Почетна
Почетна
Почетна
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HomeРегистрирајте сеВлезfacebookОдбрана Форум YouTubeinstagramОдбрана Форум-Аndroid app

Македонија во Балканскиот вртлог

Go down 
+18
shady3
Wolf
beowulf
tose
JKD
Mrshajnoski
gladiator_17
Iko
alexmkd
Генерал
assasian
Momak od Gjorce
РИС
Legija91
Smrtnikot
Зоран
Alvar
SIG
22 posters
Отиди на страна : Previous  1 ... 26 ... 48, 49, 50 ... 74 ... 100  Next
АвторПорака
Smrtnikot

Smrtnikot

Број на мислења : 1272

Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty
ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 00:09

Алвар, заборави да кажеш на каков начин се примени и со каква присилба од меѓународниот фактор, а со слично сценарио во 2001 капитулиравме и потпишавме срамен договор заради кој патиме и ќе патиме. Целото тоа присилување од меѓународниот фактор за прифаќање на албанците, полнење на државата со албанско население, не прифаќањето во ЕУ и НАТО под разни изговори и сите тие работи, водат кон сомнеж дека нешто големо ни е веќе однапред испланирано од некои надворешни фактори.

Alvar

Број на мислења : 11101

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 00:18

До некаде точно, но не целосно. Во почетокот на 90-тите го легализиравме статусот на преку 150.000 шиптари кои не беа жители на државава. Добивме инстант прилив на жители за повеќе од 10% преку ноќ. Зошто, за некој да остане на власт.
За време на СФРЈ СР Македонија повторно беше канта за се и сешто и безпоговорно се прифаќаа идеите на централната власт од Белград... секако, повторно на штета на македонците. Не знам зошто Словенија и Хрватска не примија толкав број на шиптари како ние?
Премногу давате значење на меѓународниот фактор, ако нешто е против твојот национален интерес... нема политичка сила која ќе ти го наметне тоа. 20 и кусур години трчаме по морковот, а единствен контакт со него ни е кога ќе ни го спопикаат во газ.
2001-ва ја изгубивме поради неспособноста на владеачката гарнитура, како и неспособната армиска врхушка (за ова сме дискутирале милион пати)... па барем да не бомбардираа, така ќе знаевме дека сме изгубиле од појак.

Momak od Gjorce

Број на мислења : 12354

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 00:36

Не толку неспособна колку што беше не опремена до 2001,во 2001 се изнакупи скоро цела опрема што денес ја и(не)маме,сепак за да таа се искористи правилно и паметно треба обука над истата.Едноставно сите влади од 91 до денес ги боли к*р за војска и нејзно опремање со најсовремена опрема,затоа ќе се чешаме каде што не не чеша.
Вратете се на почетокот Go down
JKD

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 00:41

Искрено,сакам да верувам дека тоа што сме примиле толкав број на шошони...било поради големи притисоци за кои ние,НЕ знаеме...можеби се воделе само очи во очи,или нешто такво...тој што знаеше највеќе,е неколку метри под земја ЗА ЖАЛ...и таа несреќа,мислам дека нема денес некој кој што верува дека тоа било несреќен случај.Дури и баба ми вика,го убија човекот,за греота,аир да не видат тоа Американците...

но се надевам дека правдата ќе ги стигне сите,порано или подоцна...само да не не снема до тогаш. Smile
Smrtnikot

Smrtnikot

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 00:51

Со оглед на тоа дека имаме одлична геостратешка положба за исполнување на било какви идеали, замисли итн и со оглед на тоа дека сме биле млада независна држава која практично сеуште немала организирани вооружени сили, ниту пак некое завидно ниво на политичка стабилност, сигурен сум во тоа дека зборовите на меѓународниот фактор биле преточени во одлуки на нашите политичари, ма дефинитивно.

SIG

Број на мислења : 6117

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 01:22

Штета, голема штета... имав спремено извонреден говор, за нас, Македонците, и имав прилика да го презентирам пред полна сала на Правниот факултет во Битола.

