Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 1/11/2020, 01:48
Ајде да соопштам нешто.Планирано е на 1.1.2021 да има постројување кај нас,на кое ќе имаат присуство врховниот командант,нгш и рада.Тоест ќе се презентира ЛПБГ.И ќе биде доста жално затоа што се нема униформи,ќе биде шаренило,опрема гомно,освен прва чета сите други се со старото оружје итн итн.
______________________ СЕКОГАШ И СЕКАДЕ ПРВИ
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 11/11/2020, 19:09
Почеток на едномесечна колективна обука на припадници од составот на Лесниот пешадиски баталјон арм.мк
ESN
Број на мислења : 1594
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 12/11/2020, 16:48
Дечките ги испратија еден месец таму само со два пара униформа,затоа што повеќе нема.50% од нив немаат gore tex јакни,и јас немам.Се чекаше да дојде теренот да ни дадат и ветровки.Ни дадоа какви нашле,стари,искинати,нема величини,па ајде носење на кројач.Најпатетично е што 20-тина војници од четата што се на обуката се митралезци,а појачници за маневарски за нив нема.Значи појачници кај нас за МГ3 и М249 нема.Нема ниту реденици за М249,рамки има за нив,ама ги чуваат како светост.И сега дечките таму на обуката ќе ги гледаат како овци другите како пукаат и вежбаат со М21.
Alvar
Број на мислења : 11102
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 12/11/2020, 17:18
Каква бедотија, каков срам и брука. Нека поделат ПАП-овки и М48 ебате, нека не изиграваат NATO кога не им држи газот.
______________________ Si vis pacem, para bellum
ESN
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 12/11/2020, 17:31
Alvar напиша:
Каква бедотија, каков срам и брука. Нека поделат ПАП-овки и М48 ебате, нека не изиграваат NATO кога не им држи газот.
Абе племе да им ебам бе.На работа не ми се оди,моралот,желбата и љубовта за војската ми срушија.Работам само колку дома да не сум.Бедотија,патетика.
ESN
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/11/2020, 20:27
Ајде уште едно срање инфо поврзано за обуката.Не дале појачници ни за М21,и сега дечките на секој куршум репитираат,исто како со М48 да се.
Alvar
Број на мислења : 11102
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/11/2020, 20:50
Нека поделат боева наместо маневарска и решен проблем.
______________________ Si vis pacem, para bellum
Momak od Gjorce
Број на мислења : 12354
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/11/2020, 21:56
Ma све е тоа трошок...
РИС
Број на мислења : 2558
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 13/11/2020, 22:31
Стварно , ова не личи на ништо , разновидни униформи , чизми , ова со пушкиве , како паравојска а дошле странски иструктори да ги обучаваат , бар да им поделиле нова униформа и да им кажат , еве ви нова униформа ама ќе ја користите во мисии или ако државата стапи во војна со некој сосед , а додека се обучавате ќе носите тоа што има старо во магацините . Незнам , дали уопште ќе успеат да го опремат тој ЛПБ , неможат со униформи а камо ли со пушки , О.Т. и ЏИПОВИ .
ESN
Предмет: Re: 1. Пешадиска Бригада 14/11/2020, 00:02
РИС напиша:
Стварно , ова не личи на ништо , разновидни униформи , чизми , ова со пушкиве , како паравојска а дошле странски иструктори да ги обучаваат , бар да им поделиле нова униформа и да им кажат , еве ви нова униформа ама ќе ја користите во мисии или ако државата стапи во војна со некој сосед , а додека се обучавате ќе носите тоа што има старо во магацините . Незнам , дали уопште ќе успеат да го опремат тој ЛПБ , неможат со униформи а камо ли со пушки , О.Т. и ЏИПОВИ .
Многу работи од ова што си напишал не се ОК,и лично јас не се согласувам со нив.Униформи разнолични нека има,ама нека има во голема бројка,онаа основната шара нека е само за церемонии и смотри.А на терен да сакам да носам јас што си сакам,и да си комбинарам на мене како ми одговара,како шо прават во другите војски.Чизми никој пат нема самиот на себе да си дозволам да носам тоа армијата шо ќе ми го даде,ама баш никогаш.Во 2пб луѓето од тоа што се многу стиснати и не сакаат да си купат чизми од свои пари,нозете им страдаат од маршови.Ете јас досега имам купено 3 пара чизми кои чинат 25 500 денари.И никогаш нема да носам чизма иста како сите,па шо сака нека биде.Можеби ќе успеат да го опремат ЛПБГ,ама јас тоа нема да го дочекам,затоа што до 2022 возилата и да стасаат,личната пешадиска опрема нема да се набави,оружјето исто.