Па поарно е коа ни донираат , оти самите и онака не знаеме ништо да купиме а па ако се осмелиме да купиме или нема да биде квалитетно или ќе има криминал со тендерот и уште што не , кога сме купиле нешто што е таман ?? вака барем не управуваат како мали деца што ќе дадат тоа е ќути и трај , за нас и ова е многу ама ајде. Арм е запоставена и тоа многу ,не е ни за зборување ... Ама ЕУ преферира повеќе полицијата да биде на ниво , тие дури бараат од нас и да ја намалиме и оваа армија а да зголемуваме само полиција и да се инвестира во квалитетна полиција.
Alvar
Број на мислења : 11101
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 13:28
leopard напиша:
Само мала забелешка процедурална Ако веќе го трпиме срамот со донации. можеа да фрлат пет, ејј пет шкоди на АРМ. Затоа што на сметка содејство со мвр е арм таму па имаш ситуација 50 војници према 3-5 полицајци.Така да јас незнам кој на кого дава испомош,или содејство,така е официјалниот збор.
АРМ е баталена од сите веќе 25 години... и тоа логото што е на возилата треба да биде АРМ - 25 години мизерија. Но тоа е до нашата свест и сенс кој секој народ треба да го има (во нашиот случај нема) кон своите вооружени сили.
Инаку, ако и се донираше одредена количина на возила на АРМ, сите знаеме дека истите ќе завршеа во ГШ како дебелите генералски газови би се возеле наваму натаму, а не онаму кај што се потребни. Познат е примерот од пред 20-тина години кога од Германија имаше понуда за достава на средства кој се потребни на МО/АРМ во моментот, а од наша страна беа побарани два или три Мерцедеси (не сум сигурен за бројката).
______________________ Si vis pacem, para bellum
leopard
Број на мислења : 583
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 18:15
Ај да одговорам прво на другарот од Кавадарци. Поарно кога ни донираат. Па не би рекол, во даден момент да, долгорочно не. Добро е во моментов да се растеретат дефенферите за надзор на граница.,и тука завршува се. Ние како никој околу нас имавме прилика да се увериме во поимот донација и нејзин кошмар. Веројатно се сеќаваш на оние силни бројки за наша армија и услови, на типови камиони, транспортери,џипови.Да те прашам кај се сега тие? Имаше и ново произведени, стари модели складирани како резерва, и половни. Ние знаеме што да купиме,ама да се репиме и че купиме, не очекувај ти првокласна опрема во рангот на светски армии, пошто гледам некако трендов натака оди, се споредуваме со 500 год понапредни армии. Споредба мора да се прави со тој околу тебе што е,освен нели Гркот, малку прст на чело, дигање рачна. Таман кога сме купиле, секогаш кога одобриле пари за тоа. Ти сакаш да кажеш дека во својата класа Хамви 1151 не чини? дефендер, иако турски, ама ново произведен, со сите ентериерски маани е ок, еве десетта година гази, унимогот за врски нечини? Хамви на врскарите нечини?.шевролетот нечини?,Волфовите на мвр нечинат?опремата нивна, хеликоптерите оние за кои малку се зборува и уште нешто таму *ситно*, исто и опремата внатре.?Ивекото не чинат, оние поновите се им ја заборавам ознаката.Иако половни Мерцедесите санитетски, нечинат? Друго прашање е колкава бројка ни е потребна, затоа што запомни,со намалувањето на армискиот состав, касарни, единици згаснување, останува вишок техника За АРМ е законски регулирано веќе, што да се донира и ако се донира, тоа мора да биде ново, и спрема наши побарувања, купено дали во дотичната земја или пак таа да си плати кај странска фирма.