Еве ви само дел... штета што професорот оцени дека ораторските вештини ми се за чиста 10-ка и ме прекина недозволувајќи ми да се доискажам, не оставајќи ме да дојдам до самата поента на текстот. Ова е само 1/4 од него...

Alvar

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 02:08

Smrtnikot напиша:
Со оглед на тоа дека имаме одлична геостратешка положба за исполнување на било какви идеали, замисли итн и со оглед на тоа дека сме биле млада независна држава која практично сеуште немала организирани вооружени сили, ниту пак некое завидно ниво на политичка стабилност, сигурен сум во тоа дека зборовите на меѓународниот фактор биле преточени во одлуки на нашите политичари, ма дефинитивно.

Кој имал бенифит од тоа, ние или меѓународниот фактор? Па Косово воопшто не беше држава па знаеше што сака и како да ја оствари целта.
Зошто би прифатиле нешто ако знаеме однапред дека ќе ни се удри од глава Х10?

Smrtnikot

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 16:05

Пред се во очите на меѓународниот фактор, Република Македонија и Косово се различни. Мислам дека не се разбравме ама еве, муабетот ми беше дека чинот на прифаќањто на тие 150.000 албанци и се после тоа што се случуваше е поврзано и посакувано од некои надворешни фактори кои сигурен сум дека ја присилиле Р.Македонија тогаш како нова држава да ги прифати. Кажи ми како би се спортиставиле на веќе развиени држави во состојба кога околу нас имало само војна и ништо друго. Или еве кажи ми каков би бил исходот доколку би се спротиставиле? Што се однесува до Косово, тоа е вештачка држава која е направена за одредени цели. Провери по интернетот ќе видиш кој ги поседува рудниците за јаглен и злато, кои меѓу другото се најголемото природно богатство на Косово.

Alvar

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 16:23

Smrtnikot напиша:
.. надворешни фактори кои сигурен сум дека ја присилиле Р.Македонија тогаш како нова држава да ги прифати.

Како, со што ја присилиле? Тоа не ми е сосема јасно. Ќе не бомбардирале ако не прифатиме 150.000 албанци? Ќе не поделеле.. иако пред да им дадат државјанства на истите, албанци во МК имало упола помалце? Ако не делеле, на која основа ќе го направеле тоа, албанците кај нас НИКОГАШ не биле угнетувани, малтретирани и сл.

Smrtnikot напиша:
Кажи ми како би се спортиставиле на веќе развиени држави во состојба кога околу нас имало само војна и ништо друго. Или еве кажи ми каков би бил исходот доколку би се спротиставиле? Што се однесува до Косово, тоа е вештачка држава која е направена за одредени цели. Провери по интернетот ќе видиш кој ги поседува рудниците за јаглен и злато, кои меѓу другото се најголемото природно богатство на Косово.

Но зошто би влегувале ние во конфликт со Бугарија или Грција поради косоварите во Македонија? Албанија не ја рачунам за развиена држава... ни денес, уште помалце во тоа време. Србија во тој период беше жив хаос, војуваше со неколку соседи, а ние и бевме главната артерија за снабување со се и сешто.
Не ја гледам врската помеѓу нас и рудниците на Косово.

JKD

Број на мислења : 3140

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty2/6/2014, 17:04

https://www.youtube.com/watch?v=o7GPhm0xJ1s што сакаме повеќе кога тие цели села не плаќаат ниту струја ниту данок ниту вода ниту ништо...не почитуваат ни знак сообраќаен,ниту полицаец,ни семафор.

Диво племе,кое каде и да го ставиш во светот ќе прави проблеми.
Sponsored content

ПишувањеПредмет: Re: Македонија во Балканскиот вртлог   Македонија во Балканскиот вртлог - Page 49 Empty

Македонија во Балканскиот вртлог
Вратете се на почетокот 
Страна 49 of 100Отиди на страна : Previous  1 ... 26 ... 48, 49, 50 ... 74 ... 100  Next
 Similar topics
-
» Македонија во Балканскиот вртлог