Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 25/12/2020, 13:16
Па од 2018та па навака одвојуваат по 1,5мил. евра годишно за кондоми и вазелин, за три години со 4,5мил. евра барем асално ке опрмеа две чети
А ако не се лажам со ниеден ребаланс овие пари не се скратија до сега, пошто квалитетно не еб*т
Зоран likes this post
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 28/12/2020, 18:11
Утре се раздолжуваат М21.За М249 инфото е дека и нив ќе ги раздолжуваме ама треба лична наредба од НГШ за одконзервирање на некористени М72,затоа што тие шо ги имаат по касарни се ептен истрошени.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 5/1/2021, 17:07
Најголемото достигнивање на МО,комплетирање на "борбената униформа" и беретка
ESN
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 7/1/2021, 01:20
Понеделникот Павле беше кај нас.1 саат со полни ранци и цела опрема стоевме во место,да биде поинтересно цел ебан ден врнеше дожд,така да сите бевме утоп.Вторник беше министерката,секој вод имаше различни теми за реализација пред нејзе.Првично беше истото сценарио како и за Павле со ранци и се,ама се смени. Исто така министерката спомнува за комплетирана борбена униформа,како тоа комплетирана,еве јас сум еден од тие кој не е комплетен а такви како мене ги има колку сакаш.
Momak od Gjorce
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 7/1/2021, 19:20
Според нејзе комплетирање на "борбената униформа" е кошула,панталони и ветровка,и спомна како во нејзин мандат сите војници биле облечени исто и немало шаренило...
А на видеото и сликите се гледа деака војницте должат и пустинска униформа и маскирно зелена,по еден "комплет",што само по себе е шаренило
+ сите знаеме да не беа турците пред неколку години со нивната донација на опрема во комплет униформа (панталони,кошула,џемпер,ветровка,шушкавец) чизми + борбен ранец и борбен елек,и денеска ке имаше шаренило,за квалитетот на истите не сакам да коментирам
Што е за мене срам за сите досегашни влади и министри
ESN
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 7/1/2021, 20:00
Momak od Gjorce напиша:
Според нејзе комплетирање на "борбената униформа" е кошула,панталони и ветровка,и спомна како во нејзин мандат сите војници биле облечени исто и немало шаренило...
А на видеото и сликите се гледа деака војницте должат и пустинска униформа и маскирно зелена,по еден "комплет",што само по себе е шаренило
+ сите знаеме да не беа турците пред неколку години со нивната донација на опрема во комплет униформа (панталони,кошула,џемпер,ветровка,шушкавец) чизми + борбен ранец и борбен елек,и денеска ке имаше шаренило,за квалитетот на истите не сакам да коментирам
Што е за мене срам за сите досегашни влади и министри
Ќе го цитирам сега мојот прв подофицер на водот кој рече вака.Само војна треба да има за да не опремат како што треба,при крајот на 2001 почетокот на 2002 опремувањето што беше од Миле Драгич.Кажуваш величина за се што треба и те облекуваат од глава до пети,плус и заштитна опрема(панцир,тактички,шлем).
Зоран likes this post
ESN
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 9/1/2021, 01:39
Ќе ми фали ова,не за друго туку поради самата причина што сум ја заслужил со крв,пот,и поебана нога. Добра работа е што дозволија да ги задржиме.А ако речат да се враќаат,ќе ја платам ама не ја давам,затоа што заслужена беретка е свето нешто.
Alvar
Број на мислења : 11102
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 3/3/2021, 00:29
Кој ли го правел ова да ми је знати?
______________________ Si vis pacem, para bellum
Momak od Gjorce
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 3/3/2021, 01:06
Идејата мислам дека беше на Павле Арсовски,како дополнително обележје над амблемот на единицата,и мислам дека го носат само луѓе со појше чварки на рамо