Е сега бидејки ЕУ преферирала повеќе полиција во ред, нека преферира.Мене лично не ми е јасно а те молам објасни ми,бидејки од искуство ова до сега не сум го сретнал, како може да биде посигурна границата со гранична полиција, дури и со сета оваа техника, техника мислам на последниве возила за специјализирани за надзор?А онии градските не ги сметам,затоа гледам гранична полиција а внатре сообраќајци,специјалци,"автопревозници" итн. итн. Штом е така, што бараат помош од АРМ, ќе ти кажам реална ситуација една, еден "стар" човек ми ја раскажуваше. На граница долу Гевгелија нели криза мигранстска, премини нелегални, војска распоредена чисто пешадиски прва линија уште оред жицата да се стави. И така пола баталјон распореден на 3-4 км, плус патроли, па заднински патроли, па заседи од извидувачи, па слободни ловци, војска нормално, со цела опрема, која има за цел друго нешто да покаже на баграта што насрнала накај нас, и седел л "стариот човек" на некое место каде одговорниот џа војниците го известил граничниот полицае, пардон двајцата гранични полицајци, дека војската е распоредена од фиљан место до фиљан место. дека останува нивниот дел на граничните во исто толкава должина тие да ја обезбедат. И добива лежерен одговор *аа ок па тоа ние со двајца ќе го обезбедиме* Епилог преоптеретување на војска и техника.Да не идам понатаму во детали. Не дека се криви граничните полицајци,едноставно така е конципиран тој модел кој на балкан не важи неможе да даде резултати и е направен намерно да се ослаби армија. Да се вложи во полиција, па еве се вложува,ефект некок рапиден? Да се намали арм, ај да ја распуштиме, да имаме ултра модерни полициски сили, ај што ќе ни е војска,со таму некои прастари хаубици, некојси бтр лименки, бмп, т-72,бестрзајци,абе кога ќе излезат со пежо коли, цвикери, глокче, оние четирициклине,плус тесно панталонче, еј има напредок може и фејк порн или фејк такси епизоди да снимаме. Порано кога уште имавме корпуси во арм,ејј корпуси. Едни чичковци од странство бараа да имаме две лесни пешадиски механизирани бригади. Тогаш знаеш ли каков отпор имаше за таа мисла.И ајде почна нешто да се трансформира... за да 18 год покасно ние како добри ученици и домаќини.. не две туку една бригада оставивме.Ја сеа незнам веќе што е бригада, што баталјон.према бројката зборувам. И на крајот спрема тебе, да распуштаме армија, да оравиме квалитетна полиција или?Како ти фаќа око полицијата за квалитет? Со чесни исклучоци на единици и поединци, и поединци во единици. Ако ЕУ така вика, сигурно тоа е од големо значење и пред се за наше добро. Сега на другарот Алвар,одговор краток,горе долу тоа е тоа,во право си. Со исклучок на тоа дека неодамна нели имапе промоција на нови цивилни возила за арм за секојдневни потреби, така да раководителите има во што да се возат конечно. Бројката од пет возила ја спомнав симболично, затоа што не се само тие кој користат цивилни возила за армиски потреби, мислам дека ме разбра? Па дај еднаш и мвр да пушти на арм нешто,арм помогна сесрдно 2001,хермелини,м-113,бтр-70,оружје пешадиско,џипови,затоа што реално имаше тогаш бројка да може и тоа да се дозволи, како сега што има мвр бројка, е сега дали некој не бара не даба гордоста, или пак другиве фураат грофови незнам, а и несакам да знам. И на крајот, скапав пишувајки од телефон, ако има грешки извинете, и онака стар сум и јас.
Alvar
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 18:42
Ма, се разбираме сосема. Барем ние овде (еве, конкретно јас) секогаш сме про-АРМ повеќе. Со 90 милиони евра годишен буџет за АРМ, ќе биде од шупље во празно. 90 милиони, секогаш ми е смешно кога ќе ми текне за колкава цифра се работи... па толку америве трошат на маренда годишно само во Бонд Стил.
leopard
Број на мислења : 583
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 19:01
Ние никогаш нема да имаме буџет па еве и оние 2.1 или 2.2 % максимални, за да може од него да се купува нешто капитално,.Мора тоа да оди со вонбуџетски средства, или пак на рати, ко школата за пилоти,или договори под посебни услови.Пред два дена нели на страната на МО имаше излагање на министерот за Одбрана, каде се образложуваше буџетот. Да ти кажам искрено, кога слушнав дека ќе се поправаат старите борбени возила, се израдував, оооо пак фурање со БТР-70 т. е источнонемецот,Леонидас,М-113,добро е добро ќе има материјал за макети.Само да се реализира,нема такво секси возило ко БТР на централна прослава во парк за ден на АРМ.
