општество ми е некако широк поим, па ќе го заменам со држава. Факт е дека сеуште кај нас мириса барутот од 2001, војна која заврши со потпишувањето на срамниот охридски (рамковен) договор. И објективно гледано, сакале или не мора да признаеме дека ја изгубивме. Битките на бојното поле беа добиени, терористите притиснати во обрач, меѓутоа ете политиката си го заврши своето. Едните сфатија дека кај што има сила нема правда, другите пак си најдоа начин за исполнување на сите свои барања, желби.. Им се може бе. Како и да е, сметам дека ние како општество, држава, народ или како сакате наречето го тоа, реално не сме спремни за уште една војна. Можеме колку сакаме да глумиме лудило и плукаме по клетите шиптари, меѓутоа не сме. Зошто? Од повеќе прости причини, кои секојдневно ги дудламе по форумов и општо у секојдневниот живот. Од безбедносен аспект проста причина е малиот воен капацитет кој го има нашата АРМ (Оскудни материјални средства, мал број на војници, слабиот квалитет на кадарот кој го продуцира ВА, слабо вооружување, итн.) и сето тоа со исклучок на 1-2 специјални единици. А онака општо гледано на народот не му е дојдено до нова војна која веќе знае како ќе заврши. Шо би рекол Вртев:"Тоа е темница која голта се што е живо, во сите нас." ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
| | | Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 18/6/2014, 19:29 | |
| Не е, апсолутно. Следниот конфликт (доколку го има) ќе го изгубиме како магариња и ќе бидеме поделени на парченца. Секако, мое лично мислење е дека ова погоре е незапирлив процес и дека ќе се случи со или без војна. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
| | | JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 18/6/2014, 22:40 | |
| Мене повеќе ме плаши причината што се помалку деца се раѓаат Македонци,а сите останати се котат.Шошони,Турци,Роми...тоа е мислам нашиот најголем проблем,за било што.
Втора работа,спортот е многу,многу занемарен.Не зборам за 1 час трчање на терен од кој пола гледаат тренерот да се сврти и да застанат,или врзуваат копачки или патики 5 минути...зборам за вистински,спортски живот.Дисциплина,придржување до правила,не пропуштање тренинг,јасна визија зошто го правиш тоа...зошто мислам дека тоа е од огромна важност,и да дојде до војна ?Факт дека ако си физички спремен,се осеќаш многу,многу подобро,самодовербата ти е на многу повисоко ниво,и ако на тоа додадеш и некоја боречка вештина или спорт,многу полесно ќе совладаш адреналин и страв.Друга работа,за да водиш војна,треба да си и во кондиција,да преминеш ридче,треба да имаш кондиција.
Наспроти тоа,90% од врснициве,а и тие што се по неколку години постари од мене,барем од тие што ги знам јас,секој ден за пијани,пушат,дуваат трева,за викенди шмркаат или голтаат екстазички..и оние што се по клубовите,фудбал,кошарка,па и по некои други како кик бокс и слично,иста багра се,повеќето.Знам лично деца кои играат фудбал и за репрезентација,а го прават тоа што го напишав. | |
| | | Smrtnikot
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 18/6/2014, 23:24 | |
| Стилот на живот нема некое посебно влијание, ако се сака и од дрво може да се направи добар војник. Како и да е, проблемот лежи подлабоко и се согласувам со Alvar и за 10 години мислам дека ќе го почувствуваме тоа. Јас веќе го имам кажано мојот став, а тоа е дека ќе не поделат без ниту еден испукан куршум. Можеби за 10 години, можеби подоцна, но сепак тоа ќе се случи ако не влеземе во НАТО за кој пак предуслов е менување на името. Така да... ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
| | | JKD
Број на мислења : 3140
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 18/6/2014, 23:42 | |
| - Smrtnikot напиша:
- Стилот на живот нема некое посебно влијание, ако се сака и од дрво може да се направи добар војник. Како и да е, проблемот лежи подлабоко и се согласувам со Alvar и за 10 години мислам дека ќе го почувствуваме тоа. Јас веќе го имам кажано мојот став, а тоа е дека ќе не поделат без ниту еден испукан куршум. Можеби за 10 години, можеби подоцна, но сепак тоа ќе се случи ако не влеземе во НАТО за кој пак предуслов е менување на името. Така да...
Не успеале илјадници години,сега ќе успеат...не сум јас толкав скептик.И како ќе направиш војник од некој кој што нема осет за дисциплина,не може да истрча 5 метри,не служел војска(каква е-таква е) ? | |
| | | Alvar
Број на мислења : 11101
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 18/6/2014, 23:56 | |
| Како мислиш илијадници години? Држава и нација имаме неполни 70 години, самостојна држава 20-тина. Остај ги она колбас серијалине за прање мозок на Сител, Анал 5 и ТВ Сонце, се до НОБ ние бевме неизменично во рамките на соседните држави... нит империја нит бутур. ______________________ Si vis pacem, para bellum
| |
| | | Smrtnikot
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 19/6/2014, 01:25 | |
| JKD војник се прави буквално од секој човек, бидејќи генетски секој човек си има такви предиспозиции, само од некој потешко од некој полесно. Е сеа тие шо се тврди глави и што не вреди да се губи време на нив, за нив постои друг вид на служење на татковината како на пример у кујна, курир, можда логистика итн. Како и да е никој коа се родил не знаел за дисциплина, ниту пак бил психо-физички спремен. ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
| | | Гостин Гостин
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 19/6/2014, 01:59 | |
| - JKD напиша:
- Мене повеќе ме плаши причината што се помалку деца се раѓаат Македонци,а сите останати се котат.Шошони,Турци,Роми...тоа е мислам нашиот најголем проблем,за било што
Нашиот најголем проблем е неслогата, после се тоа си иде постепено, а да ви напоменам дека покрај Шошоните, има голем дел Турци, Бошњаци, Роми и Торбеши што не ја сакаат Македонија, и прва прилика ќе им го свртат грбот на Македонците. Голем проблем претставуваат и вехабистичките групи кои со пари го придобиваат тој дел кој е анти македонски настроен, и претставуват сериозна закана за сите немуслимани и неистомисленици. Meне најмногу ми сметаат либералните глупаци кои мислат дека сеуште живеат во некој розов свет на соживот и разбирање и ги нарекуваат сите оние Македонци националисти и фашисти кои не мислат како нив. |
| | | Smrtnikot
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? 19/6/2014, 15:24 | |
| Вахабизмот како движење зема се поголем замав во Македонија што и не е баш некоја добра вест за нас и доколку ги знаете карактеристиките на припадниците на вахаби движењето, ќе видите дека ги има многу, посебно на Бит-пазар. ______________________ "Through discipline comes freedom"
| |
| | | Sponsored content
| Предмет: Re: Колку нашето општество е спремно за војна? | |
| |
| | | | Колку нашето општество е спремно за војна? | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Не можете да одговарате на темите во форумот
| |
| |
| |