BoyfromKavadarci
Број на мислења : 624
Предмет: .. 15/12/2017, 19:15
Во потполно се слагам со се што кажа , зборот ми беше дека не сме способни да купиме нешто , 25 години тапкаме у место , се што купивме е или квар или некој криминал е направен , како во мвр така и во армијата знаеме како сите тендери се правени и планирале да се прават , а од донации живемее , и тоа е факт , ако не се донациите ќе немаме основни потреби , чиста патетика земи си тоа дека ЕУ ни донираше палки за СТОП еј , ние палка неможеме да купиме значи до тој степен сме дојдени а не па да очекуваме дека ќе купиме некое возило или било што каква друга опрема , океј е тоа дека неможе да се рамниме со појаките држави но ние основното го немаме и чекаме да ни го подари некој , а не па да зборуваме за нешто пообемно , не очекувајте од ниту една влада да купи нешто со свои пари , квалитетно , убаво и сварно да биде од корист , до сега не видовме такво нешто а и не се надевам дека ќе видиме од било која влада .... Незнам зошто али ете запознаен сум со тоа дека ЕУ бараат од нас појака полиција и по бројна а не армија. И нормално дека само Армијата може да ја заштити границата со највисоко ниво , а јас колку што знам гранична полиција е за да ги набљудува граничните подрачја а не и да се бори или војува на неа , ако сум грешка исправете ме , за тоа беше активирана војската на границата , бидејќи тоа беше маса од народ кој што нагло и неконтролирано влегуваше во државата , а 100-150 граничари дали и се толку едноставно неможат да заштитат граница од еден таков вид на налет на луѓе , а ни ту пак се спремни да се борат со нив или незнам што , па и незнам каква опрема да имаат џабе е , едноставно граница може да заштитат само војници и тоа е тоа.
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 22:00
Ипак се работи за кран,а и на тоа и ми личеше...
Alvar
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 22:03
Шкода нудат и топтан опремени службени возила, нашиве малку требало да се потрудат околу обележувањето на возилава, кога веќе ги добиле без пари.
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: Гранична полиција 15/12/2017, 22:07
Па и во МВР ги има истите чичковци како во АРМ со чварки на рамо,додуша овие се у цивилка ама,службено ауто си е службено
Legija91
Број на мислења : 1330
Предмет: Re: Гранична полиција 16/12/2017, 01:16
Новите шкоди шо се сите се на гранична полиција или само дел ? Иначе и србите пред некое време земаа шкоди ако не грешам за полиција некаде над 200 комада
И само да се надоврзам со Леопард, целосно си во право за се посебно за делот со намалувањето.Во Сведоштва од Генерал Панде е ептен убаво објаснето.Тој пишува дека и пред конфликтот имало обиди да се намали војската во некоја банална единица од 500 луѓе но мобилна и со пензионирање на генералите од ЈНА па кога пукнало , ги враќале назад. Јас јесте сум и за модерна полиција ипак и таа полиција се користи за терористички акции и све тоа како во Куманово што беше , ама сепак ако неможе да се дава озбилна пара за армијата бар паралелно и во двете да се инвестира колку толку пошто АРМ у наредни 10 години да се дуплира буџетот од сега нема да може да се донесе на ниво на нормална каква таква армија.
И дефинитивно голем проблем според мене се "војниците" (бидејки имам неколку такви пријатели ) шо се фукнаа у арм за плата , а после работно време се со ранец од автобус право у кафана секој ден.Па кај таква одбрана со работно време до 3-4 ?
______________________ If you're going throw hell, keep going.